Mélyfagyasztott anyaság

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ASHRE) nemrégiben konferenciát tartott Rómában, ahol két előadás is elhangzott arról, miként viszonyulnak a nők ahhoz, ha egy viszonylag új technológia, pl. a petesejt-fagyasztás segítségével kitolható a gyermekvállalás időszaka.

Julie Nekkebroeck előadásából az derült ki, hogy a harmincas éveik végén járó belga nők gyakran azért fagyasztják le petesejtjeiket, mert még mindig a Tökéletes Férfira várnak. Pontosabban: a nők fele ezzel a döntéssel le akarta magáról venni a megfelelő partner megtalálásával járó, egyre sürgetőbb nyomást – írja az Orientpress. Harmaduk pedig egyfajta biztonsági intézkedésnek tekintette a fagyasztást annak tudatában, hogy így ezek a petesejtek nem öregszenek együtt a szervezetükkel, és nem érinti őket az évről-évre csökkenő termékenység sem.

A megkérdezettek 27 százaléka úgy indokolta döntését: esélyt akar arra adni, hogy jelenlegi kapcsolata kiteljesedjen, és majd csak ezután szeretnének a gyerekvállalással foglalkozni.

A belga kutatásban részt vett nők átlagéletkora ugyan már megkérdezésükkor 38 év volt, de nem tervezték, hogy 43 éves koruk előtt felhasználnák fagyasztott petesejtjeiket. A fagyasztásról szóló döntésük előtt tudatában voltak annak is, hogy addig érdemes elvégezni a beavatkozást, amíg egészségesek és termékenyek. Minden megkérdezett nőnek volt már kapcsolata, sőt olyan is akadt, aki a vizsgálat idején is partnerével élt, de ennek ellenére úgy vélték, még nem találták meg az igazit.

A másik előadásból az derült ki, hogy Nagy-Britanniában is hasonlóképpen gondolkoznak a nők. Srilatha Gorthi az angliai Leeds termékenységi központjában végezte kutatását, ám ezúttal fiatal nők, diákok bevonásával, hiszen ő arra volt kíváncsi, hogy a fiatal nők miképp vélekednek a termékenységi kezelésekről.

Vizsgálata során mintegy kétszáz egyetemista kérdezett ki, közülük többen orvostanhallgatók voltak. A kutatás eredményei szerint 10 orvostanhallgatóból 8 nyilatkozott úgy, hogy bizony lefagyasztaná petesejtjeit, ha ezzel késleltethetné a családalapítást. Az egyéb egyetemi hallgatók közül csak 50 százalék vélekedett ugyanígy, leggyakrabban pedig azzal indokolták döntésüket, hogy a karrierépítés nehéz és a pénzügyeik is bizonytalanok.

2010. július 01.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?