#baba#anya

Tehén kolosztrum, mint „gyógymód”? avagy hogyan előzzük meg, hogy megbetegedjen a gyermekünk.

A tehén is és én is? Mi van?

A kolosztrum talán ismerős, talán még nem – egészen eddig a pontig, ugyanis most erről fogunk beszélni. A kolosztrumot leginkább úgy ismerheted, mint azt a folyékony aranyanyagot, amely nálunk a baba első tejeként szolgál a születés után, mielőtt néhány nappal később megérkezik az anyatej és megkezdhetjük a valódi szoptatást (amennyiben a szoptatással kapcsolatban lennének kérdéseink, honlapunkon találtok a témával kapcsolatban cikket). Mint kiderült, a tehénmamák is termelnek ilyen anyagot, és a szarvasmarha-kolosztrum étrend-kiegészítő formájában nagy előnyökkel járhat minden korosztály számára, főként a betegségek megelőzésében.

 


Különösen gyermekeknél.

Az orvostudomány számos kutatást indított a témában, ami egészen odáig vezetett, hogy ma már tanulmány igazolja azt, hogy a porított tehénkolosztrum szedése a gyermekeknél jelentősen csökkenti például a visszatérő felső légúti fertőzések gyakoriságát, valamint a tünetek súlyosságát és a betegség időtartamát.

Kész aranybánya.

Talán a fentebb említett párhuzam az anyák és a tehenek által termelt kolosztrum között megrettenthetett, pedig való igaz. Az emberi kolosztrum tele van immunológiai komponensekkel, mint a szekréciós IgA és a leukociták, valamint növekedési faktorokban és tápanyagokban, egészen hihetetlen, nem igaz? Emellett a csecsemő születése utáni első adag immunrendszeri támogatásként is szolgál, szóval egyenesen lenyűgöző az emberi test.

Még jó, hogy előre gondolkodtam.

Várandósságom alatt is fontosnak tartottam, hogy szakértőtől kapjak tanácsot, útbaigazítást a megfelelő szoptatási feltételekről, ha úgy tetszik „módszerekről”, emellett tájékoztasson azokról az érzésekről, hogy egyáltalán nem probléma, ha az első napokban még nehezen megy vagy nem érzem teljesen magaménak az anyai szerepet. Ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy nem szeretném a pici gyermekem, hanem pusztán még nekem is szoknom kell, hogy a testemmel táplálok valakit.

Anyának lenni, csodával határos.

Szoptatási tanácsadóm azt javasolta, ha a fiam születése utáni 10 napban pumpáljak ebből az anyagból és tegyek félre belőle minél többet, majd fagyasszam le. Abban az esetben, ha a kisbabám valamikor az első hat hónapjában megbetegedne, fel tudnám ajánlani neki a kolosztrumot immunrendszer erősítésként. A felvetett ötlet és lehetőség hallatán teljesen lehidaltam. A szó legpozitívabb értelmében. Egyszerűen csodálatosnak tartom, hogy anyaként a testem termel olyan anyagot, amivel meg tudom gyógyítani a gyermekemet, ha úgy alakul. (Aztán a későbbiekben valóban megbetegedett, és örültem, hogy akkor hallgattam a tanácsadómra, mert kéznél volt a kolosztrum). Anekdotikusan a kolosztrum a születés utáni hónapokban használható a fertőzések elhárítására vagy a csecsemők támogatására akkor, amikor a megfázás tüneteit kezdik mutatni. 

Nem szóbeszéd. Tény.

A korábban említett tanulmány azonban rávilágít arra, hogy a gyermekek porított tehénkolosztrummal való kiegészítése, amely homológ az emberi kolosztrummal - de még magasabb koncentrációban tartalmaz immunfaktorokat - ugyanezt eredményezheti, így aki lemaradt volna a születést követő első időszakról és nem mentett el a saját kolosztrumából, nem kell csüggedni. A Medicine című folyóiratban közzétett 2016-os tanulmányban az 1 és 6 év közötti, visszatérő felső légúti fertőzésekkel és/vagy hasmenéssel küzdő gyermekeket vizsgáltak, akik négy héten keresztül naponta 3-6 gramm szarvasmarha-kolosztrumport szedtek vízben feloldva. Ezalatt a kutatók megállapították, hogy a szarvasmarha-kolosztrum egy hónapos alkalmazása jelentős javulást eredményezett (URTI-epizódok száma jelentősen csökkent, a havi átlagosan 8,2-ről két hónappal később átlagosan 3,6-ra). A hasmenéses epizódok száma szintén redukálódott, a havi átlagos 6,1 esetről két hónap elteltével havi 3,7-re. 

Szenzáció.

A folyóiratokban közölt eredmények sorával itt még nem állunk meg. A Journal of Japanese Society of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett 2010-es kettős vak, placebokontrollos, randomizált vizsgálat megállapította, hogy azoknál a gyerekeknél, akik két hónapon keresztül napi 500 milligramm szarvasmarha-kolosztrumot szedtek, kevesebb volt az URTI-fertőzés és szignifikánsan kevesebb volt a súlyos tünetekkel járó nap, mint a placebocsoportban lévő gyerekeknél. Ez valami csodálatos. A vizsgálat során jelentett mellékhatások enyhe és átmeneti jellegűek voltak, ami mindenképpen pozitív kicsengésű. A kutatás sikerességét igazolja, hogy a 160 beteg közül csak 12-nél jelentkeztek említésre méltó mellékhatások. Ezalatt érteni kell bőrkiütést, viszketést és hasmenést. Mivel tejtermékről van szó, a tehénkolosztrum nem alkalmazható olyan gyermekeknél, akik érzékenyek vagy allergiásak a tejtermékekre. 

Egy új antibiotikum?

A szarvasmarha-kolosztrum nemcsak azáltal segíthet az emberi immunválasz támogatásában, hogy gazdag forrása az immunglobulinoknak, antibakteriális és vírusellenes faktoroknak, hanem az antibiotikumok alternatívájaként is lehet. "Ez a célzott IgG-ben gazdag hiperimmun szarvasmarha kolosztrum [BC] különbözik a hagyományos antimikrobiális szerektől, mivel nem zavarja meg a bél mikroflóra integritását, és potenciálisan nem vezet új, antibiotikumoknak ellenálló organizmusok kialakulásához" - írják Saad és munkatársai még 2016-ban. Továbbá "(…)a szarvasmarha késői kolosztrum fogyasztása megakadályozhatja, hogy a vírussejtek a gégéhez tapadjanak, és megelőzheti az URTI kialakulásának gyakoriságát" – egészítik ki Uchida és munkatársai (2010). 

Ne féljünk a változástól.

A fő időszakban vagyunk - a megfázás és az influenza szezonjában -, anyukák, gondolom számotokra is ismerős a helyzet, főleg, ha már ovis a gyermeketek. Két napot jár, kétt hetet pedig otthon tölt. Főleg a felső légúti fertőzések száma növekedett meg (URTI) miatt. Az URTI-k olyan szövődményeket okozhatnak, mint az arcüreg- és fülgyulladás, valamint a tüdőgyulladás, így az ezekre való odafigyelés külön9sen fontos. Már tudjuk, hogy az emberi kolosztrumnak milyen óriási egészségügyi előnyei vannak a csecsemő emésztőrendszerének és immunrendszerének megalapozásában. Ennek biztonságossága és tudományosan alátámasztott használata csak még inkább megerősíti a szülőket abban, hogy érdemes nyitni az új felé. 

Szinte mindenre megoldás.

A tehénkolosztrumot a megfázásos és influenzaszezonban naponta lehet használni a betegségek kivédésére, gyermekek (egy éves kor a minimum porított formában vízzel keverve), felnőttek esetében egyaránt. Ha gyermeked visszatérő URTI vagy hasmenéses epizódokkal küzd, érdemes megbeszélni orvossal, hogy egész évben alacsony dózisú kolosztrumot használjon, és a fertőzés kiújulása esetén terápiás szintre emeljed az adagot. Mielőtt bármilyen új étrend-kiegészítő kezelésbe kezdenétek otthon, beszélj gyermeked gyermekorvosával.  


 

D. Dominika , 2022. február 28.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?