Adagolja az epidurált az anya!

A szakemberek szerint, jelentősen lecsökkenhet annak az esélye, hogy a szülés során komolyabb orvosi beavatkozásra legyen szükség, ha a nők a vajúdás során maguknak adagolhatják az epidurális érzéstelenítőt. A módszert már több kórházban is alkalmazzák, és nagy valószínűség szerint egyre népszerűbb lesz.

A gerincvelői fájdalomcsillapítást általában egy adott mennyiségű szerrel végzik el, egyre elterjedtebb azonban az a megoldás is, hogy a nők egy gombnyomással adagolhatják maguknak az injekciót, ha úgy érzik, hogy szükségük van egy nagyobb dózisra – írja az Orientpress. Amerikai kutatók szerint az utóbbi módszert szélesebb körben is alkalmazni kellene, mivel így a vajúdó nők szervezetébe kevesebb fájdalomcsillapító jut, és ritkábban van szükség orvosi beavatkozásra is.

Az epidurális érzéstelenítés egyik gyakori hátulütője ugyanis, hogy a szülés során a baba fejét az orvosnak egy fogóval vagy csipesszel kell megfognia annak érdekében, hogy könnyebben kicsusszanjon az anyaméhből. Ezekre a beavatkozásokra azonban ritkábban van szükség abban az esetben, ha az anya maga adagolja a fájdalomcsillapítót, így ugyanis kisebb az esélye, hogy olyan nagy dózis jut a szervezetébe, hogy nem érzi rendesen a fájásokat.

Azért szerintem érdekes lenne azt is felmérni, hogy az anyák között mekkora azok aránya, akik a fájdalomtól való félelem - vagy egyéb háttérben húzódó ok - miatt esetleg nemhogy kevesebb, de sokkal több fájdalomcsillapítót adagolnának maguknak, mint az ajánlott vagy általában alkalmazott mennyiség. Ebben az esetben pedig természetesen már azt is ajánlatos lenne megvizsgálni, hogy a babára milyen hatást gyakorol a túladagolt epidurális érzéstelenítő.

2011. február 17.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(7 hozzászólás) 

2011 02 17. 22:22
Hát én ezzel nem értek egyet! Szerintem nem lenne jó ötlet. Magamból kiindulva....egy anya ott, és abban a helyzetben nem biztos hogy helyesen tudna dönteni. Legalábbis nekem annyira egy "másállapot" volt, olyan, mintha szinte beszámíthatatlan lettem volna. A fájdalomtól, a fáradtságtól, az élményektől!
→ válasz erre
2011 02 18. 06:47
Csatlakozom az előttem szólóhoz,én olyan más világban voltam szülés közben hogy , idő érzékem nem volt,nemhogy még azzal foglalkozzak hogy adagolgassak magamnak bármit is.Bár én alapjában véve epidurál ellenes vagyok :D Vagy inkább tű fóbiás :D Mindegy is a lényeg hogy nekem ez az ötlet nagyon nem tetszik :)
→ válasz erre
2011 02 18. 10:48
Én sem értek egyet ezzel. Hasonló okokból, mint az előttem szólók.
→ válasz erre
2011 02 18. 12:35
hát szerintem is az orvos dolga és felelőssége is az érzéstelenítés!jó hogy ne stoppoljuk össze magunkat doki meg haza is mehet:))
→ válasz erre
2011 02 22. 10:35
szerintem sem jó ötlet! Az orvos adagolja, ne a szülő nő!
→ válasz erre
2011 02 23. 14:04
Hát számomra érdekes ez az egész...Epidurál...
Nekem meg se fordult a fejemben, hisz nem ezzel voltam elfoglalva.

Sógornőm 2010,szeptemberében szült, 3 adag epidurált kapott,és semmit sem használt neki!
Én feleslegesnek tartom, ráadásul azért kockázata is van.
De mindenki más,mindenki máshogy tűri az egészet!
De azt biztosan nem vállalnám h magam adagoljam...

→ válasz erre
2011 03 02. 15:34
Epidurál ... én nem kértem ..., de egyetértek a többiekkel :) , adagolja a doki, nővérke!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kölöknet Könyvfesztivál és vásár