A kisfiú azért jött világra, hogy megmentse testvére életét

Az Egyesült Királyságban első alkalommal hajtottak végre olyan beavatkozást, amely során a transzplantációhoz egy úgynevezett megmentő testvér adományozott szöveteket. Az operáció sikeres volt, mindkét gyerek jól van - az eljárás azonban sokak szerint etikátlan, és sérti az emberi jogokat.

A kilencéves Megan Matthews egy ritka genetikai betegséggel, Falconi-vérszegénységgel született, amely csontvelő elégtelenséget okozhat. Sokáig kerestek számára az egész világon olyan csontvelődonort, akivel teljes lett volna az egyezés, ezek a próbálkozások azonban kudarcba fulladtak. Ekkor a szülők úgy döntöttek, vállalnak még egy babát, aki megfelelő donor lehet lányuk számára - írja a BBC.

A természetes fogantatás viszont kockázatos lett volna, hiszen így csak 25 százalék esély kínálkozik arra, hogy a kistestvér szövetei tökéletes egyezést mutatnak majd nővéréével, emellett annak is fennállt a veszélye, hogy a kicsi ugyanazzal a genetikai problémával születik majd, mint Megan. Így végül mesterségesen alkottak két olyan embriót, amelyek szervezeti felépítése megegyezett a kislányéval. Így született meg Megan kisöccse, Max, akinek segítségével nővére meggyógyulhatott.

Egyes szakemberek kritizálják az eljárást: ez a kisfiú csakis azért jött a világra, hogy megmentse idősebb testvére életét, különben meg sem született volna - írja az Orientpress. "Ez itt a hatalmas etikai probléma. Van-e jogunk csak azért a világra segíteni kisgyermekeket, hogy orvosi célokra használhassuk őket?" - tette fel a kérdést Josephine Quintavalle. A szülők azonban elmondták: ők nem azért szeretik Max-et, amit tett, hanem azért, aki.

Babanet , 2011. január 03.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó