A kismama testedzése a baba súlyát is befolyásolja

A terhesség alatti könnyű testmozgás már pozitívan hat a gyermek egészségére, mivel befolyásolja a baba testsúlyát az anyaméhben. Ugyanakkor a túlsúlyos vagy elhízott anyukáknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyerekeik testsúlya is nagyobb lesz, és ezzel megnőhet a veszélye az egészségügyi problémáknak a későbbi életszakaszokban. Például nagyobb eséllyel küzdenek majd maguk is túlsúllyal életük során.

Az új-zélandi és amerikai kutatók által publikált tanulmányban 84 első alkalommal teherbe esett nőt vizsgáltak. A nőknek teherbeesésük után 36 héten át szobabiciklizniük kellett. A résztvevők heti ötször negyven percet dolgoztak a gépen. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a testmozgást végzők valamivel – átlagosan 143 grammal - könnyebb csecsemőket hoztak világra, mint akik semmit sem mozogtak a kilenc hónap során.

Az eredmények alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a testedzés nem akadályozza vagy veti vissza a gyermekek növekedését az anyaméhben, de csökkenti a testükre rakódó zsír mennyiségét – írja az Orientpress. Így az Egyesült Királyság iránymutatásai alapján javasolják a rendszeres testmozgást a terhes nőknek.

Mivel a nagy születési méret fokozott elhízással társulhat, a mérsékelt születési súly hosszú távú egészségügyi előnnyel járhat a gyermekeknél, csökkentve több betegség kockázatát az élet későbbi szakaszában - mondta el dr. Paul Hofmann az Aucklandi Egyetemről.

Problémát jelent, hogy az Egyesült Királyságban növekedésnek indult a túlsúlyos anyák száma. Ugyanis egyre több a bizonyíték arra, hogy egy gyermek jövőbeli metabolizmusát, anyagcseréjét is nagyban befolyásolja a méhen belüli környezet, és hogy a babák, akik testhosszukhoz képest viszonylag nagy súlyúak voltak a méhben, valószínűleg elhíznak majd a következő években.

2010. április 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?

	
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó