Mit ne vegyél a babának!

A gyerekvárás utolsó hónapjaiban az egyik legkellemesebb tevékenység a vásárlás. Sok mindenre szükség van – és sok mindennel az ember lánya csak úgy szerelembe esik -, úgyhogy általában a kismamák nem kímélnek pénzt, fáradtságot és kispapát – vagy barátnőket -, hanem nyakukba veszik a várost, és ha kell, az összes boltba ellátogatnak.

Én is így voltam ezzel, kilenc hónapos hassal a harmincöt fokos kánikulában róttam a köröket egyik bababoltról a másikra. Érdekes módon akkor kicsit sem éreztem nehéznek a kezemben egyre gyarapodó csomagokat, hiszen mindet feltétlenül fontos volt beszerezni. Gondoltam én, akkor.

Később aztán az élet rácáfolt egy halom döntésemre – e téren is. És hogy esetleg mások számára mégiscsak hasznosnak bizonyuljon egykori balgaságom, álljon itt egy lista azokról a termékekről, amik tökéletesen feleslegesnek bizonyultak a gyerek gondozásához, fogadásához.

 • mózeskosár: utazáshoz a hatályos jogszabályok szerint nem használható, ellenben másodpercek alatt kinövi a gyerek és kellőképpen drága.
 • kenguru: amíg a gyerek nem tudja egy picit tartani a fejét, addig kifejezetten káros, később viszont annyira húzza az ember vállát, hogy kínszenvedés vele a közlekedés. Inkább hordozókendő, amiben a kicsit fektetni is lehet, hogy a széles pántok sokkal jobban eloszlatják a súlyt. Azt még négyévesen is elő-elővettük.
 • vízhőmérő: talán az első három alkalommal használtuk, azután inkább a könyökünkbe beépített hőmérővel lőttük be a megfelelő vízhőfokot. Ha másra nem, később fürdőjátéknak azért bevált, és elteszem a gyereknek emlékbe.
 • fürdetőszék: nehézkes, nagy helyet foglal. Inkább ölelgettem, később meg velünk fürdött a nagykádban, amit imádott.
 • bébiőr: kislakásba vagy csendes lakásba tökéletesen felesleges, hallani fogod a gyereksírást. Nagy vagy kertes házban élők számára lehet hasznos.
 • szagtalan pelenkatároló: eleinte nem annyira szagos az a pelenka. Ráadásul azért általában a szemetet mindenki leviszi naponta. Ha nem vesszük meg, akkor nem terheljük pelenkánként egy nejlonnal a környezetet, amiből az utántöltő egyébként egy vagyonba is kerül.
 • elektromos popsitörlő melegítő: túl sokat nem is fűznék hozzá. Talán csak annyit, hogy nedves törlőkendő nélkül is lehet élni – sőt, kisebb eséllyel lesz gombás a gyerek feneke -, de ha mégsem, a gyerek kibírja, hogy a törlőkendő hűvös, míg a fenekét kitöröljük vele.
 • pelenkázó szekrény: kislakásokba alapból felesleges, de szerintem egyébként is pénzkidobás. Megteszi egy régi komód egy ügyes feltéttel, amit apu is el tud készíteni, vagy egy hasonló feltét a kiságyra. De én például az ágyunkon pelenkáztam.
 • kézi és elektromos orrszívó: a kézi, pumpás orrszívó egy vicc, szerintem a gyerek orrában meghúzódó cuccok azóta is rajtam röhögnek, mikor egyszer ezzel az alkalmatossággal próbáltam megszabadítani tőlük a gyereket. Semmit sem szív, értsd szó szerint. Az elektromos hasonlóképpen használhatatlan, egy fokkal erősebben szív, de még mindig nem annyira, hogy leszippantsa az orr nyálkahártyájáról, amit kellene. Ellenben zúg. Orrszívó közül a legjobb a porszívó-orrszívó, nem kegyetlen, nem fájdalmas, és bár hangos, de istenien hatékony, nincs az az arcüreg felé kóboroló cucc, ami elszökhet előle.
 • fülhőmérő: nekünk nem volt, mert nem akartam 8-10 ezret költeni rá. De az ismerőseim közül többen próbálkoztak vele, kétes eredménnyel: soha, de soha nem mutatott két, egyforma eredményt, így bár mutat hőmérsékletet, csak azt nem tudni, hogy minek a hőmérsékletét. Mert a gyerekét egész biztosan nem. A legjobb a sima, vékony száras – netán flexibilis – digitális, ami kb. 10 másodperc alatt pontosan mér. Eleinte fenékben.
 • cumi és cumisüveg: alapból én nem venném meg egyiket sem, ha lenne második. A cumit a gyerek egyáltalán nem biztos, hogy elfogadja – és jobb is, ha nincs neki -, egyébként meg az ismerősöktől szinte tuti, hogy kapunk egyet. Ugyanez a helyzet a cumisüveggel is, ha pedig pótlásra lenne szükség, azt megoldhatjuk egy pohárral is. Nálunk úgy lettek végül eltéve, ahogy vettük őket.
 • cumisüveg-melegítő és bébiételmelegítő: praktikusnak hangzik, de tipikus példája az olyan eszköznek, amit nagy elánnal megvesz drága pénzen az ember, aztán mikor a konyhapult felét elfoglalja, rájön, hogy mégsem olyan remek találmány. És nem is olyan nélkülözhetetlen.
 • mérleg: ha hiányzik az állandó aggódás, akkor természetesen nem felesleges. Minden más esetben az. Bőven elég, ha a védőnő méricskél heti egyszer – a rendelőben.
 • légzésfigyelő: ha a baba egészséges, akkor szerintem felesleges. Nyilván, ha az orvos javasolja, szerezzünk be egyet – bérelni is lehet, és érdemes mellé elvégezni egy újraélesztési tanfolyamot is, mert anélkül mit sem ér. Más esetekben egyébként hasonló hatása lehet az idegekre, mint a mérlegnek, főleg, ha pár alkalommal beriaszt, minden ok nélkül.
 • baba hintaszék vagy pihenőszék: nálunk inkább a babahordozó volt szolgálatban a lakásban is. Ez a termék is a körülbelül egyszer használatos kategóriába tartozik.
 • csörgő és plüssök: hajlamosak vagyunk a babát már születésekor elárasztani játékokkal. Pedig felesleges, legtöbbjük úgyis a hétköznapi használati tárgyakkal szeret majd molyolni. A plüssök, ahogy azt minden gyakorló szülő tudja, előbb-utóbb el szokták árasztani a lakást, ezért minél később jelenik meg első képviselőjük, annál jobb. Arról nem is beszélve, hogy a gyerek lenyelheti a belőlük kitépett szöszöket, és tisztántartásuk is gondot okozhat, márpedig a poratkák előszeretettel telepednek meg bennük.
 • zenélő forgó: a kiságy fölé szerelt mobil önmagában nem hülyeség, de érdemes olyat választani, amit a huzat is tud mozgatni. A felhúzható, zenélős forgókkal az a baj, hogy kb. egy percig működnek, aztán a kedves szülő már tekerheti is ismét, ha nem akarja a gyerekbömbölést hallgatni. Nálunk a gyerek egyébként rövid úton kinyírta, amint elérte.
 • Babazene válogatások: vagy felnőtt-idegeket felemésztően gügyék, vagy sima klasszikus zenei feldolgozások. Amiből azért biztos van otthon alapból is pár cédé. Egyébként a gyereknek tök mindegy, milyen zene, szinte bármit képesek megszeretni, és ha megszerette, nyugtatóan hat rá. És ne feledjük: mi is énekelhetünk, még ha hamisan is.
 • szoptatós melltartó: megvettem, kétszer használtam, elsüllyesztettem a szekrény mélyére. Nekem kényelmesebb volt a saját melltartóimat használni, főleg az elől kapcsosakat. Fél kézzel kezelni kifejezetten komoly kihívásnak bizonyult.
 • bimbóvédő: alapból való megvétele tökéletesen felesleges. Ha befelé forduló mellbimbóval küzd valaki, akkor segíthet a szoptatásban, de más esetekben kifejezetten káros lehet.
 • mellszívó: jó esetben nem lesz rá szükség. Ha meg mégis, még mindig megvásárolható, vagy kölcsönözhető. Esetleg kölcsönkérhető valamelyik ismerőstől. A lefejt tejjel egyébként is volt problémánk: a simán, hűtőben tároltat a gyerek még csak-csak elfogadta, a mélyhűtöttet viszont semmi pénzért.

Drága Olvasók, Ti mit ítéltetek meg utólag feleslegesnek a vásárolt cuccok közül?

Szilágyi Diána , 2011. március 01.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(69 hozzászólás) 

2011 03 01. 13:31
Sziasztok!
Nekem 6 gyerkőcöm van, a legidősebb 12éves, a legkisebbek 6 hónaposak. A cikk céljával nagyon egyetértek, sőt, azt mondom ilyenből sok kéne, mert azért élethelyzetenként változik, hogy kinek mi jön be, ki mit használ.
Az én első fontos javaslatom a következő: amit lehet, örökölj rokonoktól, barátoktól. Tudom, az ember mikor először gyereket vár, úgy érzi, azért csak megadom neki azt a .... akármit, de nem biztos, hogy ez jó döntés. Tehát ha babás ismerőseid azt mondják, szívesen neked adnának, vagy kölcsön adnának ezt-azt, ne utasítsd vissza. Márcsak azért sem, mert ha az ilyen cuccról derül ki, nekd vmiért nem alkalmas, akkor még mindig ráérsz rákölteni, és legalább tudod milyet szeretnél.
Ha végképp nincsenek ilyen ismerőseid, van amit akkor is érdemes használtan venni. Pl hidd el, a gyereknek tök mindegy, hogy a babakocsija vásznát fakította-e már a nap, vagy vadi új, fő, hogy mozogjon a popsija alatt, meg hogy neked praktikus legyen.
De igaz az öröklés még ruhákra is, nyilván az ember nem tud ellenállni néhány édes darabnak, de pl nagyon jól jön egy kupac kombidressz, amiből kimondottan előnyös, ha már párszor kimosták, sokkal puhább, sokkal kellemesebb hordani! Ráadásul érdemes kikérdezni a másik anyukát, milyen rzha típusiok jöttek be neki és miért, így könnyebben választasz vásárlásnál is, és valszeg hasznosabb darabokat. Pl. nagyon cuki kis famergatyák vannak, csak sztem a 2 hónaposra nehéz ráadni, és kényelmetlen. És persze a kislányokra időnként ad az ember vmi habos rózsaszín lány ruhát, de igen ritkán!
És most néhány megjegyzés a cikk által sorolt eszközökhöz. A megjegyzések többségével egyetértek.
A mózes nem feltétlenül felesleges, esetleg érdemes olyan babakocsit választani, aminek a mélykocsi részét mózesként leemelheted. Ez különösen hasznos annak, akinek mondjuk a ház aljában a tárolóban kell hagyni a kocsit, de így a szundikáló babát kényelmesen felviheti. Autóba bekötésre én sem javasolnám, bár már van olyan változat, amibe szabályosan beszíjazható a poronty.
szerintem a kenguru nem felesleges, bár tény, h érdemes olyat választani, amit fektetni is tudsz, és az is igaz, h vannak már ennél kényelmesebb cipelők is, pl mei-tai, kendő, stb. De azért én sokszor felveszem a nyüglődőt itthpn is benne, így a kezem felszabadul, azt nem mondom, h soha kényelmesebbet, de azért lehet vele ügyködni pl a konyhában. Sőt, én vittem úgy az ikreimet, h egyik elől, a másik hátul háticipelőben! Így megspórolod a kondi vagy fitness bérlet árát is, haha.
bébiőr: bizony kertes házban jól jön, meg nyaralásnál, stb. aki szeret síelni, biciklizni, kirándulni, érdemes olyat nézni, ami használható walky-talky-ként, de bébiőr funkciója is van.
cumis üveg: nálunk kötelező volt most bevini a szülészetre, előtte 4 gyerekem felnőtt nélküle. cumit, cumis üveget bármely szupermarketben kapsz, ha mégis úgy alakul, hogy kell, és ha nem kaptál 5 különbözőt a babalátogatóktól.

Mérleg. tipikus kölcsönzendő dolog, sokszor a védőnőknél is lehet, de ha nincs mérleged, de közel a rendelő, az sem gond. Ha normál súllyal születik, jól szopik, akkor hetente elég mérni, h lásd a gyarapodást. Nekünk még nem volt sajátunk, most is egy kölcsön mérleg van nálunk, lehet, h már nem is veszek?? (haha)
Szoptatós melltartó: én azt pl használtam, használok, jól tudom ki-be csukni akár egy kézzel is, és a normál melltartóimba bele se férnék ilyenkor! Sőt nekem fürdőruhám is volt olyan, aminek szoptatós a felsője, és nagyon szerettem.
ezek jutottak most hirtelen eszembe, ja, és csúcs a popsitörlő melegítő, az elmúlt 12 évben láttam néhány babás cuccot, de erről még nem is hallottam. Lemaradtam vmiről???
Claire
→ válasz erre
2011 03 01. 15:34
dia
Csak kiegészítésképpen: a cikkben nem mózesfeltétről van szó, hanem mózeskosárról. A hagyományos fajtáról... Ami roppant romantikus, de manapság már tök felesleges.
→ válasz erre
2011 03 01. 16:00
Nagy vonalakban, amivel nem értek egyet a cikk írójával:

Fürdés
Az elején a baba pici is, csúszós is, csuklik-nyaklik, mert nem tudja még tartani a fejét, nekünk kell mindenét fogni, ezért én a fekvőrészt már eleve tartalmazó kádat ajánlanám (ld. Ok baby onda). Mi nem fürdünk a gyerekekkel a fürdőkádban.

Légzésfigyelő, bébiőr
A jobb légzésfigyelők már bébiőr-funkcióval is felszereltek, azaz ha már nincs szükség a légzésfigyelő részére, a lapokat kihúzva bébiőrként használható. Mi jobb panellakásban lakunk valószínűleg, mint a cikk írója, mert marhára nem hallani a konyhában pl. a gyereksírást a gyszobából.
Légzésfigyelőt én minden csecsemő alá tennék a 15. hónapjáig!!! Ha bölcsőhalált hal a babád, akkor rájössz, hogy az az x ezer forint nem is lett volna olyan sok pénz az életéért cserébe. És az sem igaz, hogy csak tanfolyammal ér bármit is! Már eleve a hangjára felriadnak a legtöbb esetben, ha meg nem, akkor belefújsz az arcába, meghúzogatod kicsit a végtagjait, rácsapsz kicsit a talpára stb. A neten a szükséges infók fent vannak.
A légzésfigyelő nem jelez hibásan, ha a gyerek lemászik a lapról (ezért célszerű kétlaposat venni, valamint állítható érzékenységűt – pl. Angelcare), mivel ő nem érzékelte az életjeleket, az a dolga, hogy jelezzen. Ugyanez a helyzet, ha ágyneműcserénél pl. a kábel kicsúszott, avagy elfelejtettük kikapcsolni, mikor kivesszük a bébit az ágyból.
Ezek a készülékek tulajdonképpen nem is tudnak nagyon elhasználódni, tehát akár használt-piacon is érdemes körülnézni.

Pelenkázó szekrény szerintem klassz dolog.
A feltét a kiságyra tönkreteszi a kiságyat, legalábbis a fa kiságynál ez az én tapasztalatom, szedi le róla a festéket.

Cumi és cumisüveg
Nem vagyok cumiellenes. Jó ha egy legalább van otthon. Valamit úgyis ki fog találni a csemete, hogy megvígasztalja magát, lehet, hogy az ujját fogja szopni. A lányomnak emiatt nőtt rajta egy bütyök… bilincseljem a háta mögé a kezét?
Cumisüveg szerintem oké, főleg, ha tápszeres a baba. Ha szopik, akkor én inkább a pohárból itatást, vagy kanálból itatást javaslom, de ebben mindenki hallgasson az ösztöneire. Ez az a téma.

Mérleg
Azért, mert van otthon mérleg, még nem feltétlenül fogja anyuci minden etetésnél méricskélni gyereket. Viszont roppant kényelmes, hogy nem kell bemenni a rendelőbe "ezer" ember közé, ücsörögni ott a türelmet kisbabával, hanem mikor jön a védőnő, akkor otthon, lakásban leméri és kész.

Pihenőszék
Pihenőszék jobb a hátának, mint a babahordozó.

Csörgők és plüssök
Poratka simán megtelepszik a szőnyegben, ágyneműnkön stb… bár gondolom, hogy a cikk írója ezeket a használati tárgyakat nem száműzte otthonából, tehát számomra ez az érvelés nem mérvadó. Legtöbbször a plüssök moshatóak mosógépben (olyat érdemes venni), gőzölhetőek. Majd akkor nyeli le a gyerek a szöszöket belőle, ha rossz minőségű játékot adok neki, amit nem teszek.

Bimbóvédő
Mi benne a káros? Az első napokban kifejezetten segít a babának szopni tanulni, mivel könnyebben tartja a vákuumot, mint ha simán a szájával kapja be a bimbót. Aztán mikor anyuka és baba is belejött, akkor mehet élesben. Arról már ne is beszéljünk, mikor kisebesedik a mellbimbó, akkor óriási szolgálatot tesz a bimbóvédő. Én a kórházba vittem magammal a második gyereknél, mert az elsőnél csak mikor hazamentünk, akkor szereztem be, de már véresre volt szívva a mellem… erről ennyit. Én nem vagyok fából!

Mellszívó
Nem tudom, hogy a kórházban árulják-e, de tulajdonképpen már a bent tartózkodásnál belövell a tej, és igazából AKKOR van rá szükség. Kicsit ki kell fejni vele, hogy a gyerek be tudja egyáltalán kapni a cicit, ez így működik – kivéve, ha anyuka tud kézzel fejni. Ráadásul az elején még nem eszik túl sokat a baba, úgyhogy ha nem fej az ember, akkor nagyesélyes a lázas mellgyulladás. Mivel az előtej nagyon fontos, ezért érdemes a lefejt tejből egy kiskanállal a babának adni, majd kicsit szétkenni a mellen, hogy azért a pocijában is legyen már (ne legyen az éhségtől kapkodó és türelmetlen), valamint rákapjon az ízére, és akarjon mééééég! A lényeg, hogy senki se fejje ki a tejet teljesen, mert akkor még több termelődik, és akkor tényleg a fagyasztónak termelsz. Annyit kell fejni, hogy ne fájjon, kicsit lazuljon a bimbó és a gyerek így rendesen tudjon enni. Hamar be fog állni a kereslet-kínálat, és mindig annyi lesz, amennyire a babának szüksége van. Legalábbis ez az ideális eset. Persze van olyan, akinek sajna nincs, vagy nem elég a teje, ha fejre áll is, de ez más lapra tartozik.


→ válasz erre
2011 03 01. 21:27
Sziasztok!

Igen, igen, a cikk írója az egyik oldal és Zsebbi a másik. Úgy értem, mindenkinek van véleménye, de ugye abból indul ki amit Ő tapasztalt. Eddig okés is, de csak EDDIG.
Szóval nekem is az a véleményem, hogy a felsoroltak közül jónéhány nem feltétlen szükséges, de jó ha van és van néhány amit kifejezetten nem írnék bele a felesleges holmik közé....azért nem mert ezzel eleve kb. véleményt mondok azokról, akik megveszik.....akaratlanul.
Nekem sem volt cumisüvegem, de amikor a gyerekem kétszer spontán kiszáradt a literszámra fejt tejem mellett, és hónapokig vizsgálták, mi baja, de a refluxon és a konokságon kívül nem találtak semmit, rá kellett ébrednem, hogy nem egy, nem kettő, hanem a nyolcadik(!!!) cumisüveg fajta volt, amiből hajlandó volt enni.
Légzésfigyelő detto: soha, de soha ne kerüljön vki olyan helyzetbe, hogy tanácsnak engedve nem vette meg, aztán....
Pihiszék: Fiam úgy utálja a hordozóját, hogy ha meglátja üvölt. És reggel fekvésből nem tehetem újfent a járókába fekve, mert egyből rákezdene hogy mi kinn a konyhába bulizunk, Ő meg külön a járókába, ami nem fér el kinn. Szóval erre tökéletes a pihiszék.
Fürdőszék: két gyerek együtt fürdésénél szuperhasznos, ha szereti a Kicsi! De természetesen próba cseresznye.

Szóval én csak azt mondom, egy pár dolog tényleg nem annyira fontos, de mindenki azt vegye meg, amire van keret és amit fontosnak ítél!
→ válasz erre
2011 03 01. 21:29
Poratka ellen egy tipp, mosógépet nem álló plüssjátéknál (régi v. örökölt, érzelmi értékű cuccoknál, aminél baj lenne, ha tönkremenne): 2-3 hónapra dugd be a fagyasztóba.
→ válasz erre
2011 03 02. 08:42
Igen, nagyon fontos a lakás kialakítása, nálunk pl nappaki-konyha egybe nyílik, "amerikai konyha", így ha a nappaliban buliznak a kicsik, rájuk látok főzés közben is. Viszont járóka a tető miatt nem na
gyon
fér el, pedig nem tartom feleslegesnek. Uígy jópofa a gyerekszobát lezáró rács, ha olyan kialakítású a lakás.
Dia! Értem én ezt a mózes dolgot, azért írtam, hogy a hagyományos helyett jól jön a babakocsis.
→ válasz erre
2011 03 02. 09:05
lhb
Nekem az első babám lesz! Én fontosnak tartom a légzésfigyelőt, s a bébiőrt is, főleg ha külön szobában van a baba, s én el is végzem az újraélesztő tanfolyamot!
A cumisüveg szerintem is felesleges, feltéve, ha valaki rögtön tud szoptatni az elejétől.
A mellszívó szintén felesleges, nálunk a védőnőtől lehet kölcsön kérni, általában 1-2-szer van szüksége egy nőnek erre.
Én szeretnék szoptatós melltartót, mert már most nem férek bele a 85 C-s melltartóimba, s mi lesz később????
Bimbóvédő szerintem jobb, ha van otthon, nem egy nagy összeg, s ha hirtelen szükség van rá, akkor ne kelljen már futkosni utána.
Szagtalan pelenkatároló, mi kaptunk a légzésfigyelőhöz, de nekem nem lesz rá szükségem, hülyeségnek tartom, ill. valóban drága hozzá a nejlon zsák, megteszi egy egyszerű szemetes is.
Mérleg, én szeretnék kölcsönözni, mert nem igazán kedvelem a védőnőt, s feleslegesnek tartom, hogy a baba és az én napi ritmusomat heti egyszer felborítsa, ill. hogy én cipeljem hozzá minden héten a babát, vagy épp ő jöjjön ide EBÉDIDŐBEN!!! ahogy eddig is tette, természetesen bejelentés nélkül. Inkább megmérem itthon a babát, s nem akkor amikor ő akarja, s épp felkeltené a babát, na annak nagyon nem örülnék.
Pelenkázó szekrény, nekünk eleve ilyen az ágy, ifjúsági ággyá alakítható, úgyhogy van hozzá.
Az elektromos popsitörlő melegítő meg nagyon vicces :)

Röviden ennyi!

→ válasz erre
2011 03 02. 13:11
Érdekes cikk, leírom ezzel kapcsolatban a saját tapasztalataimat.
Mózeskosár: abszolút kihasználtuk, jó hogy volt, fél évesen kinőtte a lányom.
vízhőmérő, popsitörlő melegítő (ezt nem vettünk), fürdető karika: nem használtuk ki, felesleges volt megvenni.
Szagtalanító pelenkatároló: szerintem egy nagyon nagy találmány. A hozzátápis babák kakija igencsak szagos, megnézném azt az anyukát aki a 4. emeletről naponta 2-3x leslattyog a kukatárolóba hogy ne a lakásban terjengjenek a szagok. A betéttel okosan lehet spórolni, s bár tényleg drága, mi 3 havonta veszünk egy 4 db-os utántöltőt. Szerintem megéri.
Fülhőmérő és elektromos vagy kézi orrszívó tényleg felesleges.
Szoptatós melltartót és kihasználtam, igaz egyetlen percig sem szoptattam lévén befelé forduló mellbimbók, de a bimbóvédő sem segített a szoptatásban. Viszont a jó öreg ipari mellszívó, tandemfejéssel működött :)
Itt jön a képbe a cumisüveg, az is kellett, több félét próbáltunk, az igazit nem találtuk meg a mai napig.
Mérleget kaptunk kölcsön, de mivel üvegből evett a gyermek, max a súlygyarapodás ellenőrzésére használtuk.
Bébiőr: nem annyira fontos mint a légzésfigyelő. Nekünk a a kettő kombója van, riasztott is és NEM FELESLEGESEN. Pedig egészségesen született, most is az, de mégis volt légzéskimaradása.
Kengurut nem vettünk mert volt alkalmam kipróbálni még pocakosan egy 2,5 kilós próba-babával (jobb boltokban van ilyen lehetőség). Más látni a mosolygós, vidám, gyermeküket hordozó szülőket, az meg megint másik dolog, amikor magadra aggatod a csemetédet. Mi nem kértünk belőle.
Zenélő forgót nem vettünk, plüss állatokkal meg játékokkal elhalmoztak a rokonok és barátok.
Ruhákból sokat kaptunk, de vettem sok mindent (abból is fölösleges volt egy része). Szóval szerintem érdemes meghallgatni a tapasztaltak tanácsait, de a fő, hogy mindent csak mértékkel és ésszerűen átgondolva érdemes vásárolni! :)
→ válasz erre
2011 03 02. 14:18
Cumisüveget nem vettünk,kaptunk ugyan ajándékba, de egyik gyerekem se fogadta el belőle a teát vagy vizet amikor nagyobbak voltak,előtte meg nem tudtuk használni mert szopizott mindkettő.Vettem ugyan bimbóvédőt,de szerintem most úgy venném elő ahogyan a gyógyszertárban becsomagolták.Vízhőmérőt talán kétszer áztattunk...de sok értelmét nem láttuk...a könyökünk jól bevált nekünk is.A legfeleslegesebbnek a játszószőnyeg bizonyult.
→ válasz erre
2011 03 02. 15:08
Hát én sokmindent kaptam kölcsön azaz megörököltünk jópár dolgot tesóméktól, náluk már nem lesz baba! Igen, ruhácskákban nagyon hasznos tud lenni egy-két megörökölt holmi, mert ezeket az aprócska méreteket igencsak hamar kinövik a csemeték! Cumi, cumisüveg...na ez az amit még ha kiforrázok is, használtan nem adnék a kicsi babámnak, úgy voltam vele, mindegyikből legyen itthon egy-egy darab. Cumit egyik gyermekem sem fogadta el, cumisüveget is csak ritkán, vagyis a nagyobbik az esti mackókávét még mindig abból issza.
Mérleg: soha nem is volt, nem hiányzott a magam paráztatása mikor mennyit evett. Ellenben a mellszívónak nagy hasznát vettem igen sokáig, ugyanis rengeteg tejem volt (szerencsére), és az elején mindig kellett lefejnem belőle, hogy egyáltalán ne fulldokoljon a baba, mikor nekiállt enni. Későbbiekben második gyermekünknél tejdonor is voltam. Játszószőnyeg nekünk se volt. A sima szőnyegre terítettem egy vastagabb takarót, eleinte azon is jól elvolt, játékokkal körülvéve, de amint elkezd kúszni, mászni, úgyis felfedező útra indul, nem a szőnyeg lesz az érdekes. Bébiőrt nem tartom feleslegesnek, legalábbis mi már kicsi babával (értsd 5-6 hónapos) utaztunk, utazunk. És ha mondjuk délután alszik egy felső szintű szobában, attól én még nem akarok fölötte ülni, és várni mikor ébred meg, hanem ezzel a készülékkel biztonságban fent hagyhatom egyedül a kiságyában. Szagmentes kukát én se vennék...ha belekerül a kakis pelus, belülről az is büdi lesz, szóval elég egy sima fedeles kuka.
Szopis melltartót igenis nagyon szeretem. Nekem kényelmesebb azt használni, egyszerű, könnyen megtanulható fél kézzel is ki-be csatolni.
Pihiszék szintén nagy kedvenc. Nem kell így az autósülést mindig felhozni az autóból, és mivel etető székbe még nem rakom, így ebben a pihenőszékben könnyen megetetem főzelékkel, gyümölcscsel.
Alapjáraton nálunk semmi nem vált hú de feleslegessé. Egyedül a pelenkázó kisasztalt tettük el most a második gyerkőcnél, hely hiányában, így csak egy sima pelenkázó deszka van, ami mozgatható, bárhova odatehető.

→ válasz erre
2011 03 02. 15:15
Na igen, én még életemben nem láttam olyan babaváró listát, ami tényleg hasznos lehet :D Én még limitált cuccokat vettem, és így is azt mondom utólag, a pelenkázós komód a legnagyobb por- és helyfoglaló, egyébiránt pedig érdemes 1, azaz egy olyan barátnőt találni, aki tapasztalt és bízol benne, és az ő tanácsaira hallgatni. Én így tettem, így nem vettem cumit, bimbóvédőt, hintőport, mérleget, cumisüvegmelegítőt, bébikajamelegítőt, sterilizálót, stb. stb. Utólag összeszámolva, nem elhanyagolható tételt hagytam a családi kasszában. :D
→ válasz erre
2011 03 02. 15:19
vízhőmérő, popsitörlő melegítő, fürdető karika: mi beértük a kiskáddal, aztán a tesóval meg fürdető székben fürdik, aztán, ha majd tud ülni, akkor majd anélkül.
Szagtalanító pelenkatároló: nagyon tuti dolog.
Orrszívóból a porszívóra csatlakoztatható a legjobb, leghatékonyabb.
Szoptatós melltartó jó találmány, már csak azt kellene megszoknom, milyen lesz nélküle ;)
Cumi, cumis üveg: van, nagyon sok. Soha nem került használatba (szerencsére) - mondjuk, az én hülyeségem, hogy én nem szeretem a cumit
Mérleg: első gyermeknél volt két hónapig kölcsönzőből, a másodiknál nem. :)
Bébiőr/légzésfigyelő: nagyon jó dolog. Sokkal nyugodtabban alszom, ha ez velünk van, bárhol is vagyunk. Soha nem riasztott be feleslegesen egyik gyereknél sem.
Nekünk van kengurunk, kendőnk, csatos hordozónk, háti csővázas hordozónk - mind hasznos dolog.
Ruha szigorúan turkeszből! a legjobb ruhákat lehet megszerezni onnan, nagyon jó áron!
→ válasz erre
2011 03 02. 15:26
Nálunk hasznosnak bizonyult:
mózeskosár (babakocsi tartozék volt), 2in1 fürdőkád+állvány és pelenkázó egyben, légzésfigyelő, bébiőr, cumisüveg, textil pelusok, ...
A legtöbb holmit használtan vettük vagy kaptuk, illetve ajándékba.

Ami feleslegesnek bizonyult: pihenőszék, kenguru, mérleg (védőnőnél mértünk, havonta 1x), fürdetőszék, ...!

De ez természetesen gyerek függő is, mert pl. az én kisfiam nem szerette a pihenőszéket, de attól másik pirinyó szeretheti, stb.!

A pelenkázóra nem volt szükség, mert a fürdetőállványra, rá lehetett hajtani a pelenkázót és az állványon alul volt 2 "polc" és azon tudtuk tárolni a kenőcsöket, fürdetőt, ... , ez volt a legpraktikusabb ajándék, amit kaptunk :) , de a többi ajándéknak is NAGYON ÖRÜLTÜNK ;) !

A nagyfiamnál pedig le lehetett hajtani a babaágy egyik oldalát, így azon tudtuk pelenkázni :) ! Ezt a fajta babaágyat nagyon hasznosnak találom és ajánlom az újdonsült szülőknek, mert könnyebb kivenni, főleg, amikor már felszedtek pár kilócskát a drágák :) !
→ válasz erre
2011 03 02. 15:29
Kimaradt a hasznos holmik közül a Pampersbox, pelenkaadagoló. Nekünk nagyon jó volt, hogy van, ezért szerintem nem volt felesleges. Persze ezt is "használtan" vettük ;) !
→ válasz erre
2011 03 02. 16:43
Sziasztok!

Hát nekünk ezekből nem sok mindenünk volt,és lám megnőtt a gyerek :D
Cumisüvegünk csak a lányomnál volt,mert rokoni(anyós) nyomásra vettem,és 4 évig ki sem adta a kezéből,ezt bánom..mert a fiúk felnőttek tea nélkül csak anyatejen :)..se fülhőmérőnk,se mérlegünk,se szagtalanítós pelenkatárolónk nem volt,és pihenőszékünk és,és,és..... sorolhatnám..Plüssökből viszont volt vagy 2 tonna,na nem azért mert a gyerek szerette,hanem mert én imádom őket :))Kádba tehető bigyóka sem foglalta otthon a helyet,kb 2 hónaposan velem fürödtek,és imádtuk :)
→ válasz erre
2011 03 02. 21:11
Hűha !igazán jó kis téma:) ÉN is vettem sok mindent ezekből a dolgokból, a mózeskosár, pihenőszék, formakád , pelenkázó, szoptatós melltartó, mellszívó Aventes kézi bevált.
Amit nem vennék többet : fürdetőkarika, benti hinta, cumisüveg melegítő, fülhőmérő és stb és stb:) szerintem első gyereknél képesek vagyunk néha túlzásokba esni:)
→ válasz erre
2011 03 02. 22:34
A légzésfigyelőről: aggódós nagyszülőktől kaptunk, hogy amikor a kis újszülött letornázza magát az érzékelőfelületről alvás közben, aztán néhány másodperc múlva a ketyere rendeltetésszerűen riasztani kezd, hirtelen azt sem tudod, hogy mi a frász ez, aztán kapcsolsz.. jön a pánik (gyerek közben persze végig alszik) egyikőtök félkómásan kikapcsolja a légzésfigyelőt míg a másik felkapja a gyereket, hogy csekkolja a légzését, gyermek csak pislog, hogy mi ez a műsor... Na ezt jó néhányszor előfordult. Aztán hamar elajándékoztuk a cuccot.
→ válasz erre
2011 03 02. 22:45
sziasztok!

nálunk a 2. gyerkőc 2010. december elsején született, de még mindig, úgy, ahogy annó az első várandósság alatt megvettük, bezacsizva áll a szekrényben a hiper-szuper pólya betét, illetve huzat... igaz, a fiacskám nyári baba volt, ott szóba sem került, hogy 40 fokban még pólyába suvasszam, persze, mire hidegebbre fordult az időjárás, már forgott, mozgott ezerrel, nem is maradt volna meg benne, de a téli lánykámnál esetleg eszembe juthatott volna, de mégsem. a másik ilyen szuper cucc, az elfordulásgátló! mindkét gyerkőm 4 kiló felett született, így konkrétan bele sem fértek ebbe a szivacsos szerkentyűbe, de nem is hiányzott :) és még biztos lenne millió cucc, amit felsorolhatnék, ami nálunk csak meg lett véve, de használva nem volt egy percet sem, de lesznek még itt ötletelők rajtam kívül, akik folytatják a felsorolást! :)
→ válasz erre
2011 03 03. 09:04
Sziasztok! Szerintem az alap dolgokon (ágy, néhány ruha, pelus, stb.) kívül ráértek menet közben, a baba igényeihez mérten beszerezni a hiányzó dolgokat. Közel 6 éve szültem, természetes úton átlagos méretekkel jött világra kislányom. Mérleget nem akartam úgy voltam vele ha elakadnánk a gyarapodásban, vagy tápszerre szorulunk akkor majd beszerzek egyet, másfél évig szoptattam a mai napig nem tudom mennyiket evett, de azt láttam hogy jól gyarapszik és egészséges , kizárólag anyatejesek voltunk fél évig se víz se tea pótlásra nem volt szükségünk. Amit feleslegesen előre megvettem jó drágán az a minőségi mellszívó készlet, amit nem tudtam hasznosítani mert fölös tejem amit kifejhettem volna nem volt, a cumi, cumisüveg is később a játékok közt landolt ill. elajándékoztuk mert egyiket sem szerette a lányom, vettem egy merevített hátlapú kengurut , hogy minél korábban használni tudjuk, mindkettőnk számára kényelmetlen volt, így eladtam. A gyerekágyat használtan vettem, a babakocsi volt új, többfunkciós, ezt ki is használtuk ill. a későbbiekben eladtam és az árát ismét a gyerekre költhettem. Bébiőrön gondolkodtam , de mivel az első 1-1,5 évben egy helyiségben aludtunk így hallottam a szuszogását ezért erre sem költöttem. Szerintem az első hetek hónapok hozzák magukkal , hogy mit kell még beszerezni felesleges előre begyűjteni mindent, de az is igaz , hogy a gyönyörű babaholmik , kiegészítők sokszor rabul ejtik az embert, ill. sokszor a média és a trend befolyásolja döntésünket. Kérdezzünk meg minél több gyakorló anyukát mielőtt vásárolunk, hasznos lehet!
→ válasz erre
2011 03 03. 09:30
Első gyereknél mindenfélét vásároltunk, a másodiknál már okosabb az ember! Így a felesleges dolgok kimaradtak!
→ válasz erre
2011 03 03. 09:31
dia
Vagy, ahogy elnézem, hasznos lehet az itt halmozódó kommenteket is áttanulmányozni!

Eszembe jutott még egy dolog: a márkás és méregdrága kiscipő, amit kb. egy pillanat alatt kinő a gyerek, viszont a talpát sosem érinti a talaj. Jó, emléknek jó lehet.

És: kislány újszülötteknél a szoknyák, ruhák. A gyereknek halál kényelmetlen, állandóan felcsúszik, igaz, nagyon cuki.
→ válasz erre
2011 03 03. 10:05
Hű nálunk is volt pár felesleges dolog, de nem sok: bimbóvédő, légzésfigyelő(ez apuci miatt kellett- hazahoztuk a babucit, és másnap rohant megvenni, de már aznap idegbajt kapott, miután háromszor beriasztott, így nem is használtuk, most kölcsönbe van adva), cumi(ezt kaptuk nem vettem),
Ami hasznos volt, óceán-bölcső hinta -imádta mindkét manó, hordozókendő- az egy álom, oldalt fektető párna-csak a lányomnál volt jó, ő nagyon bukós volt, és hasznosnak találtam, mert így nem fetrengett bele, ha bukott éjjel.
szoptatós párna, ez már a terhesség alatt is nagyon bevált.

Pólyánk, mózesünk nem volt, pelenkázó egybe van építve a kisággyal, hamar kinőttük, kb fél év.

vízhőmérős volt a kis kád, de az egy év alatt elromlott, kézzel jobb, úgysem tesszük a babát hideg, vagy túl forró vízbe. A kislányom a hidegebb 37 fokos vizet szerette, a kisfiú inkább 38-39 fokosat. Ha ettől hidegebb volt ordított.

Viszont volt 30 textilpelusunk ami kellett is, pedig mindenki mondta az rengeteg, főleg hogy csak büfiztetőnek, meg feje alá vettem,de volt hogy egy nap 8!!! db kellett!
→ válasz erre
2011 03 03. 10:24
Ezek szerint mindenkinek más a tuti lista. :)

Cumisüveg és cumi biztos ami biztos volt itthon, de szerencsére egyik se kellett soha. 6 hónapos korukig kizárólag szopiztak (még azóta is, szerencsére, pedig másfél évesek! :) ), ha kellett, a lefejt tejet és később vizet, teát sima (nem csőrös) pohárból itták, isszák. Játszócumi helyett az egyik kislányom megtalálta az ujjacskáját (Ez megint más téma, de nem érdekel, ha bütyök lesz rajta, majd elmúlik. Ha neki erre szüksége van, akkor szüksége van! Fogorvos meg "megengedte". :) ), a másiknak arra sincs szüksége.
Légzésfigyelő volt (Respisense), de sose használtuk.
A zenélő forgó nagyon jól jött néha, sima felhúzós volt, de lehet kapni távirányítósat is! Egyszerűen elvarázsolta őket, jónéhány pelenkázást megmentett!
Mi is panelban lakunk (sajnos), de a bébiőrző nagyon jó találmány (bár mi is együtt alszunk velük, de délután nem)!!!! Ráadásul ha vendégségbe megyünk kertes házba, oda is visszük magunkkal.
Szintén csodálatos dolog a szagzáró kuka (mi is bébiőrhöz ingyen kaptuk). Sokáig (napokig) tényleg szagmentesen zár, és sok fér bele. Bár amióta elkezdték piszkálni, azóta száműztem az erkélyre, így télen nem akarom az ajtót nyitogatni, ezért a sima szemetesbe dobjuk a koszos pelusokat. Hát tényleg nem elég naponta egyszer kivinni!!! :/
Kengurut (illetve rugalmas hordozókendőt) vettünk, sose használtuk. Mondjuk ha egy baba lenne lehet hogy praktikus lenne, de én kettőt képtelen vagyok magamra kötni.
Fürdetőszék helyett próbáljátok ki a Comfy Bath-t, tökéletes újszülött kortól egyéves korig, utána meg a szülők használhatják, ha már nem kell!!! ;)
A méregdrága fül- és homloklázmérő még szerencse, hogy mutatja az időt és a dátumot, illetve a szobahőmérsékletet, mert csak erre használjuk.
Orrszívásra tényleg csak a porszívós ér valamit, de azért van itthon akkus és kézi is, mert mi van, ha elmegy az áram, vagy bedöglik a porszívó, pont akkor, amikor szükség lenne rá????????????????????????
Pelenkázó szekrényünk nincs, kiságyra tehető pelenkázólap és mellette egy ruhatároló polc/szekrény tökéletesen megfelel a célnak.
A cumisüveg és bébiétel-melegítő (fantasztikus áron vettem egy újat) nagy segítség volt a hozzátápi elkezdése után: Betettem melegedni a babakaját (vagy fagyasztott tejcit), és mire megszopiztak, kész is volt. Az elején nem akartam mikrohullámmal "rongálni" a kajájukat (anyatejet meg tilos is).
Babazene-válogatásunk van, a babáknak lehet hogy tetszene, de én nem bírom hallgatni, mert kifutok tőle a világból is!! Inkább a gyerekdalok, mondókák, Halász Judit, Gryllus V, stb cédék jöttek be nekünk is és a piciknek is, már a kezdetektől.
Elektromos popsitörlő melegítő megfordult a fejemben, hogy beszerzem, de aztán elvetettem az ötletet! :DDDDDDDDDD
Amit viszont nagyon hasznosnak találtam: a szoptatós párna!! 20 hetes pocakosságom után azzal aludtam, a babák születése után azon szoptatok (tandemben), és hátkitámasztónak és huzatfogónak is tökéletes!!!!!!! :DDDDDDDDDDDDDDDDDD A mikros sterilizálót is örülök, hogy megvettem végül, és az Aventes mellszívó is nagyon jól jött, amikor szét akartak durranni a cicik, vagy épp ellenkezőleg, amikor átmenetileg kevés lett volna a tejci, mert a babák hirtelen többet szopiztak.
Bimbóvédő nem kell, ha jól kapja be a baba a cicit. (Persze ha vkinek befelé forduló, az más, de alapból tilos, mert hozzászokhat a baba!)
A mérleg nagyon jó dolog, nem paráztatásra, hanem megnyugtatásra! (amikor pánikba estem, mert úgy éreztem, alig szopiztak, és lemértem őket, és 300 gramm lett az eredmény, megnyugodtam!) Eleinte béreltük (csak ezért nem hurcolom őket hetente tanácsadásra), aztán vettünk egyet, ami később személymérleggé alakítható (20 kilóig)! Gondolom, egy gyerek 5-6 éves koráig párszor azért jól jöhet, ha van otthon mérleg. (Nem beszélve arról, hogy sok más, súlyosabb dolgot is le tudok rajta mérni, pl postázandó holmikat ;) )
Szoptatós melltartót használtam egy darabig (amikor az elején összevissza fröcsög-folyik a tejci akkor is, ha nem kéne, akkor azért jól jön valami, amibe bele lehet tenni a melltartóbetétet, ha elmész otthonról. :) Bár otthon akkor is ritkán használtam, inkább textilpelust gyömöszöltem a pólómba. ), de nem mondom, hogy nem örültem, amikor újra elkezdhettem a csini pushupjaimat hordani.
Plüss az nekünk is van két tonna (azzal nyugtatom magam, hogy mégiscsak két gyerek van...), de én is imádom meg a picik is! Majd kiselejtezzük, ha nagyobbak lesznek azokat, amiket nem szeretnek. Én is "fagyasztani" szoktam a poratkákat a plüssökkel együtt, de egy éjszakára elég betenni a fagyasztóba. :)))
→ válasz erre
2011 03 03. 10:37
Sziasztok! Mielött megszületett a lányom, elképzeltem, megálmodtam, hogy mennyi mindent megveszek neki, a kényelmére és az én kedvemre is. Sajnos az anyagiak nem úgy alakultak és a lányom is hamarabb érkezett, mikor még szinte semmi nem volt meg. Sok mindent nem is tudtam ugy megvenni, ahogy terveztem. Legjobban a légzésfigyelő nem megvétele miatt aggódtam. Nem emiatt, de az első hónapokban én ébren alvó voltam. Szó szerint lelógott a lábam az ágyról, és minden nesszre felültem, elenőriztem a gyermekemet. Se a kengurunak nem vettem hasznát, talán egyszer használtam. Egyedül azt bánom, hogy a kádba nem vettem kiegészítőt, hogy hagyjam pancsolni egy kicsit. Mellesleg a kádhoz járó kis állvány egy nagy átok volt, olyan alacsony volt, hogy a derekam majd leszakadt. Hely hiányában se pelenkázónk nem volt, de az ágy tökéletesen megfelelt, éppúgy, mint mikor vendégségben megoldható. Szóval elöször aggódtam, hogy az anyagiak miatt rossz anya leszek, de nem igy lett. A felsoroltak közül egy -kettő volt csak nekünk. És ahogy teltek a napok, hónapok, akkor tűnt fel, hogy nem is érezzük a hiányukat illetve sok dolog felesleges.
→ válasz erre
2011 03 03. 15:18
A legtöbb dologgal egyetértek, viszont a harmadiknál mi használtunk kézi orrszívót, mert nagyon sokat utazunk, és a porszívót nem vihetjük magunkkal. Ha ügyes az ember, ezzel is ki lehet valamennyire szívni az orrocskát. Persze a porszívós jobb.
→ válasz erre
2011 03 03. 15:25
Nekünk első baba születik nyáron,de már így is pár dologgal egyetértek.
Sok olyan terméket találnak ki,ami jól hangzik,ezért a kismama rohan is megvenni.
Érdemes néha visszaemlékezni,hogyan csinálták a szüleink,és ha úgy nálunk bevált,miért ne lenne jó a következő generációnak is?

van viszont olyan dolog,amit tényleg mindenkinek magának kell eldönteni,hogy beruház-e rá.
Ilyen pl. a légzésfigyelő.

Bébiszitterkedtem,de annak idején még nem hallottam ilyesmiről,és mivel tanultam a bölcsőhalálról,ilyen picikhez nem mertem menni...

Nekünk viszont csak lombikkal lehetett babánk,5 évet vártunk rá,úgyhogy nekem megéri azt a tizenezer forintot kiadni,hogy biztonságban tudjam leendő babámat. :)

Aki nem parás,ne vegyen,de ettől még nem biztos,hogy időben észreveszi a légzéskimaradást...

A pihenőszék viszont jól jöhet,abban mindenki magával viheti a babát a lakás bármely pontjára,és nem kell berohangálni a kiságyhoz :)
→ válasz erre
2011 03 03. 15:31
Én azon a véleményen vagyok, h vegyünk meg mindent amit csak szeretnénk, a végén úgy is rá fogunk jönni, h fele tök fölösleges volt. Viszont legalább nyugodtan várhatjuk a babát, és apát sem idegeljük ki, h még ez hiányzik, meg az hiányzik!!! Tessék sokat shoppingolni, utána már úgy sem lesz rá időőőőő! A babáknak pedig úgy is csak egy vmire van mindennél nagyobb szükségük, az pedig nem más mint az anyukájuk!!!! :-)
...és ha már itt tartunk anyának nagyon tetszik az a Figurka álommanóóóóó! Bár mondjuk aludni úgy sincs sok időm, álmodni meg még úsem...:-)
→ válasz erre
2011 03 03. 15:35
nem tudom a kommentek közt szerepelt-e már, de kiegészíteném a sort a baldachinnal.
Azon kívül,hogy habos-babos,csili-vili, semmi érdemleges haszna nincs...A babát sem láthatom minden oldalról,nem férek hozzá bárhonnan, így teljesen fölösleges..
→ válasz erre
2011 03 03. 15:42
Jó cikk, sok ilyen kellene, remélem az első babájukat váró kismamák olvassák, okulnak :) A legjobban a popsitörlő melegítő tetszett :)))
Én, amit nem vennék meg előre, az a légzésfigyelő. Mióta hazajöttünk a kórházból, nem hajlandó a picim a kiságyban aludni, velem alszik, így felesleges. De ha előre meg szeretnéd venni, ott a vatera, vagy más ilyen oldalak, nem használódik az el. Babaruhát sok első babás anyuka nem szeret elfogadni. Szerencse, hogy még a fiús anyukáknak is szóltam, hogy nyugodtan ideadhatják a lányomnak kölcsön a kék rugikat. Így annyi minden összegyűlt, hogy elég 8 naponta mosnom, vagy ha tele lett a gép. Felesleges még a gyógyszertári olaj, amit fürdetés előtt kensz a baba bőrért. Arany áron adják, pedig egyszerű napraforgó olaj. Olyan pelenkázót válassz, ha van sok helyed, ami egy komód, és rá tehetsz pelenkázó feltétet., majd leveszed, és van egy kis bútora a gyereknek. Ja? A legfeleslegesebb volt számomra a baldahim. Szép, csodálatos, de először az zavar, hogy te nem látod a babát, utána már szerintem őt is zavarja.
→ válasz erre
2011 03 03. 15:43
bocsi mágnes, nem olvastam, mielőtt a baldahint írtam :)
→ válasz erre
2011 03 03. 16:37
sziasztok!
egy újabb vélemény:
pihenőszék: nekünk nagyon bejött, imádta a lányom, amíg el nem kezdett forogni órákig eljátszott benne. Most, amíg még nincs etetőszék evéshez használjuk.
zenélő forgó: nincs, nem volt és nem is hiányzik... eleinte hason aludt, azért nem látta volna, most már háton alszik, illetve forog közben, de sose teszem az ágyba, ha ébren van. "az ágy alvásra való" olvastam ezt sok helyen és mi be is tartottuk...
légzésfigyelő: van, de nem őrrel kombinált. azért van, hogy nyugodtan tudjak aludni, pihenni... nélküle (vendégségben) fél óránként hallgatózok a kiságynál, hogy lélegzik-e...
→ válasz erre
2011 03 03. 17:12
Nálunk nincs pihenőszék, mózes, babakocsi, pelenkavödör, van cumisüveg, mert 2 hetente fősikolára járok és ilyenkor apja megeteti a lefejt tejcsivel, nincs bébiőr meg légzésfigyelő, mert garzonban lakunk és a baba velünk alszik, ellenben a szoptatós melltartó hiánycikk, és lehet még beszerzek egyet, mert nagyon kényelmetlen rángatni le-fel a hagyományos melltartót. Ha meg nem veszek melltartót, reggelre úszunk a tejcsiben.
Van hordozókendő, kenguru helyett, és mosható pelenkázunk, ahhoz egy 500ft-os áztató lavórt szereztem be. High-tech játékok nincsenek, mert nem telik rá.
Mellszívó kell, kézzel nem tanultam meg hogy kell eleget fejni, mert fröcsköl mindenfele.
Orrszívó porrszívót most vettünk, a kézi tényleg nem hatékony. Vízhőmérő - könyök, fürdetőszéket ellenben most szeretnénk venni, egy olcsót, mert a kislányunk nézelődni szeretne fürcsi közben, és nem tetszik már neki a fekve fürcsi, 4 kezesen tartani meg macerás. Mérleget most vittük vissza a kölcsönzőbe, hetente 1x mértem, ahhoz sok a havi 2500ft.
→ válasz erre
2011 03 03. 18:34
Én igazándiból a hihetetlen mennyiségű ruha megvételét tartom abszolút feleslegesnek, nagyon sok elsőgyerekes anyuka esik abba a hibába, hogy elmegy egy bababoltba és képtelen ellenállni a szebbnél szebb babaruciknak, holott a pici babucinak tényleg csak 4-5 db body-ra, rugdalózóra, tipegőre, stb. van szüksége, mert gondolom más anyuka sem gyűjtögeti a babóci holmiját egy hétig, hanem inkább kézzel kimosogatja, hiszen ők még egyáltalán nem tudják bepiszkolni a ruhácskákat. Sajnos én is beleestem és még a mai napig is eltudok csábulni egy-egy csini darab láttán, amelyek igencsak feleslegesek.
→ válasz erre
2011 03 03. 19:09
egy baba , egy hordozókendő, 2 cici , pár ruha, és egy jó nagy ágy amin elférünk hárman( a pici a férjem és én) Nekünk ennyi kellett:0)
→ válasz erre
2011 03 03. 20:16
A következő levélváltásom volt a cikk írójával:

Tisztelt Szerkesztő!

Felháborodva olvastam a "Mit ne vegyél a babának" című cikküket! A kommentek némileg enyhítik a dolgot, de így is azt éreztem, hogy nem hagyhatom szó nélkül!
Az, hogy kinek mi a fölösleges, azt mindenki maga dönti el, persze lehet tanácsokat adni. Egészen addig amíg a vízhőmérőről vagy a plüss játékról van szó nincs is gond. A légzésfigyelő azonban érzékenyen érintett!!!! ( Ahogy olvastam, a kommentelőket is! )
Néhány mondat a hirtelen csecsemő halálról: A hirtelen csecsemőhalál szindróma (rövidítése SIDS, vagyis Sudden Infant Death Syndrom), amint azt az elnevezése is mutatja, a csecsemő váratlan, minden előzmény nélküli halálát jelenti. Ez tulajdonképpen nem egy betegség, hanem egy, a halál bekövetkezte után felállított diagnózis.
Bölcsőhalálról beszélünk a csecsemőkorban hirtelen és váratlanul bekövetkező halál esetén, ha az előidéző ok széles körű utólagos vizsgálatokkal sem tisztázható, ide értve a boncolás eredményét is. Mivel nincsenek előjelei, ezért talán még lesújtóbb a családok számára.

Ezek alapján abszolút nem állja meg a helyét, a cikk írójának a megállapítása, miszerint: "ha a baba egészséges, akkor szerintem felesleges".
Éppen egy hónapja volt a barátaink kisbabájának légzésleállása. Egészséges baba, egészséges szülők, nincs terhelő családi anamnézis.... Szerencsére nem lett baj.
Kérdezzenek meg egy olyan nőt a légzésfigyelő hasznosságáról, aki egyik reggel holtan találta gyermekét. Vajon mit fog mondani?!
Éljünk a tudomány és technika adta lehetőségekkel! Ne ezen múljon egy egészséges kisbaba élete!
Igen előfordulhat, hogy lesz hamis riasztás, de inkább szaladok fölöslegesen, mint, hogy halott gyereket találjak az ágyban!

Kérem ,hogy a cikk írója tegyen helyre igazítást!
Köszönettel


A cikk írójának a válasza:
Kedves Eszter!

Örömmel vettük, hogy olvasta cikkünket, annak pedig különösen, hogy
véleménye van annak tartalmával kapcsolatban. Nem látom okát a
helyreigazításnak, hiszen, mint az a cikkben is olvasható, a lista
szubjektív alapokon készült. Ahogy a kommentekből is kiderül, egyébként az
eszközzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények pro és kontra is. Azt
javaslom, hogy az alábbi levelét kommentben tegye be a cikk alá, így adva
nagyobb súlyt az Ön által képviselt oldal véleményének.

Üdvözlettel:

Szilágyi Diána
felelős szerkesztő
Babanet.huErre a következőt válaszoltam:

Tisztel Diána!

Az, hogy Ön mit gondol a készülékről, valóban szubjektív. Nem is ezzel van a gondom, hanem azzal, hogy amit leír az szakmai szempontból nem állja meg a helyét. Mint idéztem, a hirtelen csecsemő halál az egészséges gyermeket (is) érinti. Ön azonban azt sugallja, hogy ez egészséges gyermekkel nem történhet meg. Ez nem igaz!
Egy pillanatra gondoljon bele abba, hogy mi van akkor, ha az ön cikke alapján valaki úgy dönt, hogy nem veszi meg a készüléket és tragédia történik.
Véleményem szerint nem megengedhető, hogy valaki egy sokak által olvasott cikkben szakmailag kifogásolható kijelentést tegyen.

Üdvözlettel:EszterHát ennyi!....
→ válasz erre
2011 03 03. 21:27
-j-
hogy mi felesleges?
a 20. édes-aranyos baba-gúnya... ami még sorra sem került, de már rég kinőtte :)

légzésfigyelőt kértünk kölcsön. sosem költözött be a kiságyba, mert már a gondolata is idegesített, hogy majd örökké a riasztást fogom várni.

mérleg... szintén kölcsön. amikor hazahoztuk a babát, és az első keserves, 1 óra hosszat tartó etetés után a fiam 30-cal kevesebb volt, mint előtte, feladtam.
→ válasz erre
2011 03 03. 21:34
-j-
olvasom, más is írta a ruhát.
azzal, hogy 4-5 body elég, nem értek egyet... szerencsére jó minőségűeket be lehet szerezni fillérekért kilós turikban... mert bizony van az az időszak, amikor egy nap elhasználunk ennyit... mert valahogy minden kaka hátközépig (jó esetben, mert van hogy nyakig) csúszik :D
→ válasz erre
2011 03 03. 23:05
Anyai ösztön!!!!!!

Ez kell!!!!!

Egyénire szabott...ne egy leírás döntse el,mi kell,s mi nem a saját gyermekemnek.
→ válasz erre
2011 03 03. 23:10
S egyébként is,mindenki maga tudja a saját magára "szabott" listát,vagy lehetőséget.S azt sem feledjük,mi van,vagy hogy áll a leendő szülő az anyagi hátteret illetően....

→ válasz erre
2011 03 04. 09:21
Jó olvasni a hozzászólásokat, lejön, hogy mindenki jól átgondolja, hogy mit vesz.
Kengurut kihagytam...
Nekünk volt Baby björn Active, meg Brevi egypántos kengurunk. Nekem - hiába volt csillió forint az árkülönbség a kettő között - mindkettőben 1óra babahordás után majd eltört a hátam. Az első húsz perc komfortos volt, az tény :)... talán csak én vagyok piskóta hozzá. Amúgy nincsenek gerincproblémáim v. egyéb orvosi gondjaim, mégsem volt jó sehogysem. Ami viszont bejött, cirka 2óra hordást bírtam abban is, az az Amazonas Hordozókendő Carry Baby (cippzáras, Brendonban vettük). Kis helyet foglal el, tehát amikor elmentünk valahova, akkor a zsebembe gyűrtem, mikor unta a gyerek a babakocsit, vagy a hordozót, akkor 20mp alatt felkanyarítottam a vállamra és már ment is bele a baba. Jó széles a vállpántja - kendő lévén -, úgyhogy elég kényelmes volt. Lehet, hogy a sima hordozókendővel ugyanilyen jók mások tapasztalatai, de azt még nem próbáltam, mert nekem túl sok az anyag benne, bár kétségkívül sokkal több hordozási módot biztosít.
→ válasz erre
2011 03 04. 09:38
Sziasztok!

Hogy mit fölösleges megvenni az teljesen az anyától és a babától függ. Annyi embernél láttam hogy előre megvette a mellszívót aztán kiderült hogy nincs is teje. Vagy cumit a babának, amikor az adott baba nem cumis. Sokan mondták hogy vegyek sterilizáló gépet a cumisüvegeknek. Nem tudom ugyan mennyibe kerül, de nem sok idő kifőzni sem. Kifőzni úgy is csak az első időben fogod, azután már csak mosod. Mi pl megvettünk egy utazós ételmelegítőt. Na ha van fölösleges dolog ez biztos az. Mire megmelegítette a tápszert, annyi idő alatt bemész egy benzin kútra és beteszed egy mikroba.
Amit nagyon sok családtagtól megkaptam, hogy miért nem veszek fél vagyonért vadonatúj ruhákat a lányaimnak. Szerintem semmiben sem különbözik egy olyan használt ruha amit rokonoktól kapsz, és amit egy használtruhásnál veszel. Minek vegyek több ezer forintért olyan ruhát a gyereknek amit 2 hét alatt kinő és dobhatom ki. Főleg ha nem akarsz több gyereket vállalni.
VAgy éppen a mindenféle "kényelmet" szolgáló dolgokkal is kell vigyázni. Mi pl kaptunk egy hintaszéket, ami énekel és világít és hintáztat és a nagylányom utálta. Megörültem volna ha kifizetek érte kb tíz ezer forintot és nem használja. Érdemes ezeket barátnál ismerősnél kipróbálni mielött megvesszük.
→ válasz erre
2011 03 04. 10:26
Tényleg van egy csomó felesleges cucc, amit megveszünk, de azért nem minddel értek egyet. A légzésfigyelő (+bébiőr) szerintem igenis hasznos lehet. Inkább legyen felesleges, azaz soha ne szólaljon meg, de ha úgy adódna, hogy ezzel mentem meg a babám életét, akkor megfizethetetlen.
Elektromos popsitörlő-melegítőről az életben nem hallottam. Ilyen tényleg van?
A mellszívó meg szerintem egyéni dolog: nekem nagyon sok tejem volt a kisfiamnál, minden szopi után ki kellett fejnem, így is többet hízott havonta egy kilónál. Az más kérdés, hogy elfogadja-e (Bendi elfogadta ugyan felmelegítve, csak nem volt rá szükség, mert tényleg ömlött a tejem), de én megőrültem volna, ha folyamatosan olyan feszes a mellem a tejcitől. Nyilván, akinek nincs nagyon sok teje, az nem fog folyton fejni. Akinek meg van, az meg fog.
Szopis melltartó szintén: nekem az össze melltartóm kosaras amúgy, az is fájdalmat okozott, és a szopis melltartót könnyebb is volt kezelni, akár egy kézzel is. Csak jót kell venni.

Át kell gondolni, hogy nekem, az én helyzetemben mi szükséges, nem ész nélkül vásárolni. Ennyi.
→ válasz erre
2011 03 04. 12:20
Látom nagyon népszerű ez a cikk. :) Akkor álljon itt az én véleményem is. A legtöbb esetben szerintem az embernek meg kell vizsgálnia az életkörülményeit és az alapján dönteni, hogy beruház-e valamire, vagy ráér megvenni akkor ha már biztosan szükség lesz rá.
Pl cumisüveget, cumit, bármikor lehet venni ha feltétlenül szükséges lesz. Persze lehet most felhördülni, hogy és a tápszeres babák? Honnan tudod, hogy tápszeres lesz? Ha meg van otthon nagy csábítás és nem egy babáról hallottam már, hogy nem votl hajlandó szopni, miután tapasztalta, hogy a cumisüvegből könnyebben jön a cucc, ha egy kevéske pótlást kell neki adni akkor tényleg jobb a kiskanál, amíg kicsi úgyis csak kevéske kell neki. Az én babám olyan profin kanalazott, hogy még! Mellszívó. Nem csak azoknak lehet fontos akiknek sok a teje! Nekem csak az 5. nap lett tejem és azóta sem vagyok egy tejcsárda, viszont baromira jól jött a szaporításhoz is. Pl. amikor épp nem evett akkor fejtem le vele egy keveset és később megkapta, ha nem volt elég amit szopizott. Viszont! Valóban nem érdemes megvenni, ha tud az ember kölcsön is kérni. Ki lehet fertőtleníteni és semmivel sem jobb a gyárból jövő, ki tudja ki által összefogdosott darab sem. Én vettem egy baromi drága elektromos mellszívót és 1. a már berepedezett cicimet szétszedte, folyt belőle a vér, 2. azóta is a kölcsön kapott kézit használom. Viszont arra nagyon jó volt, hogy végre láthassam, hogy igen! már van 1-2 csepp tejem!
Légzésfigyelővel egyetértek a nagy többséggel, inkább legyen feleslegesen, mintsem hiányozzon. És igen! Lehet az érzékenységet állítani és ezt is inkább kölcsön érdemes kapni, mint újat venni. Mózeskosár helyett (mármint azon mózeskosárra gondolok ami nem helyezhető babakocsi vázra), szerintem már inkább a bölcső, persze ez is felesleges, ha a szobába be tudod állítani a kiságyat. Mi nem tudtuk, nem fért be, arra meg nem vitt rá a lélek, hogy 1 emelettel lejebb a kiságyába altassam egyedül az újszülött babámat, bébiőr ide vagy oda. De ez is jobb kölcsönbe. Mi egy "100" éveset kaptunk, lefestettük, vettünk bele matracot és teljesen jó volt az első 4-5 hónapban.
Bébiőrt egy nagyobb házban ki lehet használni, én sem hallok az emeleten semmit, ha a baba lent alszik a gyerekszobában. Pont mostanában gondoltam arra is, ha már jobb idő lesz, akkor ki tudom tenni az erkélyre aludni és ha én pl pont az alsó szinten leszek pl mosok, akkor nem fogom hallani ha felkel, na ekkor is jó a bébiőr.
Pelenkázni valóban kényelmesebb úgy ha nem kell hajlongania az embernek. Én személy szerint 2-szer öltöztettem át teljesen a babámat az ágyon és a derekam utána nem köszönte meg. Viszont az igaz, hogy pelenkázót bárhol ki lehet alakítani ahol praktikus. Nekünk, hogy ne kelljen föl-le rohangálni a lépcsőn, fent is van egy pelenkázó lapunk az étkező asztalon. Lehet fintorogni! Elég nagy a 6 személyes asztal, simán elfér és csak 2-en használjuk még rendeltetésszerűen.
Mérleg: Nekem nagyon megnyugtató volt, amikor végre az 5. napon már mérhető mennyiséget evett a babám. EZ első 50 gramm! Sosem felejtem el. Persze utána ráparáztam, mert a 4. hónapban még mindig annyit evett naponta mint a 2.-ban, viszont ennek ellenére fejlődik a kiscsaj, ezért a védőnő letiltott róla így csak hetente egyszer nézünk súlyt, de akkor jó, hogy itthon meg tudom mérni. Viszont ez is jó lett volna kölcsönbe ismerőstől, de nem volt senkinek. Viszont én már oda tudom majd adni a sógornőmnek. :D
A többi tömören: bimbóvédőt én nem tudtam használni, pedig kétfajta is volt, pedig jó lett volna mert nem néztem ki túl jól. Viszont az egyik híres márka bimbóvédő krémje számomra nélkülözhetetlennek bizonyult, jobb volt mint az anyatej, mert csak azután gyógyultam, hogy az el kezdtem használni. Szoptatós melltartót, tök egyszerű 1 kézzel használni én vagy melltartó nélkül vagy csak ezzel tudom elképzelni a szoptatást. babazene: a legtöbbje rettenetes, zenélőforgó: van nézegeti, de nem a kedvenc, csörgő-plüssök: mosható!, pihenőszéK: mi használjuk, ha már semmi nem jön be ott elvan amíg legalább megeszem a kajámat, fülhőmérő: nekünk homlokhőmérőnk volt és tényleg sokszor baromságot mért. Az ember lánya úgyis érzi, ha meleg a baba, na akkor pedig jó pontosat tudni, tehát mi vettünk egy popsi hőmérőt is. szagtalan pelenkatároló: van, és nem visszük ki a szemetet naponta (jó nagy a kukánk), még nincs ugyan értelme, mert még anyatejes és tényleg nem büdi a pelus, de emlékszem a szomszéd srácok pelusaira, szerintem jól fog még jönni. kenguru: mi használtuk és néha még most is. Ha sokat kell vele járkálni kényelmesebb mint fogni, úgy értem hosszútávon. Igaz a vállakat húzza kicsit, de ebből is van több féle, pl a miénk olyan amit a gerincet is támassza, mármint a miénket.
→ válasz erre
2011 03 04. 12:51
Kedves Eszter!

Javaslom, hogy ide is írjon:
http://www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/Csecsem%C5%91gondozas/bolcsohalalrol-legzesfigyelo-szuksegessegerol.html

és még számos internetes portálra, ahol leírják az ellentmondó véleményeket.
A cikk írója szubjektív véleményének adott hangot, amit senkinek nem kötelező követnie. Kiderül, hogy sokan, a kommentelők közül is vagy egyetértenek vele, vagy sem, de ez a szólásszabadság. El lehet mondani valamiről a véleményünket. Ki ebben hisz, ki abban, ezért kérlek, hogy tartsd tiszteletben a másik álláspontját is. Természetesen a te véleményednek is helye van.
A közeli rossz élmény pedig egyértelműen bevont téged, de fenntartom azt az álláspontomat, hogy mindenki azt vegyen magának, amitől biztonságban és jól érzi magát. Ha az ad biztonságot, hogy van figyelő, legyen, ha az, hogy nincs, mert csak idegeskednék, akkor ne legyen. Engedjük már meg egymásnak, hogy el tudjuk felnőtt emberként dönteni, mi kell, és mi nem.
Ja, és a cikk íróján túl még számtalan ember befolyásol minket a környezetünkben, mindenki tudja a tutit. Ez sem jó.
Aki pedig ezt az oldalt olvassa, az feltehetőleg beszámítható és döntésképes.
→ válasz erre
2011 03 04. 16:04
Nekem egy kislányom van. A rokonok nagyon aranyosak voltak, sokmindent kaptunk tőlük a baba számára. Amiket nem használtunk, az a cumisüvegek garmada, a fülhőmérő (nem fért be a baba fülecskéjébe, így nem mért jó eredményeket) és a nagy, nehéz babakocsi. Ez persze egyéni igény szerint alakult így, más kiválóan tudja használni ezeket a termékeket. Csak mi nem tudtuk. De örömmel továbbadtuk a családban a következő kisbabának, használja egészséggel és ők tudták is használni ezeket:)
→ válasz erre
2011 03 04. 17:21
Kedves kpeer!

A fórumozók azt írták le, hogy ők használták-e vagy sem, megnyugtatta-e őket vagy sem, nem pedig a készülék létjogosultságát vonták kétségbe. A cikk írója azonban azt írta, hogy "ha a baba egészséges, akkor szerintem felesleges". Mint az előzőekben is leírtam és ahogyan a neve is mutatja (hirtelen csecsemő halál) ez egy váratlan esemény. Miért váratlan? Mert a gyermek egészséges!

Eszem ágában sem volt a cikk íróját a szólásszabadságában korlátozni, egyszerűen amit leírt az nem igaz és téves információt ad az olvasóknak.

Sajnálom ha nem tudom megértetni önökkel a cikkel kapcsolatos problémámat!

Szélmalom harcnak tűnik a dolog, ezért nem is nagyon kívánok többet hozzászólni.

Még annyit, hogy az első, B. C. típusú légzésfigyelőnkkel mi is befürödtünk, de aztán vettünk egy A. C. típusút, ami azóta is remekül üzemel.

Minden kismamának boldog babavárást és jó vásárlást kívánok! :)
→ válasz erre
2011 03 04. 23:07
Mi csak a legszükségesebbeket vettük meg a baba születése előtt, amikor a kórházban sebes lett a mellem, ott is meg tudtam venni a bimbóvédőt. Pihenőszéket kaptunk kölcsön, és utólag nagyon örülök neki. Autós hordozóülésbe biztos nem raknám helyette, abban szinte ül a baba, míg a pihenőszékben természetesen gömbölyű formában van a gerince. 2-3 hónaposan a mi babánk már nagyon szerette, többet lát onnan, mint a szőnyegén fekve. Ráadásul a hintázás jót tesz a mozgásfejlődés szempontjából is. Zenélő forgót se vettem volna, de kaptunk ajándékba, és végülis nem bánom, hogy van.
Abban viszont egyetértek, hogy sokszor túlvásároljuk magunkat. A másodiknál már mindenki okosabb :)
→ válasz erre
2011 03 05. 06:22
Alapvetően minden ponttal egyetértek, kiegészíteném még a FELESLEGES és KÁROS holdkomppal.
→ válasz erre
2011 03 05. 06:25
Ja, és a légzésfigyelő: minden drága kütyünél hatásosabb a légzés figyelésére az együttalvás. Ingyen van, hatásos, és rengeteg praktikus oldala van (de persze ezt nem ajánlom mindenkinek, mert tudom, sokan képtelenek lennének rá).

OFF egy javaslat: nem lehetne, hogy a legfrissebb hsz-ek kerüljenek legelőre? )
→ válasz erre
2011 03 05. 07:45
Amink volt:kiságyra pelenkázó(by Após keze munkája), forgó(csak semmi zenélés,de pelusozásnál jól jött),légzésfigyelő (inkább hamisan riasszon,mint hogy baj legyen!),játszószőnyeg ( tentemacija a mai napig a hozzá tartozó sípoló maci),polyfoamból készült puzzle-szőnyeg,az a kirakós szerű.Na ez többfunkciós volt.Az elején csak a játszószőnyeg alá került,aztán mikor ülni tanult,legalább nem az OSB-n koppant a feje.Mikor a leesésgátlóval kezdett aludni,jó volt tudni,hogy relatíve puhára esik.Jelenleg a kirakós,puzzle-os funkcióját használja.:).

Vagy nem volt,vagy alig használtuk. : zenélő forgó (kaptuk,de nem használtuk,tovább adtuk),kenguru( volt,párszor használtam,főleg erdei gombavadászaton,de a hátam,derekam nem szerette.Így utólag inkább mei-tai kellett volna.),cumisüveg sterilizáló,cumi(kétszer volt a szájában,de rájött,nem jön belőle kaja,így kiköpte.Továbbadtuk.Ujjszopizós lett.)szagmentes pelustároló (fedeles,pedálos kuka is jó volt),pihenőszék(helyett hordozóban hentergett nagy ritkán),pelenkázótáska(helyett hátizsák),baldachin(sosem volt) hálózsák(volt,jó nagy,utálta,továbbadtuk.Jelenlegi tulajdonosa imádja).
A mérleg kölcsön volt.
→ válasz erre
2011 03 05. 13:14
egyetértek, az együttalvás a legjobb módszer a bölcsőhalál esélyének csökkentésére és sok más pozitív hatása is van! A légzésfigyelő is csak egy gép, ami elromolhat..és ha valami elromolhat az előbb utóbb el is fog!
→ válasz erre
2011 03 05. 19:42
sziasztok
mi is sok mindent beszereztünk igazából szerintem babafüggő mi az ami beválik mi az ami nem. mi például vettünk egy szupi kis kádat amiben van kialakitott rész a babának de nekünk nem vált be mert a kismanónk nagyon fázós mindig kint volt a keze és reszketett. úgyhogy beszereztünk egy fürdetővödröt azt nagyon szeretjük
pihenőszék nálunk is nagy kedvenc volt hogy már magától is elaludt benne sokat ringatjuk és ott alszik el.
fültisztitót nem sokat használjuk én nem merek turkálni a fülében :) inkább kézzel kimosom és hogy ha látok benne valamit akkor kitörlöm de eddig nem sokszor volt ilyen :)
babaruhából beszereztünk jó párat de nem túl sokat mert azt mondták hogy ne vásároljam túl magam. de igy kevés lett érdemes sokat beszerezni a sok büfi egyéb baleset miatt. neten már fillérekért kapni :)
nekünk bébiőr nem volt mivel a baba mellettem alszik babaöbölben nem éreztem szükségét. meg elég nagy súllyal született, szerintem azért sem paráztam túl ezt a dolgot. gondolkoztunk rajta, de végül nem vettünk
mérleget csak kölcsönöztünk bőven elég volt 2 hónapig méregetni
pelenkázó asztal szerintem felesleges ha van egy komód lehet kapni már jó pelenkázókat
→ válasz erre
2011 03 05. 22:39
Szerintem sok újat már nem tudok írni, csak ami nekünk totál felesleges volt, az a gyönyörű 3 részes ágynemű. Csak a rácsvédőt használtuk belőle. A mai napig nem takaróznak a gyerekeim, csak a hálózsák van. A 4 éves fiamnak meg már kicsi is az a gyerekméretű takaró.
Nagyon jó dolog a szagmentes pelenkatároló kuka, lehet spórolni úgy, hogy a pisis pelust nem mindig abba dobod. Pihiszék valóban felesleges volt, a hordozó ugyanazt a célt szolgálhatja. Bébiőrt csakis akkor használtuk, ha nyári estén még a kertben voltunk, a gyerekek meg már aludtak odabenn. Légzésfigyelőnk sem volt. Sterilizáló folyadék a másik felesleges cucc, megvettem 5 éve, talán 4x használtam. Járóka totál felesleges. Mi van még? Sokminden, dehát mi anyák szeretnénk a legjobbat gyermekeinknek, így ha tehetjük azt is megvesszük, ami totál nem kell.
→ válasz erre
2011 03 06. 07:45
nekem első gyereknél még volt pelenkatároló szemetes (semmi extra, sima fedeles műanyag), de aztán a többinél minden pelenkát egyből kivittem a kinti kukába. Így garantáltan nem volt büdös idebenn
→ válasz erre
2011 03 06. 16:03
Sziasztok!

Szerencsére én is abban a helyzetben voltam, hogy több dolgot is kaptam ismerősöktől. Némely dolgot örökbe, néhányat kölcsön. Mérleget kölcsönöztünk. Légzésfigyelőt vettünk, másfél éves koráig használtuk. Egyszer-kétszer rámhozta a frászt, mert beriaszt, ha odébb fekszik a panelről, de amúgy nem rossz.
Kenguru:bevásárláshoz vettük, de egy kezemen meg tudtam számolni, hányszor hasznltuk...
Fülhőmérő: én is azt gondoltam, sokkal kényelmesebb lesz, mint fenékbe dugdosni a higanyost, hogy eltörjön, de végül nem használtuk. Biztosra mentünk a hagyományosra. (kaptunk cumis hőmérőt is, felesleges). Pelenkázni mindig ágyon pelenkáztsm. Volt elég helyem, nem esett le, nekem is kényelmesebb volt. Kézi orrszívó nem használható... orrszi-porszi az tényleg jól kitisztítja az orrot! (nem az agyat szívja ki... :-) )
Szopipárna: na ezt mindenre tudtam használni, csak szoptatáshoz nem. Én kényelmesen aludtam vele, pocim alá tettem, rátettem a lábam, de szoptatáshoz nem volt kényelmes.
Igen! A játszószőnyeg is felesleges. Kétszer elnézelődik rajta a kicsi, és kész! Ez számára nem olyan hű de plusz élmény... és az ára sem az :-)
Végeredményben a gyerkőccel kapcsolatban ezeken a feleslegesen megvásárolt dolgokon kívül is lesz éppen elég kiadásunk, ami valószinű sokkal fontosabb lesz!
→ válasz erre
2011 03 06. 16:12
Sziasztok!
Egy 2 éves fiam van.
Számunkra feleslegesek a következők voltak:fülhőmérő (gondoltam, ezzel kényelmesebb lesz, mint a higanyost a popsiba dugni! De nem megbízható a pontossága)
Fürdetőszék... (mi a kád aljára tehető szivacot vettünk, azon nem csúszkált, fürdés után gondosan megszárítottuk, h ne telepedjenek rajta bacik.
Mérleg:kölcsönöztem, de nem használtam sokszor...
Szopis melltartót sokáig használtam, egy kézzel is tudtam kapcsolni. Viszont a szopispárna tök felesleges volt! Pocakosan tudtam vele aludni, rátettem a pocim, lábam, de szoptatni képtelen voltam vele.
Pihiszék:én az autós hordozóban ringattam, ha kellett, mózeskosár sem volt. Feküdni a kiságyban feküdt. Onnan tuti nem esett le, és mozgolódhatott! Légzésfigyelőt másfél éves korig bőven használtam! Megnyugtatott!
Pelenkázó deszkánk volt, de sokszor könnyebb volt a nagyágyon pelusozni. Ott volt elég hely.
Cumisüvegből jóóó sok pénzért megvettem az Avetosat, de már nem nagyon tudjuk használni, mert a menet némelyiken megszakadt... csöpög belőle a folyadék.
Kengurut csak néhányszor bevásárláshoz vettük, nagyon kevésszer használtuk.
Elektromos popsitörlő... döbbenet miket ki nem találnak :-)
Spóroljunk! Így is lesz éppen elég dolog, amiket elengedhetetlen megvennünk a gyerkőcnek! Ettől még nem fosztjuk meg őt semmitől!
→ válasz erre
2011 03 07. 08:49
dia
Jamina, igaz, a holdkomp szintén felesleges, és valóban káros is.

Azóta nekem is eszembe jutott még a sterilizáló folyadék, mondjuk, arra jó volt, hogy úgy 1-2 éves kora körül a műanyag játékokat időnként lefertőtlenítettem vele, de kezdéskor tök felesleges.

Elektromos popsitörlő melegítőhöz egy link: http://gyermekszoba.blog.hu/2008/02/14/popsitorlo_melegito
→ válasz erre
2011 03 07. 11:52
A cikk írója szerintem túl végletesen írja le a dolgokat, szerintem szinte minden felesleges és baromi drága.
Én nem ezt tapasztaltam, nyilván van olyan dolog ami felesleges, de egy első babás anyukának igenis fontos a biztonság, hogy azt érezhesse, hogy ő mindent megtesz a gyerekért. Valószínűleg ez a második, harmadik gyereknél meg fog változni. Nekem egy gyerekem van és sokat olvasgattam, hogy miket kell venni a gyereknek és mi felesleges. Azért ezek alapján mindenki el tudja dönteni mire van szüksége.
Manapság már szinte mindent meg lehet kapni használtan, féláron vagy még olcsóbban, így azzal sem értek egyet, hogy minden méregdrága.
Általában minden cikket elolvasok, ahogy ezt is elolvastam, de olyan mérges lettem a végére.... miért ne lehetne venni pl.:mérleget, légzéfigyelőt, fülhőmérőt, bébiőrt ? ezek szerintem nem feleslegesek és tipikusan olyan tárgyak (fülhőmérőt leszámítva), amit lehet bérelni, vagy olcsón megkapni.
Szóval nekem kicsit sarkalatos lett ez a cikk, ezért nem tartom hasznosnak. és nem is ajánlanám várandós kismamáknak.
Persze ez csak az én személyes véleményem.
→ válasz erre
2011 03 07. 12:18
Sziasztok!

AZ én tapasztalataim:
Nekem a mellszívó igenis nagyon hasznos volt. Sokkal kíméletesebben tudtam vele kicsit lefejni, hogy a fiam tudjon szopizni.
Panelban lakunk, a bébiőr mégis nagy segítség volt. Főleg amikor én félrevonultam a lakás másik végébe tenni-venni, tévézni. Ilyenkor könnyebben meghallottam, ha a kicsi felébredt és nem kellett állandóan fülelnem sem.
A játszószőnyeg is sokat volt használva, mert egyébként nem szeretett a földön egy pokrócon lenni, hiába tettem köré, mellé csilivili játékokat.
Zenélőforgó: Rengeteget volt használva. Igen, hamar lejárt, de még így is volt időm közben pl. elszaladni a mellék helységbe anélkül, hogy a gyerek végig üvöltött volna. Való igaz, amikor eléri, onnantól vége a játéknak, de mi mondjuk ezt egy gyerekre terveztük eredetileg is :D Tesó pedig kap egy másikat...
Cumisüveg: muszáj volt beszerezni egyet, mert kellett vinni a kórházba. Ez az üveg nem volt használva végül, mert nem fogadta el a gyerek. Aztán lett egy másik fajta cumisüveg, amikor már sajnos elapadt a tejem, azt használtuk. Szerintem sosem felesleges egyet beszerezni, én pl nem kaptam senkitől!
Cumisüveg melegítő nekünk nem volt. Mikor már tápszeres lett a fiam, akkor minden este forraltam neki vizet, beleöntöttem egy kiforrázott termoszba, egy sima flakonba pedig tettem hűtött forralt vizet. Hajnalban rendszerint csak a termoszból kellett vizet töltenem az üvegbe a tápszernek (addigra pont megfelelő hőmérsékletűre hűlt), de ha nagy ritkán éjjel megéhezett a gyerek, akkor csak rátöltöttem egy pici hideg vizet és már kész is volt a friss tápszer melegítő nélkül. Mondjuk nem értem én ezt a cumisüveg melegítőt, mert gondolom annak is kell kis idő mire bemelegszik. Vagy rosszul gondolom? Akkor meg már ott a mikro...
Pihenőszék is nagy favorit volt nálunk. Eleinte abban etettem a fiam, nem volt etetőszéke. Nyáron a gyerekülésbe hamar beleizzadt, a pihenőszék sokkal jobb volt ebből a szempontból.
Vízhőmérőt mi sem vettünk, a könyökünk tökéletesen funkcionált hőmérőként is :)
Ja és a fésűt/kefét ajándékba kaptuk, egyik sem volt használva. Nagyon sokáig alig volt haja a csemetének :) Mikorra meg megnőtt már neki, addigra meg azok voltak túl kicsik :)
Szoptatós melltartó: Nekem is nagy szolgálatot tett ;) Nehéz volt a megfelelő méretet kiválasztani, de ha már sikerült... :D
Nálunk nem is tudom, mi volt végül felesleges. Asszem a szopispárna, de az is csak azért mert én fekve tudtam csak szoptatni, ahhoz hogy a terhesség alatt is használjam meg túl későn kaptam meg... Tesóm viszont most jó hasznát veszi és hamarosan én is elővehetem majd ;) Tehát végülis ez sem lett felesleges...
→ válasz erre
2011 03 07. 12:47
igazából eddig csak 1-2 ruhadarab bizonyult feleslegesnek. szerencsére nem vásároltuk túl magunkat. a ruhákat főleg turiban vettem. szinte mindent használtan vettünk, mózest, pelenkázót pl. aukciós oldalról.
használunk szopis melltartót is, kenguru helyett abszolút győztes a hordozókendő. egyébként babakocsink sincsen, kendőben járunk mindenfelé, autóban persze autósülésben van a baba, de az szinte állandóra nott van.

→ válasz erre
2011 03 07. 15:16
Jó cikk,de én si hozzáfőznék,a szoptatós melltart így 7 hónap szoptatás után (is)az életem része (hehe) ajánlom a jó minőséget,nem a kínaist,mert az nem tart.Triumph-ban jó akciókat lehet kifogni.Mellszívót kaptam,de jó szolgálatot tesz,bimbóvédőt ha én nem vittem volna a kórházba,nem tanul meg szopni a gyerekem,pedig szerintem nem befelé fordul a bimbó,de kiderült,mégis...pár hét után hagytuk el,mikor elég erős volt és nőtt a kis szája is...légzésfigyelő+bébiőr,én használom,és nyugodttá tesz,főleg hogy kicsit messze van a szobája,ajtó csukva...pihenőszék,mai napig használjuk,mindenre,etetés,pihenés,lekötni a bébit kicsit,elücsörög a konyhapulton míg dolgom van,stb...as hordozó nekünk az autóban lakik. Szagmentes kuka nagy találmány,hasznos és tényleg szagmentes,nekem Angelcare van és havi 1 utántöltő fogy(1800 ft,ki lehet bírni)
Ami felesleges volt,fontot mózskosár,el is adtam,rengeteg ruha(ehh) cumisüveg(de ki tudta) kocsicipő..(egy se volt jó rá,nagy lábbal és magas lábfejjel van megáldva,meg amúgy is marhaság)
→ válasz erre
2011 03 19. 11:52
nekünk kellett: ruhácskák (szok, occó) hordozókendő, pihiszék, egy vödör a műsoros pelusoknak, mosható pelusok, pelenkázó feltét, autósülés, tornáztatós játszószőnyeg, forgó eleinte, etetőszék
Ami fölös lett: kiságy, kölcsönbabakocsi (visszaadtuk), forgó a második csemeténél, utazóágy (sose használtuk...) Más nem is nagyon volt. Kiskádat vettem anno, mert nagy kádunk nincs, de ugyan a nagynál használtuk, a kicsinél már csak a vasalnivalót tárolom benne: tusolunk.
→ válasz erre
2011 03 19. 11:54
Ja, cumisüveget kaptunk párat. Sose használtuk, van két jól üzemelő mellem, az a tejforrás :) fejőgép jó, mert bár kettőt szoptatok, olykor előfejésként le kell szívjak 2-3 decit, hogy ne fuldokoljon a gyerek :)
→ válasz erre
2011 03 21. 17:53
Hát! Amit felsoroltál szerintem egy kivételével mind felesleges!
A bébiőr nekem jól jön mert kertes házban lakunk és nyárra várom a babát!Így nem fogok izgulni fűnyírás közben :D!
→ válasz erre
2011 03 21. 18:32
Nekünk a hőmérő megmaradt, szerintem az nem felesleges. Legalábbis dokink szerint pl. hűtőfürdőt úgy kell csinálni, hogy olyan meleg vizet engedünk, mint a gyerek hőmérséklete, és azt kezdjük fokozatosan hűteni. Hőmérővel könnyebb pontosan beállítani a víz hőfokát a gyerek testhőmérsékletének megfelelően. :)
→ válasz erre
2011 04 10. 10:27
A szoptatós melltartó nekem nagyon hasznos. A régijeim 1.nem jönnek fel rám :D 2. nagyon kényelmetlennek találom. Olyat vettem ami fél kézzel is nagyon könnyen kezelhető, tiszta pamut, jó puha. Nem is tudom hogy tudtam előtte felvenni a csipkecsodákat :D
Mi is rengeteg fölös dolgot megvettünk. Ezek közül az egyik a rugdalódzó, rengeteg van belőle, max ha 3-4 db-ot használtunk, téli baba lett, így a hóban ki sem mentünk az újszülöttel, utána meg elég volt egy jó vastag rugi, alá meg body. Ó meg a kamionnyi pulcsi. Meg úgy mindenből a kamionnyi az túlzás. Amiből tényleg sok kell, az a kombidressz, szóval a body. Bodyból sosem elég, no meg kiszokniból. A harisnya nekünk túl meleg :) Majd ha szoknyát adok rá, akkor jó lesz :)
→ válasz erre
2011 04 14. 11:03
Huhh...:) Ti aztán alaposak vagytok...végig olvastam az összes kommentet,mert kíváncsi voltam...de a végső konzekvenciám nem változott.
Igaza van annak a hozzászólónak,aki azt írta,elég,ha az alap dolgok megvannak,kiságy,pár ruhácska,aztán a többit a bébi dönti el úgyis.(No,nem elsősorban a törlőkendő-melegítőre gondolok:D)
Mi nem akartunk légzésfigyelőt,nem akartunk mellszívót,nem akartunk cumisüveget,cumit...erre a lányom minden számítást keresztülhúzott,mert korababa lett,nem volt hajlandó szopni,ezért sok-sok hónapon át fejtem neki,amit csak cumisüvegből tudott meginni...a kórházból csak úgy engedték el jó szívvel,hogy megígértük,használunk légzésfigyelőt,bár ezt magunktól is megvettük már addigra...szóval summa-summárum: alapból semmire ne mondjuk,hogy felesleges,szükségtelen...Tudom,a mi esetünk speciális,de most is ott tartok,hogy a leányzó 15 hónapos,belekezdtünk a tesóprojektbe-és fogalmam sincs,az új jövevénynek mire lesz igénye,hiába van már egy gyermekem,ráadásul lehúztam jópár évet csecsemőotthoni gondozónőként is.:)))
→ válasz erre
2011 09 27. 14:23
Én a pelenkázó szekrényről nem gondolom ,hogy felesleges mert az első babámnál nem vettem.Pelenkáztam az ágyon aztán fájt is derekam rendesen mire rájöttem ,hogy mitől.
→ válasz erre
2011 11 30. 12:38
A mózeskosár nálunk nagyon hasznosnak bizonyult, mert nap mint nap viszem benne "sétálni" a csöppséget. Ebben hoztuk haza a kórházból is. Mi 100%-ig kihasználjuk! A mellszívó (elektromos) nagy szolgálatot tett nekem. A pelenkázó szekrényt imádom. Ami tényleg feleslegesnek bizonyult az a légzés figyelő. Ajándékba kaptuk, én nem vettem volna meg! A szagtalan pelenkatárolót a baba szennyesének tárolására használom (a belső részét átalakítottam). A légzésfigyelőhöz volt ajándékba. Vízhőmérő szerintem felesleges, majd jó lesz a babának játszani a vízben.A szoptatós melltartót én nagyon szeretem, és egy kézzel is lehet vele bánni. A bimbóvédő felesleges: hiába fájt nagyon a cicim, a kisfiam nem volt hajlandó szopizni ezzel. Nálunk az etetőszéket lehet átalakítani hintává, pihenőszékké, így együtt nagyon hasznosnak bizonyult eddig. Nekünk a kisfiunk az első baba, és lehet szokatlan módon, de nem vásároltunk be előre sok mindent, ami jó volt, mert sok mindent kaptunk.
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó