Zeneterápia a pocakban

Érdemes átgondolni, milyen zenét hallgassunk várandósan! A zene fejlesztő hatású és hatalmas erővel rendelkezik.

 


A zene mindig is közel állt az emberek szívéhez, nincs ez másként a magzat és anya kapcsolatában sem. Vitathatatlan tény, hogy a magzat is érzékeli a külvilágot. Már a korai szakaszban kimutatható, hogy a megfelelő zenétől a baba és az anya is ellazul és boldogság hormonokkal töltődnek fel. A kismama minél többet énekel, annál nagyobb gyakorisággal csökkennek a fájások és a rúgások. Tudjuk-e milyen további hatásai vannak a zeneterápiának?

A zene erősíti az anya és a magzat kapcsolatát.

A folyamatos kommunikációval már a korai szakaszban kapcsolatot teremtünk a pocaklakónkkal, azonban nem csak beszélhetünk, hanem énekelhetünk is a babához. Az énekléssel fejleszthetjük a baba idegrendszerét is. A ritmusos zene hallgatása pedig előidézi, hogy a magzat csökkenti a rúgások számát, emellett megnyugszik, és az anyára is jó hatással lehet a számára kellemes zene hallgatása: megnyugtatja az idegeket, levezeti a feszültséget, eltereli a figyelmet, emeli a jó kedvet.

A komoly zene nyugtató hatású…

Nem mindegy azonban, hogy milyen stílust választunk. Több vizsgálat is készült arról, hogy a klasszikus zene, különösen Mozart és Bach varázslattal bírnak. A megállapítást alátámasztja, hogy a komolyzene az agyunkban alfahullámokat hoz létre, ami azt jelenti, hogy közel áll az emberi szívverés nyugalmi állapotához, teljesen kikapcsol és jótékony hatású. Ha durva rockzenét választunk, abban az esetben a baba nyugtalanná válhat, és erősebben kezd verni a szíve. Figyeljünk oda minden apró jelzésre!

Tudtad? A zeneterápia valóban fejleszti a magzatot.

Nagy számban megnövekedett az igény a zeneterápia iránt, egyre többen hisznek jótékony hatásukban. Bármely fejlődési szakaszban alkalmazhatóak a terápiás foglalkozások, a komoly-vagy könnyűzenei közösségi programok egyre elterjedtebbek. Azok az anyák, akik csemetéjükkel közösen tartottak zenés foglalkozásokat, rengeteg fejlődéshez segítették hozzá a magzatot. Fejlődött közben a kreativitás, a csecsemő korban ezek a babák nyugodtabbak, gyorsabban alakul ki a beszédkészség, és nyelvi készségek.

Természetes fájdalomcsillapító lehet a zene.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülés alatti zenehallgatás megóvhat minket a nagyobb fájdalmaktól, az endorfin termelés jobban beindul, és csodák csodájára a zene enyhíti a szülési görcsöket. Ezáltal az anya is részt vesz egy zeneterápián, ahol csökkenhet a félelem és a stressz.

A zene harmóniát sugároz, és ha módjával használjuk fel a magzat fejlesztésének céljára, csodálatos eredményeket érhetünk el. Teremtsünk kapcsolatot a magzattal, már a terhesség korai szakaszában, és szánjunk időt a zeneterápiára! A zene váljon a gyermek, és a saját életünk részévé!

 
D. Dominika , 2021. december 28.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó