Mi történik szülés után a testedben? (x)

A szülés az emberi szervezet számára rendkívül megterhelő. Hiába készül fel a szervezet rá, egy kisbaba feje és egész teste még így is jóval nagyobb kihívás, mint például sok esetben az állatoknál. Nem véletlen tehát, hogy a regeneráció folyamata akár hónapokig is eltarthat. Milyen folyamatok ezek, és mit tehetünk a felgyorsításukra?

Mit okoz a szülés?

Azon kívül, hogy egy csodálatos emberi lénynek adsz életet, a szülés igen komolyan „átrendezi” a belsőnket és a külsőnket. Persze, nem kell megijedned, hiszen ez csak ideiglenes. Miután megszületik a kicsi, onnantól a testünk a következő 3-6 hónapban azon dolgozik, hogy visszaállítsa a szülés előtti állapotát. A méh mérete fokozatosan visszacsökken. A kezdetben szinte hangárnyi nagyságúnak érzett hüvely is elkezd visszaszűkülni a megfelelő állapotára. A szülés azonban sérülésekkel is járhat. A hüvely fala sérülhet, valamint a gátmetszés miatt olyan heg keletkezik, aminek bizony idő kell, mire az fájdalommentessé és teljesen gyógyulttá válik. Időt kell tehát adnunk a testünknek minden tekintetben, és ilyenkor az a legjobb, ha mindenféle eszközzel támogatjuk, amivel csak lehet. Azt nagyon lényeges azonban tudni, hogy ez a helyreállítási folyamat akkor zajlik a legmegfelelőbben, ha a testünk megkapja a támogatást hozzá közvetlen abban a 3-6 hónapos időablakban. Igaz, hogy a megfelelő vitaminpótlás hiányában is helyreállnak a folyamatok, de vitaminpótlással felgyorsíthatjuk a regenerációt. Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk tehát ezeket a szövődményeket – ez lehet vizelettartási probléma, laza hüvelyfal vagy kényelmetlen szexuális együttlét, amelyek akár évtizedek múlva jelentkezhetnek csak -, igenis érdemes megfelelően táplálkozni és vitaminokat szedni, például a Mommytoo-t, valamint erősíteni a gátizmokat és a hüvely falát. Ezt különféle gyakorlatokkal érhetjük el, amelyeket ma már szinte minden videómegosztó portálon megtalálunk. Azonban egy profi szakember segíthet az elsajátításában is. A regenerációs folyamatot tehát nem érdemes félvállról venni, mert sok múlik ilyenkor azon, hogy mennyire támogatjuk a szervezetünket ezen idő alatt.

Milyen étrend-kiegészítő és táplálkozás javasolt a regenerációs időszakban?

A szülés után, ahogyan erről szó volt, a testünk teljes regenerációra kapcsol. Ez van, akinél 3 hónap, de ha valaki szoptat, akár egy évig is eltarthat. Sok kismama azonban hazánkban nincs ezzel tisztában, hogy ez az időszak mennyire fontos. Sajnos erre sokszor a szülészorvos sem hívja fel a figyelmet, főleg, hogy gyakran az első kontroll is csak hat hét múlva történik meg. Nem érdemes azonban eddig várni. Ha tehetjük, már két nap múlva keressük fel az orvosunkat és beszéljük meg vele, hogy kövesse nyomon rendszeresen a regenerációs folyamatokat. A táplálkozásról sem feledkezhetünk meg. A megfelelő étkezés gyümölcsben, zöldségben és fehérjében gazdag, illetve egészséges szénhidrátokat tartalmaz. A fehérje magasabb bevitele ebben az esetben azért is fontos, mert a bőr és az izomszövetek nélküle nem tudnak regenerálódni. Ha viszont szeretnénk még egy kis plusz támogatást, érdemes olyan vitamint választani, amelyek a regenerációs folyamatokat támogató összetevőket tartalmaznak, például a Mommytoo szülés utáni étrend-kiegészítőt. A Mommytoo vitamin gazdag omega-3 zsírsavakban, amely a sejtek újraépítésében játszanak fontos szerepet – ez pedig az izmok, inak és más testrészek regenerációját segíti. A Mommytoo-ban található L-leucin egy fehérjéből származó aminosav. A fehérje hozzájárul az izomtömeg fenntartásához, növekedéséhez és a normál csontozat fenntartásához. Ezen kívül a Mommytoo cinket is tartalmaz, amely jelentős szerepet vállal a sejt osztódás folyamatában és a bőr normál állapotának fenntartásában, ezen kívül hatékonyan támogatja az immunrendszert. Vagyis ismételten csak a regeneráció minden lépését támogatja. A Mommytoo étrend-kiegészítő szedésével és a megfelelő tornával, a kiegyensúlyozott étrenddel és a megfelelő vitaminok szedésével a gyógyulási folyamat tehát jelentősen lerövidíthető.

2023. május 18.

Forrás: Kép forrása: Shutterstock

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?