Mozgással a terhességi diabétesz ellen

A terhesség alatti cukorbetegség az összes várandósság 1-14 százalékában jelentkezik világszerte, és egyre gyakoribb. Holott megfelelő életmóddal és ellenőrzésekkel számos későbbi kockázati tényezőtől mentesülnének a mamák és a babák.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség szerint az orvosoknak fel kell világosítaniuk a szülőképes korban lévő nőket a gesztációs diabéteszről, hogy azok terhességük során egészséges életmódot folytathassanak. A kutatások alapján kiderült ugyanis, hogy azoknál az enyhe terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél, akik valamilyen kezelésben - diéta, mozgás, saját vércukorszint ellenőrzése, inzulin - részesülnek, kisebb valószínűséggel alakul ki terhességi magas vérnyomás (preeklampszia), továbbá kisebb a szülés körüli szövődmények száma is.

Az Egyesült Államokban a terhes nők mintegy 14 százalékánál jelentkezik terhességi cukorbetegség – írja az Orvostkeresek.hu hírlevele. Szinte minden szülész-nőgyógyász elvégzi a terhességi diabétesz szűrését, de némelyikük nem eléggé következetes és szigorú az enyhébb formák kezelésében, csak a súlyosabb esetek kezelését veszi komolyan - állítja Mark Landon, az Ohiói Állami Egyetem Orvosi Központjának orvosa.

Az általa vezetett kutatások azt támasztják alá, hogy az enyhe fokú terhességi cukorbetegség kezelése is szükséges, és előnyökkel járhat. Landon szerint fontos lenne új kritériumok és határértékek felállítására, melyek alapján egyértelműen eldönthető lenne, hogy mely határértékek mellett tanácsos a terhességi diabétesz kezelésére.

Miért alakulhat ki?

Jelentős részben a megváltozott hormonháztartás felelős a terhességi cukorbaj megjelenéséért, hiszen ilyenkor módosul azon hormonok szintje, amelyek befolyásolják a vércukorszintet. Természetesen nagy változáson megy keresztül a nemi hormonok szintje is, amelyek szintén hatással vannak a cukoranyagcserére.

Ugyanilyen hatással bír a megváltozott méhlepény is: olyan anyagokat termel, amelyek bontják a legerősebb vércukorszint csökkentő hormont, az inzulint. Mindezek a hatások együttesen eredményezik, hogy a szervezet kevesebb cukrot tud lebontani, így tehát mindenképpen növekszik a gesztációs diabétesz kockázata.

Az anyai cukorbetegség a magzat fejlődését is veszélyezteti, többek között azért, mert az erek falára, így a méhlepény ereire is hatással van. Emiatt a baba esetleg nem jut megfelelő mennyiségű táplálékhoz, és súlyos cukorbaj esetén a magzat fejlődése visszamarad. Ez azonban csak igen ritkán, súlyos betegség esetén fordul elő.

Jóval gyakoribb következmény a nagy súlyú babák születése. Az Ohiói Állami Egyetem Orvosi Központjának kutatásából bebizonyosodott, hogy cukorbetegségben nem kezelt kismamák 14 százaléka 3,6 kilogrammnál nagyobb kisbabának adott életet, míg a kezelt kismamák körében ez az arány csak hat százalékos volt.

Ezen kívül, ha az anya cukorbetegségét korábban bárhogyan kezelték, csak a szülések 1,5 százalékában adódott komplikáció a baba nagy súlya miatt - a túl nagy magzat vállai részben elakadhatnak a szülőcsatornában -, szemben a nem kezelt kismamákkal, akiknél négy százalékban jelentkezett ez a probléma. A nem kezelt kismamák 13,6 százalékánál fordult elő veszélyesen magas vérnyomás, míg a kezeltek körében csak 8,6 százalékban jelentkezett ez a szövődmény. Végül a kezeltek körében a császármetszések száma is alacsonyabbnak mutatkozott – csak 27 százalék volt a nem kezeltek körében megfigyelt 33,8 százalékkal szemben.

A mozgás gyógyír

Fontos tudni, hogy a terhességi diabétesz előfordulása az anyai életkorral és testsúllyal együtt nő. Míg az előbbi adott tényező, az utóbbit az is befolyásolja, hogy elvetjük-e végre a "kettő helyett enni" elvét. A körültekintően végzett mozgás pedig nem, hogy nem árt a mamának és a babának, de kifejezetten előnyökkel is jár.

Az Ausztrál Egyetemen azt vizsgálták, hogyan hat a 18. terhességi héten elkezdett, 10 hétig tartó otthoni fitneszprogram 12 ülő foglalkozású, elhízott várandós nőre. A program során hat kismama heti háromszor edzett szobakerékpáron, míg hatan csak a szokásos napi aktivitásukat folytatták. A résztvevők inzulinszintjét és glükóz toleranciáját a program előtt és után is mérték.

Az eredményekből egyértelműen kiderült, hogy a nem edző terhes nők glükóz toleranciája sokkal alacsonyabb, és ezzel összefüggésben magasabb a vércukor szintjük. A kutatók szerint a várandósság alatt rendszeresen végzett aerob mozgás kedvező hatással van az elhízott nők glükóz toleranciájára és állóképességére. Ez pedig megnöveli a komplikációmentes szülés esélyeit, és védi baba és mama egészségét is.

2010. február 17.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?

	
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó