Egyre több az apás szülés

Az oxfordi egyetem felmérései szerint manapság Nagy-Britanniában 10 szülésből 9 alkalommal az apukák is jelen vannak. Sőt, egyre többen járnak el párjukkal a kötelező szűrővizsgálatokra és ultrahangra is.

A legújabb, brit Egészségügyi Minisztérium által finanszírozott tanulmány szerint, amely során 5300 nőt kérdeztek meg arról, hogyan alakult a terhességük, a legtöbben elégedettek voltak a rendelkezésükre álló terhesgondozással és az orvosi ellátással.

Korábban már végeztek hasonló felméréseket kismamák részvételével, ez volt azonban az első alkalom, hogy az apák terhesség alatt felvállalt szerepéről is megkérdezték a leendő anyukákat.

Kiderült: ötből két férfi rendszeresen tájékozódik párja terhessége alatt arról, milyen folyamatok mennek végbe ilyenkor a nők szervezetében, 61 százalékuk pedig rendszeresen eljár a kismamával a szűrővizsgálatokra – írja az Orientpress. A gyermek születése után is egyre többen vállalnak részt a kicsi gondozásából: legnagyobb részük rendszeresen vigyáz a gyerekekre, 65 százalékuk vállalja a pelenkacserét vagy a fürdetést, és ötből négyen szeretnek a babával játszani.

A Babanet saját, házi szavazója szerint Olvasóink esetében a szülések 77 százalékánál voltak jelen az apák a szülőszobán. További kilenc százaléknál más, közeli családtag vagy dúla segítette az anyát a szülés folyamán. A szavazóban összesen 1827 válaszadást érkezett.

2010. november 22.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó