Teendők egy sikeres babaprojekthez – III. Fejezet

Nem csak a nőgyógyászati kérdések relevánsak a várandósság megtervezésekor, hanem minden olyan tényező, ami befolyásolhatja a baba testi-lelki egészségét, például a szülők allergiái, mentális betegségei, környezeti behatások.

Pszichológiai problémák, családon belüli erőszak

A terhesség előkészítő fázisában, a háziorvossal való konzultáció során bizony nem csak a testi kórtörténetedről kell beszélnetek, hanem minden egyéb olyan betegségről is, ami a pszichéddel kapcsolatos (legyen szó akár depresszióról, vagy étkezési rendellenességekről).

Ez különösen akkor fontos, ha jelenleg is fennáll a probléma, melyre gyógyszert is szedsz, mert előfordulhat, hogy a terhesség alatt egyébként is jellemző – és teljesen normális-, hormonszint- és hangulatingadozás miatt másfajta kezelésre lesz szükséged ebben a 9 hónapban.

Világszerte nők milliói válnak évről évre bántalmazás, családon belüli erőszak áldozataivá. Roppant kényes téma, de meg kell értened, hogy a gyermeked későbbi fejlődését – esetleges felnőttkori agresszivitását- is befolyásolja (magyarázza), ha korábban Te is szenvedő alanya voltál egy ilyen kapcsolatnak (ne adj Isten, még most is ebben élsz), ezért szakember segítségét kell kérned.

Munkahelyi körülmények

  • Egyes munkahelyeken illetve munkakörökben olyan anyagokkal dolgoznak, amik ártalmasak lehetnek egy kismama, és a babája számára (gyógyszerek, vegyszerek).
  • De bizonyos kutatások szerint a folyamatos álló vagy ülő munka sem előnyös állapotosan (felszolgáló, pénztáros).
  • A nehéz súlyok emelésével járó feladatokat is kerülni kell (takarítás, árurakodás).
  • A fertőzésveszély kockázatát is minimalizálni szükséges (szociális munkás, kórházi ápoló, óvónő).
  • Az extrém hideg (hűtőházak), és a meleg (melegház, mezőgazdaság) klímájú környezet sem ideális munkahely egy várandós nőnek.

Ha kételyed támadna az állásod veszélyfaktorát illetően, feltétlen kérd ki a házi orvosod véleményét. Jó megoldás lehet, ha átkéred magad egy másik – biztonságosabb- munkakörbe.

Ha ezen kívül még bármilyen kérdés merülne fel Benned az életviteledet, párkapcsolatodat, vagy magát a teherbe esést illetően, ne habozz! Az orvosoknak az a dolguk, hogy segítsenek; mindenre van megoldás, főleg, ha időben kiderül.

Plézer Panna , 2016. november 15.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?