Apa, ki a szülõszobából!

Manapság szinte már magától értetõdõ, hogy a szülésnél a leendõ apuka is bent lesz a szülõszobán. Egy francia, elismert szülészorvos azonban úgy véli, ez nem jó gyakorlat.

Manapság szinte már magától értetődő – legalábbis a párok nagy részének -, hogy a szülésnél a leendő apuka is bent lesz a szülőszobán. Az együttszülést pártoló szakemberek szerint az apás szülések nagy előnye, hogy az anya nagyobb biztonságban érzi magát, s hogy az apa kötődése gyermekéhez, és gyermeke anyjához is erősebb lesz egy ilyen élmény után. Praktikus okokból is hasznos tud lenni az apa jelenléte: figyelni tud a vajúdó anya kényelmére, szólni tud a személyzetnek, ha bármi probléma merül fel, és esetenként még az anya érdekeit is képviselheti, hiszen a vajúdó nő a legkevésbé sem képes erre ilyenkor.

Egy francia, elismert szülészorvos azonban úgy véli, nem szabadna beengedni a leendő apákat szülőszobába. A szakértő szerint a férfiak jelenléte nyugtalanítja a szülés előtt álló nőket, emiatt hosszabb ideig húzódhat a vajúdás, ez pedig végül sokuknál császármetszéshez vezethet.

Michel Odent úgy gondolja, hogy a partner idegessége átragad a vajúdó nőre is, akinek szervezetében emiatt adrenalin szabadul fel, ez pedig lelassítja az összeghúzódások megindulásáért felelős oxitocin termelődését – olvasható az InfoRádió egyik cikkében. Így nagyobb az esély arra, hogy a gyermek végül komoly orvosi beavatkozással, császármetszéssel jön világra.

A komoly szaktekintélynek számító Odent doktor szerint a környezetben, amelyben a nők megszülik gyermeküket, túl sok a férfi. A szakértő szerint az lenne a legjobb, ha a vajúdásnál csupán egyetlen szülésznő lenne jelen, semmi szükség orvosokra – akiknek túlnyomó része még ma is férfi -, a férjre vagy a barátra.

A szülész, aki az 1970-es években bevezette a vízben szülés lehetőségét, az Observernek adott interjúban hangsúlyozta: a szülés könnyebb és gyorsabb lenne, ha férfiak nem lennének jelen, hiszen a szülőszobában eltöltött percek, órák hatása hosszú távon is megmaradhat.

A szakértő szerint, ha egy férfi végignézi a szülést, elhidegülhet a párjától, ami szakításhoz, váláshoz vezethet. Sok apánál akár az általában nőknél jelentkező posztnatális depresszió is kialakulhat.

Michel Odent véleményének jogosságát több szakértő is megkérdőjelezte. Van, aki szerint nem minden férfi izgulja halálra magát, míg a felesége szül, más pedig azt mondja: sok nő úgy fogja fel a dolgot, hogy ha már kihordta párja gyerekét, akkor megérdemli, hogy az ott legyen vele ezekben a fontos órákban.

Gyermekem világra jövetelekor:
apás szülés volt
 77%
kizárólag a kórházi szakemberek
segítettek
 14%
közvetlen családtag is (pl. anya,
testvér) segített
 5%
dúlát is fogadtam
 4%
 
Szavazatok száma: 1827

A Babanet saját szava-
zójában is téma volt már az együttszülés kérdése. Ebből kiderült, hogy az 1827 válaszadó közül 77% szült úgy, hogy az apa is jelen volt a szülőszobán, és csupán 14% szült az apa jelenléte nélkül.

 
 
 
Címkék:  

szülés

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?