Kettő helyett enni?

Mit szokott hallani minden kismama a legtöbbször a jóindulatú és aggodalmaskodó rokonoktól – közülük is jellemzően a leendő nagymamáktól? „Egyél csak, kettő helyett eszel!” Mikor aztán az orvosnál rá kell állni a mérlegre, kiderül, nem is olyan jó tanács ez, hiszen, ha megfogadnánk, jelentős súlygyarapodásra tennénk szert a szülésig.

Mennyi számít normálisnak?

Először is nézzük meg, a baba és a hozzá tartozó csatolmányok mennyi plusz súlyt jelentenek nekünk a várandósság végén. Általában egy egészséges újszülött 3-3,5 kg nyom, a magzatvíz pedig akár plusz egy kilót is jelenthet. A méhlepény hatalmas munkájához képest csak fél kilót nyom, a méhünk pedig körülbelül 80 dekát. A mellek már a terhesség alatt felkészülnek a szoptatásra, ezt pedig nemcsak a híres és látványos duzzadásban, hanem a mellenkénti negyed kilós súlygyarapodásban is tetten érhető – ezért is fontos a megfelelő alátámasztás. Egy embernek átlagosan 5 liter vére van, de mivel a kismama nem átlagos, neki több, sőt, még víz is lehet a szövetei között, ezek pedig együttesen akár plusz 2-3 kilót is jelenthetnek.

Ez eddig 8-9 kiló plusz rakományt jelent, amelynek nagy részétől a szülés alatt, vagy az utána következő pár napban meg is szabadulunk. Ám szervezetünk hajlamos már a szoptatásra gondolva zsírtartalékot is képezni, hogy ne legyen gond a létfontosságú anyatej előállítása. Amíg ez a gyarapodás nem több 4-5 kilónál, nincs is gond. Az orvosok szerint a kilenc hónap alatt ideális súlygyarapodás 10-14 kiló összesen, babástól, méhlepényestől, zsírral együtt.

Fokozatos gyarapodás

A legjobb, ha az első trimeszterben nem nagyon változik még a súlyunk. Ekkor a baba még elhanyagolható plusz terhet jelent, vagyis ha ekkor nagyon meglódul a mérleg nyelve felfelé, az bizony csúnyán rajtunk maradhat majd a szülés után is. Az első harmadban az ideális gyarapodás 1-3 kilogramm, de hála az ekkor sokakat gyötrő hányingernek, hányásnak, akár még a fogyás is belefér.

A második harmadban hetente már 30-50 dekát hízunk majd. Ha a terhesség előtt soványak voltunk, a heti fél kiló számít ideálisnak, ám ha már akkor is kicsit gömbölydedek voltunk, jobb, ha a heti 250-300 gramm környékén maradunk a heti súlygyarapodásban.

És elérkezik hamarosan a harmadik harmad, amikor már nemcsak mi, hanem a gyerek is elkezd erősen gömbölyödni. A hetedik hónapban még mindig csak 30-50 deka gyarapodás a kívánatos, a nyolcadikban pedig már szinte biztos a heti fél kiló meghízása, hála a babának, aki csatlakozik anyához a zsírtartalékok képzésében. A kilencedik hónapban – de legalábbis annak második felében - legtöbbször már csak a baba hízik, a mama nem. Ez köszönhető az egyre párnásabb gyereknek, aki jótékonyan nyomja a mama gyomrát – bár ennek kevésbé jótékony mellékhatása például a gyomorégés is -, akinek valószínűleg csökkenni fog az étvágya is. Ilyenkor viszont érdemes figyelni a vizesedésre, az bizony akár 2-3 kilót is jelenthet, és sajnos egyéb veszélyekkel is járhat.

Ó, azok a kalóriák!

Egy átlagos felnőtt ember napi kalória-igénye 2000-2500 kalória. Az első harmadban a várandós anya szervezetének kb. 6-7 százalékkal nő az energiaigénye, ez napi plusz 100-150 kalóriát jelent csupán – nagyjából egy közepes alma kalóriatartalmát. A második harmadtól átlagosan napi plusz 200-300 kalória bevitelre van szüksége a szervezetnek, természetesen a 2000-2500 kalóriához képest. A szervezet érdekes módon inkább a szoptatás alatt igényel több kalóriát, ilyenkor akár napi 400-500 plusz energia is szükséges lehet, természetesen lehetőleg jó minőségű, tápanyagokban gazdag ételből.

Kettő helyett enni tehát nem kell, sőt, nem is szabad. Két ember érdekében felelősen enni viszont kell, hiszen a túlzott gyarapodás nemcsak a kismamának okoz majd gondot a szülés után, de okozhat problémát a terhesség alatt is – gondoljunk csak a terhességi diabéteszre. Arról nem is beszélve, hogy a legfrissebb kutatások szerint összefüggés van a mama várandósság alatti hízása és a gyerek későbbi elhízása között.

Szilágyi Diána , 2009. november 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X