Génmanipulált babát vár egy brit asszony

A BBC értesülései szerint az első asszony, aki Anglia első génmanipulált gyermekét – ’designer baby’ – hozhatja a világra, azért kapott engedélyt az embriószűrésre, hogy megmenthesse kétéves kisfia életét.

Julie és Joe Fletcher kétéves kisfia, Joshua egy potenciálisan életveszélyes ritka vérbetegségben, úgynevezett Diamond-Blackfan anémiában szenved. A betegség a testvérektől származó őssejtekkel kezelhető, melyek egészséges vörösvérsejtek termelésére serkentik a betegek szervezetét.

A család szeptemberben kapott engedélyt a brit emberi termékenységi és embriológiai hatóságtól (Human Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) azt követően, hogy az ellenőrző szervezet júliusban enyhítette a génmanipulációt korlátozó szabályokat a beteg gyermekek érdekében. A HFEA döntése lehetővé teszi az egészséges és genetikailag hasonló felépítésű embriók kiválasztását, hogy köldökzsinórvérükből nyert őssejtekkel kezelhessék beteg testvéreiket.

A londoni Assisted Reproduction and Gynaecology Centre elnöke, dr. Mohammed Taranissi, aki a Fletcher családot kezeli, elmondta, az asszony sikeresen teherbe esett, ám a beavatkozással, melynek 85 százalékos sikert jósol, a gyermek megszületéséig várni kell. Hozzátette, a ’designer baby’ kifejezés megtévesztő, ugyanis az embriókat nem mesterségesen állítják elő, pusztán kiválasztják a legmegfelelőbb embriót a betegek kezelése céljából.

Forrás: FlashNews, Weborvos

2004. december 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Kismackó: A sztárcsatár + Rúgd be, Pepe! - Teakiadó