Mozog a magzat!

Attól kezdve, hogy az a bizonyos két csík megjelenik a terhességi teszten – gratulálunk, hurrá! -, az egyik leginkább várt pillanat az, hogy mikor mozdul meg először a baba! Úgy lessük az első rezdüléseket, mintha ezen múlna az életünk, eleinte minden apró mocorgást annak vélünk, aztán pedig már annyira elbizonytalanodunk, hogy az igazi magzatmozgást is valami másnak gondoljuk.

Kétsége ne legyen senkinek: amikor a kismama megérzi az első rúgásokat, azok nem a baba első mozdulatai. Mozog ő már elég régóta, csak mivel a magzat túl kicsi, izomzata még túl gyenge, anya méhfala meg túl erős – és ha még van rajta pár kiló plusz, az se segít, ahogy nem mindegy a méhlepény tapadása sem, még hetekig, hónapokig várnunk kell, hogy a kölök Van Damme-ot és Norris bácsit is megszégyenítő akcióiból valami hozzánk is eljusson.

Mikortól érezheted?

Természetesen az első babájukat váró anyukák itt is hátrányos helyzetben vannak: mivel nem tudják még, mire számítsanak, mire figyeljenek, általában később, úgy a 18-22. hét környékén azonosítják az első magzatmozgásokat. Tessék jól megjegyezni a dátumot, a védőnő és a szülészorvos is kíváncsi lesz rá!

Szemfülesebbek vagy többedszer szülők, illetve az ikreket váró kismamák természetesen már előbb is szembesülhetnek azzal, hogy mozog a baba, van, aki a 16. héten már érzi a kicsi mocorgását. De azért segíteni szeretnénk az azonosításban: ha olyan érzésed van úgy a 16-22. hét körül, mintha egy pillangó rezegtetné a szárnyait a beleid környékén, vagy mintha buborékok táncolnának a hasadban, akkor jár a pocaknak egy simogatás és egy hellókicsimérezlek: az bizony már a baba lesz!

Ha viszont valaki folyamatosan egy ultrahang szkennerrel a hasán járna – nem javasoljuk senkinek, jó dolog a kukkolás, de azért ez már beteges lenne -, kiderülne, hogy biza a picúr már igencsak régóta edz odabent. Általában a terhesség 7-8. hetében mozdul meg először a magzat, ekkor már képes oldalra fordulni vagy az ijedtségét mozgásban is kifejezni. A 9. terhességi hét környékén a baba már csuklik, mozgatja kezét-lábát, szopja az ujját és nyeli a magzatvizet.

Csupán egy héttel később, a 10. héten már képes hajlítani és forgatni a fejét, megérinteni a kezével az arcát, szétnyitni az állkapcsait és nyújtózkodni. A 11. hétre ásítani is megtanul. Három hét múlva, a 14. héten már a szemeit is mozgatja.

Aztán ahogy erősödik a magzat, úgy válnak egyre jobban érzékelhetővé a megmozdulásai. Hamarosan pedig azt fogod észrevenni, hogy fennhangon könyörögsz neki, ugyan húzza már odébb a lábát-karját a bordáidból, ne feszítse az alhasad, ha lehetne kérni, és ne a húgyhólyagoddal boxoljon, mert még neked is szükséged lenne rá. Egy ideig. Meg jobb lenne megúszni néhány kínos szituációt.

Mennyit mozog a magzat?

Azt biztosan nem várhatod el a kicsitől, hogy egyfolytában mozogjon, csak azért, hogy te nonstop visszajelzést kapj arról, jól érzi magát. Akárcsak te, időnként ő is pihen egy kicsit, sőt még alszik is. Legtöbbször persze pont akkor, amikor te fent vagy, jársz-kelsz – amivel kellemesen elringatod, naná, hogy születése után is imádja a legtöbb baba a ringatást. Bezzeg, ha lepihennél, netán szundítani szeretnél egy jót, beindul a gyerek.

Eleinte ritkán és rendszertelenül fogod csak érezni a magzatod mocorgását. Előfordulhat, hogy egyik nap ficereg álló nap, majd a következő napon dermedt mozdulatlanságot produkál csupán. Legalábbis úgy tűnik. Mert előfordulhat, hogy mozog ő, csak a kismama nem érzi. Akinek a méh elülső falán tapad a méhlepény, az számítson rá, hogy később fogja csak érezni a magzatmozgásokat.

Ahogy egyre nagyobb lesz a baba, úgy erősödik a mozgása is. Addig nem kell aggódni, míg viszonylag rendszeresen jelentkezik, de ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy minden magzatnak saját mozgási sémája van, vagyis mindegyik másképp, más rendszerességgel ad hírt ily módon magáról.

Annyi elmondható, hogy egy magzat egy aktív óra alatt átlagosan 10-50 mozdulattal örvendezteti meg a kismamát. Persze, ha alszik, akkor nem fog mocorogni. Akkor érdemes aggódni, ha a többi naphoz képest csökken a magzatmozgások gyakorisága – de ez a harmadik trimeszterben, úgy a 32. hét után pl. természetes jelenség is lehet, születésük előtt többet alszanak odabent a babák, meg ugye, jóval kisebb a helyük is már. De ekkorra már nagyjából a kismama meg is ismeri a magzat alvási-ébrenléti ritmusát.

Ha nem mozog...

Mielőtt bármi rosszra gondolnál amiatt, hogy nem érzed a babád mozgását, próbálj ki pár dolgot, hiszen lehet, hogy épp csak alszik vagy lustálkodik.

  1. Próbáld meg felébreszteni! Paskold meg a hasad, dobolj rajta az ujjaiddal. Még erőteljesebben megnyomkodni is ér.
  2. Igyál valami nagyon hideget! A hőmérsékletváltozásra lehet, hogy reagálni fog.
  3. Igyál egy kávét, egy pohár kólát! A koffein a magzatokat is felpörgeti. A szénhidrát is.
  4. Feküdj az oldaladra - pocakot támaszd alá egy párnával - és pihenj egy kis ideig. Lehet, hogy az állandó jövés-menésed teljesen elringatta a babát. Ha te lepihensz, ő valószínűleg aktívabbá válik.
  5. Zajongj! Tegyél be valami zenét és tekerd a hangerőt rendesen fel! Erre biztos felébred.
Ha a fentiek egyike sem válik be, vagy az elmúlt napokhoz képest drasztikusan csökkent a magzatmozgások száma, azért hívd fel a szülésznőt vagy az orvost. Lehet, hogy van olyan tippjük, ami beválik, de az is lehet, hogy behívnak egy vizsgálatra, hogy megnézzék, minden rendben van-e odabent.

Mikortól látszódhat kívülről is?

Eleinte azért csak ilyen finomsággal érzékelhető a magzatmozgás, mert a pici körül rengeteg a magzatvíz, és relatív nagy még a helye. A magzatok ezt ki is használják rendesen, van, amelyik baba konkrétan faltól-falig úszóversenyt rendez az anyja méhében. Később, amikor már az egész méhet kitölti, kevesebb helye lesz a mozgásra, ilyenkor már kifejezetten erős, akár fájdalmas mozdulatai is lehetnek.

Sokáig csak a kismama érzi, hogy mozog a magzat, a külvilág számára ez még nem érzékelhető. Az ötödik hónap végén, hatodik hónap elején már esetleg külső szemlélő is érezheti a magzatmozgásokat, ha a gömbölyödő pocakra teszi a kezét a megfelelő pillanatban.

Látványos hashullámzásra, amire már rá lehet fogni, hogy jé, bennem van egy alien, úgy a hetedik-nyolcadik hónap tájékán számíthat a kismama. Ekkortól elég érdekes formákat vehet fel a pocak attól függően, éppen hogy helyezkedik el benne a baba. Vannak olyan magzatok, akik pl. utálják a zuhanyból érkező víz kopogását és igyekeznek elmenekülni előle – amennyire a rendelkezésükre álló hely engedi.

 

Az is babafüggő, hogy miképp reagál az érintésekre. A legtöbb magzat imádja, ha a mama simogatja őt a pocakon keresztül – a lányom konkrétan kidugdosta a fenekét egy kis masszázsra -, míg más emberek érintését nem szívesen veszik, és ha idegen kéz ér a mama pocakjához, megdermednek, hátrébb vonulnak. Ez még az apukák esetében is előfordulhat – bár azért ez ritka -, de állítólag ez csak annak a jele, hogy a kismama és a magzat között erős, szoros kötődés alakult ki.

Nektek mikor mozdult meg a baba először?

Szilágyi Diána , 2013. január 08.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(10 hozzászólás) 

2014 10 17. 15:49
@dia: köszi hát vèkony sem vagyok meg dagadt sem amugy nemtudom hogy a vèdönö mit beszèlt mert már amikor 16hetesen voltam hozzá már akkor mondta hogy figyeljek oda mert fog mozogni a picim oszt talán 18hetesen voltam hozzá oszt mondtam neki hogy mèg nem èreztem oszt mèg megvolt lepödve amugy szerintem elfelejtete hogy nekem az elsö mert amugy ugy tudom hogy már a második hamarabb mozdul meg
→ válasz erre
2014 10 18. 17:05
Ma 16;20 kor èreztem egy olyan èrzèst mintha belülröl pöckölte volna valami a hasam szerintem már az èn piciki babám azota már mèg3gyszer èreztem kb 5perce utánna
→ válasz erre
2014 10 18. 23:49
dia
@rozika0000: Nem hamarabb mozdul meg, hanem már tudod, mire kell felfigyelni. A babák már az első trimeszterben mozognak, csak nagyon icipicik és nagy körülöttük a hely, azért nem érezzük.

És akkor most jegyezd meg a mai dátumot, ha kérdi a védőnő, mondhatod neki, hogy megvolt az első pár mozdulat.:) Mostantól már gyakrabban fogod érezni, aztán már szinte nonstop.:) És úgy 6-8 hét múlva konkrétan hullámozni fog a hasad.:)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (10) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?