Terhesnapló 7. – Beszéljünk a székrekedésről!

A 27. hét úgy kezdődik, hogy “ááááááááááá”, mindezt fejhangon visítva adnám elő legszívesebben.

Hihetetlen fáradékony lettem és a vérnyomásom egyfolytában a béka segge alatt. A nagy sikítozás a fejemben leginkább ezért történik. A hatékonyságom a munkában kifejezetten romlik tőle, nehezen gondolkodom, nem jönnek a szavak, csak a szorítás a fejemben, hogy már megint álmos vagyok, szédülök, le akarok feküdni, hagyjon mindenki békén. Szívem szerint most bevackolnám magam a paplan alá és elő sem jönnék onnan szülésig.

Persze az alacsony vérnyomással nem lehet mit tenni, sok kávét ne igyak a baba miatt, a zöld tea mit sem ér, más drogokkal még nem próbálkoztam, de úgy sejtem, nem most kéne elkezdeni egyiket sem. Bevetem gyakran a tornamutatvány trükköt, ami régen, még nem terhesen bevált, hogy a fejem a lábam közé hajtom és akkor helyreáll a véremnek nyomása, de most már egyre nehezebb kivitelezni ezt is a pocakomtól.

Ha pedig már a nyűgökről van szó - éles vágás: beszéljünk a hüvelygombáról -, akkor bizony eljött a székrekedés ideje. Nem szoktak róla beszélni, szépen egy félmondattal elsiklanak fölötte a terhességről szóló könyvek, miszerint természetes, de muszáj szembenézni a ténnyel: az utolsó trimesztert ez a probléma nagyon meg tudja keseríteni, nyomában aranyér jár, ami vérzik is néh,a és ez a szívbajt hozza az egyszeri kismamára.

Akkor beszéljünk a terhességi alatti székrekedésről és aranyérről!

Mert rengeteg kismamát érint így vagy úgy. A Babanet Rendelőjében is számtalan kismama kérdezett ezzel a két tünettel kapcsolatban, szakértőink pedig talán számotokra is hasznos válaszokat adtak. Ha érdekel a téma, ide kattintsatok!

Ebben a cipőben járok épp én is, meg is elégeltem nagyon hamar, és elkezdtem kutatni, mit lehet vele kezdeni. Így futottam bele a Kollath-reggeli receptjébe, amit szeretettel minden bajtársamnak ajánlok, mert tényleg teljesen helyre teszi az emésztést, még így, lelassult formájában is. Legyen ez egy rendhagyó terhesnapló és jöjjön a recept.

●     1 dl víz

●     30-40 gramm (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspehely (hozzá még szezám- és lenmagpehely)

●     15 gramm mazsola vagy más vágott aszalt gyümölcs

●     1 alma (kb. 100 g) vagy más idénygyümölcs

●     2 evőkanál mák

●     1 kiskanál méz

●     1 evőkanál apróra vágott dió (mogyoró, napraforgó, mandula stb.)

●     1-2 kanál citromlé

Hideg vízbe áztassuk be még előző este pehelykeverékünket. A pelyhek mellett egy másik edényben áztassuk be az aszalt gyümölcsöt is, reggel ezt a kettőt kell összekeverni, ez a reggeli alapja. Ehhez vágunk hozzá egy almát, banánt, bármi más nagy kedvenc gyümölcsöt frissen, teszünk bele még két evőkanál mákot, kis mézet, diót vagy egyéb magvat, egy-két evőkanál facsart citromlevet, és már kész is vagyunk.

Meg a napló is.

Lujza

Lujza , 2014. szeptember 26.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó