Veszélyes lehet az alternatív gyógymód

Egy ausztrál tanulmány szerint az alternatív kezelési módszerek veszélyt jelenhetnek a gyerekek egészségére, sőt egyes esetekben akár végzetesek is lehetnek. A fiatal szervezet ugyanis váratlanul reagálhat az ilyen szerekre, és kockázatos mellékhatások alakulhatnak ki.

A kutatók kiemelték: a szülők azért fordulnak egyre gyakrabban az alternatív módszerekhez, mert úgy hiszik, hogy ezek természetesebbek a gyógyszereknél, ezért aztán biztonságosabbak is, és kevesebb a mellékhatásuk. A szakemberek szerint azonban, ha mégis kialakul valamilyen, a gyógyszer okozta tünet, az az esetek kétharmadában súlyos, életveszélyes vagy akár halálos is lehet - írja az Archives of Disease in Childhood.

A kutatások során olyan gyereket vizsgáltak, akiknek az esetét az Ausztrál Gyermekgyógyászati Felügyeleti Osztályon (Australian Paediatric Surveillance Unit) jelentették 2001 és 2003 között. Kiderült: a vizsgált esetek 75 százalékában valószínűleg vagy biztosan a kiegészítő gyógymód okozta a bajt, 43,5 százaléknál pedig biztosan a hagyományos gyógymód hiánya.

A vizsgált időszakban négy haláleset is történt, amelyekről bebizonyosodott, hogy a hagyományos kezelések mellőzése miatt következtek be - írja az Orientpress. Az áldozatok között egy nyolc hónapos csecsemő is volt. Ezeknek az adatoknak a fényében a szakemberek szerint fontos, hogy minden szülő megbízzon az orvosokban, és hozzájuk forduljon, ha valamilyen probléma van a gyerekkel.

Babanet , 2011. január 06.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2011 01 15. 14:27
Nagyon örülök a cikknek. Eszembe jut az eset, amikor a 2x2 sávos főút közötti elválaszócsíkon láttam egy nagymamát hársfavirágot gyűjteni. Aztán ez az ostoba teremtés megitatja vele a beteg unokát. És ad vele neki egy nagy adag beépült mérget is, bravó.

Két dolog:
a gyógyszerek laborban, hajszálpontos dózissal készülnek. A növényi anyagok dózisa nagyon eltérő lehet, termőtalaj, fekvés, napsütés, csapadék, mit szívott fel a talajból... (gondoljunk csak arra, hogy ugyanott termő szőlőből évről-évre mégse mindig ugyanolyan ízű bor lehet).

A másik dolog:
nem reagálunk egyformán. Apukám cukorbetegségén sokat javított a gyógytea. Én migrént kapok az echinacea-tól.
Ez egy bizonytalansági tényező. És ha hozzájön még az anyag száramazásából fakadó "egyenetlensége" is, ez alátámasztja, hogy nagyon-nagyon körültekintően (elemezve, belegondolva, egyénre szabva) érdemes bánni az alternatív módokkal, nemcsak lekapni a polcról, mert "Mártika hátfájásán is segített". Szerintem.

→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó