TEJBAJOK: MI TÖRTÉNIK, HA VALAKI NEM TUD SZOPTATNI? VAGY NEM AKAR?

Az anyatejes táplálás a világ egyik legcsodálatosabb dolga. Minden megtalálható a tejben, amire a babának szüksége van élete legalább első fél évében. Akár otthon, akár útközben, elkendőzve: mindenkinek joga van így táplálni a gyerekét. De ejtsünk szót azokról is, akiknek ez nem megy.

Az anyaság nagyon rázós terület. Mindenkinek megvan róla a véleménye kortól és nemtől függetlenül, és a legszívesebben azok adnak tanácsokat, akiktől senki sem kért, sem a közértben sorban állva, sem a közösségi oldalon. Mégis mindenki úgy érzi, hozzá kell szólnia a témához, mert ő tudja a legjobban, mi a jó a mások gyerekének – ha már a magáét ilyen szépen felnevelte, ha máshogy nem, legalább képzeletben. A terhesség, a szülés, a szoptatás, az öltöztetés, tulajdonképpen a csecsemő- és gyermekgondozás minden területén harcmezők és frontok alakulnak ki. Ahelyett, hogy megfelelően tájékoztatnák az édesanyákat, segítséget nyújtanának nekik, a legtöbb esetben csak a bizonytalanságukat és értéktelenségérzésüket erősítik. Tápszer, lefejt tej, üvegben adott tej, pénzen vett tej, lefagyasztott tej: mindenki tudni véli, mi a legjobb, csak az anya kapkodja a fejét, hogy mégis mihez kezdjen. 

Szoptatni jó

Az Egészségügyi Világszervezet, azaz a WHO javaslata szerint a babáknak hat hónapos korukig tökéletesen megfelel a kizárólag anyatejes táplálás. A szoptatást a hozzátáplálás során nem kell elhagyni, a világszervezet szerint a gyerek kétéves koráig érdemes megtartani. S hogy miért? Mert az anyatej a tökéletes tápláléka a gyerekünknek, összehasonlíthatatlanul jobb, mint bármilyen tápszer. Biztonságos, garantáltan tiszta, elegendő folyadékot és tápanyagot tartalmaz. Erősebb immunrendszer, kevesebb allergia, egészségesebb bélflóra, jobb tanulási képességek, kisebb esély az elhízásra és a cukorbetegségre: még hosszan sorolhatnánk az anyatejes táplálás előnyeit. De mit tehetünk akkor, ha hiba csúszik a számításba, és nem tudjuk anyatejjel táplálni a gyerekünket? Egyáltalán: van ilyen?

A szoptatás az egyik legbensőségesebb élmény
A szoptatás az egyik legbensőségesebb élményFotó: miodrag ignjatovic / Getty Images Hungary

 

A cikk folytatását: divany.hu

2020. február 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X