Napi egy aszpirin csökkenti a terhesség alatti szövődményeket

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint egy olyan egyszerű dolog, mint a naponta szedett alacsony dózisú aszpirin védheti a terhes nőket egy életet veszélyeztető állapottal, a preeclampsiával szemben. A kutatás eredményeit a Fetal Medicine Foundation találkozóján mutatták be.

„A preeclampsia az egyik legsúlyosabb kórállapot, mely felléphet a terhesség során, s a kismama és a magzat halálával is járhat” – mondta a kutatás vezetője, Dr. Kypros Nicolaides, a Kings College Hospital professzora. „Többségében azonban megelőzhető.”

A klinikai vizsgálat során a 150 mg-os, napi rendszerességgel szedett aszpirint vizsgálták, mivel korábbi kísérletek során kisebb adaggal ellentmondásos eredmények születtek. Az úgy nevezett bébi aszpirin 81 mg hatóanyagot tartalmaz.

A preeclampsia életveszélyes állapot, melyet legfőképp súlyos magasvérnyomás jellemez. A kialakulásért felelős mechanizmus ismeretlen, de azonosítottak néhány rizikófaktort, mely preeclampsiára hajlamosíthat: a kórtörténetben preeclampsia fordult elő, többesterhesség, régóta fennálló magasvérnyomás és a különböző krónikus betegségek, így az egyes és kettes típusú cukorbetegség, az autoimmun és a vesebetegségek. Az ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) már jelenleg is javasolja a magas kockázatú csoportba tartozó nők számára a bébi aszpirin szedésének elkezdését a 12. és a 28. terhességi hét között.

A kettős vak, placebo-kontrollált kísérletben körülbelül 1,600 nő vett részt. Fele-fele arányban kerültek véletlenszerűen a placebo és az aszpirin kezelést alkalmazó csoportba. A nők 13 különböző nőgyógyászati kórházból érkeztek Izraelből és Európa szerte. A kutatók a hagyományos rizikófaktorokkal kombinálva használták a magzati véráramlást, a vérnyomást és a placenta által termelt két hormont az állapot megítélésére. Megalkottak egy algoritmust, mely mindezeket figyelembe véve megállapítja, mely nők hajlamosak a preeclampsia kialakulására.

A 11. és a 14. terhességi hét között a nők 150 mg-os aszpirint vagy placebot kezdtek szedni, majd 36 hetesen vagy a gyermek érkezésekor fejezték be. Az aszpirin csoportban mindössze 13 nőnél fejlődött ki preeclampsia, míg a placebo csoportban 35 várandósnál. A kockázatcsökkenés még nagyobb volt a koraszülés esetén: a 34 hétnél korábban szülők 82%-kal kisebb valószínűséggel lettek preeclampsiások, amennyiben 150 mg aszpirint szedtek. Nem észleltek mellékhatást a vizsgálat alatt, azonban, mint minden gyógyszernél, itt is érdemes felkeresniük a várandósoknak az orvosukat az aszpirin szedésének megkezdése előtt, hiszen a gyógyszer növelheti a vérzés kockázatát.

Napi egy aszpirin csökkenti a terhesség alatti szövődményeket

Medipress/Babanet , 2017. augusztus 08.
 
 
 
Címkék:  

gyermekvállalás

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2017 08 10. 07:54
Azért mielőtt egy kismamát bármilyen gyógyszer szedésére bíztatnának, nem ártana a kutatásról egy kicsit több adatot rendelkezésre bocsátani. Például hogy melyik gyógyszergyár szponzorálta vagy a kutatás vezetőinek melyikben van anyagi érdekeltsége, továbbá hogy más egyéb rendellenességek milyen arányban alakultak ki a placebo és a kezelt csoportban. Bocs, de nekem enélkül teljesen hiteltelen a cikk. Bárki végezhet vizsgálatot és nyilvánosságra hozhatja az eredmények neki kedvező részét...
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó