Terhességi csíkok és a viszkető bőr

A várandósság komoly testi változásokkal jár, például a has méretének növekedése a bőrt is próbára teszi. Sok kismama megtapasztalja: ahogy a baba egyre inkább kitölti a rendelkezésére álló helyet, a bőrön striák jelennek meg. Számtalan olyan várandós is van, aki ennél kellemetlenebb tünetekkel is szembesül: gondoljunk csak a terhességi viszketésre.

A bőr természetes változásához tartozik a megnyúlás, bizonyos területek megsötétedése, a viszketés, a haj és a köröm változásai. Ezek részben az ösztrogén-, progeszteron- és melanocita stimuláló hormonszint megváltozására vezethetők vissza.

A „striae gravidarum”, vagyis a terhességi csíkok nagyon gyakoriak, a várandós nők 95%-ánál előfordulnak. Sok tényező határozza meg, hogy kinél lesznek látható striák, pl. genetikai tényezők, az egészségi állapot, a tápláltság, a vízfogyasztás, valamint hogy fizikailag milyen mértékben kell a bőrnek megnyúlnia.

A várandósság során is érdemes az egészséges táplálkozást és a legjobb fizikai és emocionális állapotot biztosító életstílust előtérbe helyezni. A bőrproblémák általában szoros kapcsolatban állnak belső szerveink egészségével - így legfőbb célunk a test belső egészségének megőrzése, így lesz a legszebb a bőr.

A terhesség alatt különösen fontos, hogy egészséges, teljes ételeket fogyasszunk és kerüljük a túlzott cukorbevitelt, a tejtermékeket és az olajban sült ételeket. A bőséges vízfogyasztás, rendszeres mozgás, egészséges esszenciális zsírsavak fogyasztása szintén lényeges, ezenkívül szedjünk jó minőségű, megfelelő C-vitamintartalmú, várandósoknak szánt vitaminkészítményt.

A maradandó terhességi csíkoktól való félelmükben sok kismama használ különféle krémeket, testápolókat és olajokat. Egy német kutatás eredménye szerint az ilyesmit nem alkalmazó nők kétharmada hajlamosabb a terhességi csíkokra, míg a masszázsolajat vagy krémet használó kismamáknak csupán egyharmadánál alakulnak ki terhességi csíkok. Mivel a rugalmasság és a megnyúlás fizikai tényezők és a mindennapi ápolással nagyban megnövelhető a bőr rugalmassága és puhasága, így csökkenthető a striák kialakulásának valószínűsége. Az általános és egyéni tapasztalatok alapján bizton állítható, hogy a siker kulcsa az egészséges életmód, táplálkozás, rendszeres mozgás és a masszázsolaj alkalmazásának kombinálása.

Aggasztó, hogy a legtöbb jelenleg kapható, külsőleg alkalmazandó termék számos tartósítószert, kemikáliát, illatanyagot és színezéket tartalmaz. Mivel a kismama bőrének vérkeringése intenzívebb és nagy felületeket kell bekenni ezekkel a krémekkel, a vegyi anyagok könnyen felszívódnak és az anya illetve a magzat szöveteibe juthatnak.

Az Environmental Working Group (Környezeti Munkacsoport) egy tanulmánya szerint a kutatók több mint 200 féle ipari vegyi anyagot és szennyezőt mutattak ki USA-beli kórházakban született csecsemők köldökzsinórvéréből. A további elemzésből kiderült, hogy ezek között voltak növényvédőszerek, kozmetikai termékek összetevői (mint pl. a krémek tartósítására használt paraben, amelyet a mellrákkal is összefüggésbe hoztak), fosszilis tüzelőanyagok és hulladékok égéstermékei.

Végeredményben, az egészséges terhességhez (és bőrhöz) elengedhetetlen az egészséges táplálkozás, sok folyadék, rendszeres mozgás, alvás, masszázsolaj naponkénti alkalmazása és a vegyi anyagok kerülése. Mindez nagyon jót tesz a kismamának és a babának is.

Az Earth Mama Angel Baby termékekről bővebben a www.organity.hu oldalon olvashatsz!

A cikk megjelenését az    támogatta.

2011. február 04.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(14 hozzászólás) 

2011 03 03. 10:17
ÁÁÁÁáááááá, viszketés, még most is emlékszem, az első babánál egy csík lett, de az jó vastag, pedig, olajoztam, kentem, a másodiknál pedig vagy 5 csík. Halványodott sokat, de eltűnni már nem fog. Előttem szólónak igaza van, genetika a legfontosabb. Kinek mennyire feszes, és rugalmas a bőre.
→ válasz erre
2011 09 05. 13:44
Az első terhességemnél eszembe sem jutott, hogy csíkosodhatok. Nem kentem, semmit nem tettem, mégsem lett csíkom. A másodiknál kényeztettem maga, mondván ez lesz az utolsó terhességem. Kenegettem magam bőszen, mégis csíkos lettem. Aztán újra terhes. ;-)
Most is csíkos vagyok, mint a kis tigris. De nagyon büszkén viselem. Ilyen különleges mintájú napocska a hasán csak anyáknak lehet!
→ válasz erre
2012 08 13. 15:28
Én tudok egy megoldást terhesség utáni striák és csíkok eltűntetésére, ami tényleg hatásos és bevált. Viszont ez nem egy hírdető oldal, úgyhogy ha érdekel akkor e-mailben jelentkezz ( sas.v.ann@hotmail.com)
→ válasz erre
Összes hozzászólás (14) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?