Vérzés a terhesség alatt: mi a normális, és mi nem az?

Nem szokatlan, hogy valaki vérezzen a terhesség alatt, ám a dolog elég váratlan és ijesztő tud lenni. Érdemes minél többet megtudnod arról, mi okozhatja a problémát, hogy mikor kezdj komolyan aggódni, és mi a teendő, ha veled is megtörténik…

Vérzés a terhesség alatt: mi a normális, és mi nem az?

A terhesség alatti vérzés még a leglazább anyukákat is kikészíti, pedig pár vércsepp a terhesség korai szakaszában a nők egyharmadánál előfordulhat. Bár Alyssa Stephenson-Famy, a Washington Egyetem nőgyógyász szakembere szerint a foltok túlnyomó többsége ártalmatlan, a vérzés, mindentől függetlenül szövődményre utalhat, beleértve a vetélést, a méhen kívüli terhességet vagy azt, hogy gond van a placentával. Szóval a vérzést sosem szabad figyelmen kívül hagyni, és jó tudni, mikor kell tényleg orvoshoz fordulni!

Vérzés az első 20 hétben

Az orvosok becslése szerint a nők 25-40 százaléka tapasztal vérzést a terhesség első szakaszában, ám a legtöbb esetben az után semmi gond nem lesz a babavárással. A vérzést ilyenkor a következők okozhatják, amik miatt nem kell komolyan stresszelned:

 • Beágyazódás: amikor a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe, előfordulhat egyhe pecsételő vérzés. Ez általában arra az időszakra esik, amikor egyébként kezdődnek a következő menstruáció, vagyis a peteérés után körülbelül 10 nappal. Ettől a vérzéstől nem kell tartanod, teljesen normális jelenség.
 • Szex: a méhszáj sérülékenyebb a terhesség alatt, így ha az összebújás után a második vagy harmadik trimeszterben fellép egy enyhe vérzés, még nem kell a legrosszabbra gondolni.
 • Fertőzés: a terhesség alatt megváltozik a hüvelyflóra, így könnyebben fordulhat elő fertőzés, gyulladás. Itt a fontos az, hogy orvosoljátok a nőgyógyásszal a problémát, mert ha kezelitek a dolgot, akkor semmiféle negatív hatással nem lesz a magzatra!
 • Vizsgálat után: az is előfordulhat, hogy a nőgyógyászati vizsgálat után megjelenik pár csepp vér a terhesség elején, aminek 24 órán belül el is kellene múlnia.

Komoly gondok a terhesség első felében

Vannak viszont olyan esetek, amikor nem jelent jót a vérzés az első 20 hétben.

 • Hematóma: előfordulhat, hogy bizonyos területeken megszűnik a placenta tapadása, és hematóma alakul ki. Ez a terhesség korai szakaszára a jellemzőbb, és általában élénkpiros, ritkább esetben sötét vérzéssel jár, amit a hematóma ürülése okoz. A hematóma magától is felszívódhat, ám okozhat vetélést is, így ha a probléma fennáll, nagyon fontos a sok pihenés, a házasélet minimalizálása, a gyakori fekvés. Ha a terhesség későbbi szakaszában lép fel, akkor megnő a koraszülés esélye azáltal, hogy a méhlepény esetleg hamarabb leválik.
 • Biokémiai terhesség: ritkán, de előfordul olyan eset is, hogy a petesejt megtermékenyül, de sosem ágyazódik be, a pozitív terhességi tesztet pedig vérzés követi.
 • Vetélés: általában élénkpiros színű, ám többnyire fájdalom, menstruációhoz hasonló alhasi görcsök kísérik, és általában a terhesség első 20 hetében megtörténhet.
 • Méhen kívüli terhesség: amikor a petesejt nem a méhbe, hanem máshova, például a petevezetékbe ágyazódik be. Ez hasüregi vérzést okozhat, és az anya élete is veszélybe kerülhet.
 • Molaterhesség vagy üszögterhesség: a vetéléshez hasonló tünetekkel jár, és egy nem életképes terhességről van szó. Ebben az esetben a méhlepény bolyhai rendkívüli mértékben elszaporodnak, a bolyhok cseresznye méretű hólyagokká nőhetnek, emiatt sok esetben a méhet is el kell távolítani.

Vérzés a terhesség második felében

A babavárás első hónapjaiban magasabb a rizikófaktor, ám ahogy nő a magzat, úgy csökken például a vetélés esélye, a 20. hét után pedig a molaterhesség és a méhen kívüli terhesség miatt egyáltalán nem kell aggódni. De így is van pár dolog, amik ebben az időszakban is vérzést okozhatnak, ezek pedig a következők:

 • Szexuális együttlét
 • Méhnyak ellenőrzése
 • Placenta previa: amikor a placenta részben, vagy teljes egészében lefedi a méhnyakot.
 • Korai lepényleválás: komoly veszélyt jelent az anya és a magzat életétre is. A terhességek 1 százalékban előfordulhat, és erős görcsökkel, friss vérzéssel járhat, amihez azonnal orvost kell hívni.

Bár a fentiekből is látszik, hogy számos esetben teljesen normális a terhesség alatti vérzés, azért mindig jobb félni, mint megijedni. Ha érzed, hogy valami nincs rendben, hogy nem normális a vérzés, vagy egyszerűen csak szeretnéd, hogy az orvosod nyugtasson meg, hogy felesleges aggódni, mutasd meg magadat a nőgyógyászodnak. Ha ugyanis komoly a probléma, és időben kiderül, sok esetben még lehet segíteni!

Barbara , 2019. november 07.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó