Az éjszakai szüléseknél több a komplikáció

A legtöbb baba valamikor az éj leple alatt indult meg a külvilág felé. Hogy ennek mi az oka, azt nem tudjuk – illetve vannak találgatások -, ám azt most már igen, hogy több újszülött hal meg vagy kerül intenzív részlegre az éjszakai, mint a nappali szülések után.

A rotterdami Erasmus Egyetem szakemberei 700 ezer, a hollandiai kórházakban 2000 és 2006 között lezajlott szülés adatait elemezve jutottak erre a következtetésre, amelyet a BJOG című nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati szakfolyóiratban ismertetnek részletesen. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy a fejlett országokban a napszaktól függetlenül igen ritkák a komoly szülési komplikációk.

A helyi kórházakban lezajlott 656 ezer egyszeres szülésben a babák 0,5-0,9 ezreléke halt meg a szülés alatt vagy közvetlenül utána – írja az MTI. A klinikákon született gyerekek között nagyobb volt a halálozási arány, ám ott sem érte el az 1 százalékot.

A kisebb közösségi kórházakban délután hat óra és éjfél között, illetve éjfél és reggel nyolc óra között 32-47 százalékkal nagyobb volt a kockázata annak, hogy az újszülött meghalt, mint a napközbeni időszakban, reggel nyolc óra és délután hat óra között. A nagyobb, központi kórházakban - ahová a magasabb kockázatú eseteket eleve jelentősebb arányban utalják - nem volt ilyen jelentős különbség a nappal és az éjszaka között.

Eric Steegers kutatásvezető szerint lehetséges, hogy az éjszakai szülések megemelkedett kockázatának hátterében az húzódik meg, hogy ilyenkor kisebb létszámmal vannak jelen a kórházakban a tapasztalt és speciálisan képzett szakemberek. Az összefüggések pontosabb meghatározásához azonban az intézmények szervezeti működésének további vizsgálatára is szükség lenne.

2010. június 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó