Mit ne vegyél a babának!

A gyerekvárás utolsó hónapjaiban az egyik legkellemesebb tevékenység a vásárlás. Sok mindenre szükség van – és sok mindennel az ember lánya csak úgy szerelembe esik -, úgyhogy általában a kismamák nem kímélnek pénzt, fáradtságot és kispapát – vagy barátnőket -, hanem nyakukba veszik a várost, és ha kell, az összes boltba ellátogatnak.

Én is így voltam ezzel, kilenc hónapos hassal a harmincöt fokos kánikulában róttam a köröket egyik bababoltról a másikra. Érdekes módon akkor kicsit sem éreztem nehéznek a kezemben egyre gyarapodó csomagokat, hiszen mindet feltétlenül fontos volt beszerezni. Gondoltam én, akkor.

Később aztán az élet rácáfolt egy halom döntésemre – e téren is. És hogy esetleg mások számára mégiscsak hasznosnak bizonyuljon egykori balgaságom, álljon itt egy lista azokról a termékekről, amik tökéletesen feleslegesnek bizonyultak a gyerek gondozásához, fogadásához.

 • mózeskosár: utazáshoz a hatályos jogszabályok szerint nem használható, ellenben másodpercek alatt kinövi a gyerek és kellőképpen drága.
 • kenguru: amíg a gyerek nem tudja egy picit tartani a fejét, addig kifejezetten káros, később viszont annyira húzza az ember vállát, hogy kínszenvedés vele a közlekedés. Inkább hordozókendő, amiben a kicsit fektetni is lehet, hogy a széles pántok sokkal jobban eloszlatják a súlyt. Azt még négyévesen is elő-elővettük.
 • vízhőmérő: talán az első három alkalommal használtuk, azután inkább a könyökünkbe beépített hőmérővel lőttük be a megfelelő vízhőfokot. Ha másra nem, később fürdőjátéknak azért bevált, és elteszem a gyereknek emlékbe.
 • fürdetőszék: nehézkes, nagy helyet foglal. Inkább ölelgettem, később meg velünk fürdött a nagykádban, amit imádott.
 • bébiőr: kislakásba vagy csendes lakásba tökéletesen felesleges, hallani fogod a gyereksírást. Nagy vagy kertes házban élők számára lehet hasznos.
 • szagtalan pelenkatároló: eleinte nem annyira szagos az a pelenka. Ráadásul azért általában a szemetet mindenki leviszi naponta. Ha nem vesszük meg, akkor nem terheljük pelenkánként egy nejlonnal a környezetet, amiből az utántöltő egyébként egy vagyonba is kerül.
 • elektromos popsitörlő melegítő: túl sokat nem is fűznék hozzá. Talán csak annyit, hogy nedves törlőkendő nélkül is lehet élni – sőt, kisebb eséllyel lesz gombás a gyerek feneke -, de ha mégsem, a gyerek kibírja, hogy a törlőkendő hűvös, míg a fenekét kitöröljük vele.
 • pelenkázó szekrény: kislakásokba alapból felesleges, de szerintem egyébként is pénzkidobás. Megteszi egy régi komód egy ügyes feltéttel, amit apu is el tud készíteni, vagy egy hasonló feltét a kiságyra. De én például az ágyunkon pelenkáztam.
 • kézi és elektromos orrszívó: a kézi, pumpás orrszívó egy vicc, szerintem a gyerek orrában meghúzódó cuccok azóta is rajtam röhögnek, mikor egyszer ezzel az alkalmatossággal próbáltam megszabadítani tőlük a gyereket. Semmit sem szív, értsd szó szerint. Az elektromos hasonlóképpen használhatatlan, egy fokkal erősebben szív, de még mindig nem annyira, hogy leszippantsa az orr nyálkahártyájáról, amit kellene. Ellenben zúg. Orrszívó közül a legjobb a porszívó-orrszívó, nem kegyetlen, nem fájdalmas, és bár hangos, de istenien hatékony, nincs az az arcüreg felé kóboroló cucc, ami elszökhet előle.
 • fülhőmérő: nekünk nem volt, mert nem akartam 8-10 ezret költeni rá. De az ismerőseim közül többen próbálkoztak vele, kétes eredménnyel: soha, de soha nem mutatott két, egyforma eredményt, így bár mutat hőmérsékletet, csak azt nem tudni, hogy minek a hőmérsékletét. Mert a gyerekét egész biztosan nem. A legjobb a sima, vékony száras – netán flexibilis – digitális, ami kb. 10 másodperc alatt pontosan mér. Eleinte fenékben.
 • cumi és cumisüveg: alapból én nem venném meg egyiket sem, ha lenne második. A cumit a gyerek egyáltalán nem biztos, hogy elfogadja – és jobb is, ha nincs neki -, egyébként meg az ismerősöktől szinte tuti, hogy kapunk egyet. Ugyanez a helyzet a cumisüveggel is, ha pedig pótlásra lenne szükség, azt megoldhatjuk egy pohárral is. Nálunk úgy lettek végül eltéve, ahogy vettük őket.
 • cumisüveg-melegítő és bébiételmelegítő: praktikusnak hangzik, de tipikus példája az olyan eszköznek, amit nagy elánnal megvesz drága pénzen az ember, aztán mikor a konyhapult felét elfoglalja, rájön, hogy mégsem olyan remek találmány. És nem is olyan nélkülözhetetlen.
 • mérleg: ha hiányzik az állandó aggódás, akkor természetesen nem felesleges. Minden más esetben az. Bőven elég, ha a védőnő méricskél heti egyszer – a rendelőben.
 • légzésfigyelő: ha a baba egészséges, akkor szerintem felesleges. Nyilván, ha az orvos javasolja, szerezzünk be egyet – bérelni is lehet, és érdemes mellé elvégezni egy újraélesztési tanfolyamot is, mert anélkül mit sem ér. Más esetekben egyébként hasonló hatása lehet az idegekre, mint a mérlegnek, főleg, ha pár alkalommal beriaszt, minden ok nélkül.
 • baba hintaszék vagy pihenőszék: nálunk inkább a babahordozó volt szolgálatban a lakásban is. Ez a termék is a körülbelül egyszer használatos kategóriába tartozik.
 • csörgő és plüssök: hajlamosak vagyunk a babát már születésekor elárasztani játékokkal. Pedig felesleges, legtöbbjük úgyis a hétköznapi használati tárgyakkal szeret majd molyolni. A plüssök, ahogy azt minden gyakorló szülő tudja, előbb-utóbb el szokták árasztani a lakást, ezért minél később jelenik meg első képviselőjük, annál jobb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek lenyelheti a belőlük kitépett szöszöket, és tisztántartásuk is gondot okozhat, márpedig a poratkák előszeretettel telepednek meg bennük.
 • zenélő forgó: a kiságy fölé szerelt mobil önmagában nem hülyeség, de érdemes olyat választani, amit a huzat is tud mozgatni. A felhúzható, zenélős forgókkal az a baj, hogy kb. egy percig működnek, aztán a kedves szülő már tekerheti is ismét, ha nem akarja a gyerekbömbölést hallgatni. Nálunk a gyerek egyébként rövid úton kinyírta, amint elérte.
 • Babazene válogatások: vagy felnőtt-idegeket felemésztően gügyék, vagy sima klasszikus zenei feldolgozások. Amiből azért biztos van otthon alapból is pár cédé. Egyébként a gyereknek tök mindegy, milyen zene, szinte bármit képesek megszeretni, és ha megszerette, nyugtatóan hat rá. És ne feledjük: mi is énekelhetünk, még ha hamisan is.
 • szoptatós melltartó: megvettem, kétszer használtam, elsüllyesztettem a szekrény mélyére. Nekem kényelmesebb volt a saját melltartóimat használni, főleg az elől kapcsosakat. Fél kézzel kezelni kifejezetten komoly kihívásnak bizonyult.
 • bimbóvédő: alapból való megvétele tökéletesen felesleges. Ha befelé forduló mellbimbóval küzd valaki, akkor segíthet a szoptatásban, de más esetekben kifejezetten káros lehet.
 • mellszívó: jó esetben nem lesz rá szükség. Ha meg mégis, még mindig megvásárolható, vagy kölcsönözhető. Esetleg kölcsönkérhető valamelyik ismerőstől. A lefejt tejjel egyébként is volt problémánk: a simán, hűtőben tároltat a gyerek még csak-csak elfogadta, a mélyhűtöttet viszont semmi pénzért.

Drága Olvasók, Ti mit ítéltetek meg utólag feleslegesnek a vásárolt cuccok közül?

Szilágyi Diána , 2011. március 01.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(69 hozzászólás) 

2011 04 14. 11:03
Huhh...:) Ti aztán alaposak vagytok...végig olvastam az összes kommentet,mert kíváncsi voltam...de a végső konzekvenciám nem változott.
Igaza van annak a hozzászólónak,aki azt írta,elég,ha az alap dolgok megvannak,kiságy,pár ruhácska,aztán a többit a bébi dönti el úgyis.(No,nem elsősorban a törlőkendő-melegítőre gondolok:D)
Mi nem akartunk légzésfigyelőt,nem akartunk mellszívót,nem akartunk cumisüveget,cumit...erre a lányom minden számítást keresztülhúzott,mert korababa lett,nem volt hajlandó szopni,ezért sok-sok hónapon át fejtem neki,amit csak cumisüvegből tudott meginni...a kórházból csak úgy engedték el jó szívvel,hogy megígértük,használunk légzésfigyelőt,bár ezt magunktól is megvettük már addigra...szóval summa-summárum: alapból semmire ne mondjuk,hogy felesleges,szükségtelen...Tudom,a mi esetünk speciális,de most is ott tartok,hogy a leányzó 15 hónapos,belekezdtünk a tesóprojektbe-és fogalmam sincs,az új jövevénynek mire lesz igénye,hiába van már egy gyermekem,ráadásul lehúztam jópár évet csecsemőotthoni gondozónőként is.:)))
→ válasz erre
2011 09 27. 14:23
Én a pelenkázó szekrényről nem gondolom ,hogy felesleges mert az első babámnál nem vettem.Pelenkáztam az ágyon aztán fájt is derekam rendesen mire rájöttem ,hogy mitől.
→ válasz erre
2011 11 30. 12:38
A mózeskosár nálunk nagyon hasznosnak bizonyult, mert nap mint nap viszem benne "sétálni" a csöppséget. Ebben hoztuk haza a kórházból is. Mi 100%-ig kihasználjuk! A mellszívó (elektromos) nagy szolgálatot tett nekem. A pelenkázó szekrényt imádom. Ami tényleg feleslegesnek bizonyult az a légzés figyelő. Ajándékba kaptuk, én nem vettem volna meg! A szagtalan pelenkatárolót a baba szennyesének tárolására használom (a belső részét átalakítottam). A légzésfigyelőhöz volt ajándékba. Vízhőmérő szerintem felesleges, majd jó lesz a babának játszani a vízben.A szoptatós melltartót én nagyon szeretem, és egy kézzel is lehet vele bánni. A bimbóvédő felesleges: hiába fájt nagyon a cicim, a kisfiam nem volt hajlandó szopizni ezzel. Nálunk az etetőszéket lehet átalakítani hintává, pihenőszékké, így együtt nagyon hasznosnak bizonyult eddig. Nekünk a kisfiunk az első baba, és lehet szokatlan módon, de nem vásároltunk be előre sok mindent, ami jó volt, mert sok mindent kaptunk.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (69) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó