Másodfokon súlyosbították Geréb Ágnes büntetését

Másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre súlyosbította a Fővárosi Ítélőtábla pénteken Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász büntetését, akit öt év helyett tíz évre eltiltottak hivatása gyakorlásától is.

Geréb Ágnest otthonszülésekkel kapcsolatban egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt ítélték el.

Az elsőfokú ítélet feltételes szabadságra bocsátásáról szóló rendelkezését másodfokon mellőzték - ismertette Czine Ágnes, a másodfokon eljáró tanács elnöke. Míg az elsőfokú ítélet szerint a büntetés feleidejének, azaz egy évnek a letöltése után szabadlábra bocsáthatták volna a szülészt, addig másodfokon ezt megváltoztatták, így csak a fogházbüntetés kétharmad idejének letöltését követően bocsátható feltételesen szabadlábra Geréb Ágnes.

Ezen felül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. A másodfokú bíróság ezen felül a vádlottakra többmillió forintos perköltség kifizetését is kirótta.

Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek helye nincs - tette hozzá a bírónő.

Geréb Ágnes és négy társának ügye négy, 2003 és 2007 közötti esetről szól. Az egyik esetben a gyermek a vád szerint a szülés levezetése következtében holtan jött világra, a másik esetben fél évvel később halt meg. A másik két esetben a szülő nők kerültek életveszélyes állapotba; ezen esetekben a veszélyeztetés tényét nem tudták bizonyítani.

Czine Ágnes bírónő a másodfokú tárgyalást azzal kezdte, hogy felidézte: májusban Schmitt Pál köztársasági elnök a Geréb Ágnes és társai ellen folyamatban lévő büntetőeljárás megszüntetésére vonatkozó kegyelmi kérelmeket elutasította. Ezt követően a vádlottak felszólalhattak az utolsó szó jogán. Geréb Ágnes elsőrendű vádlott, továbbá a negyed- és ötödrendű vádlottak nem kívántak élni ezzel a lehetőséggel. Király Ágnes másodrendű vádlott a per egyik ügyéhez kapcsolódóan egy orvosi szaklapra hivatkozva azt mondta: az újszülöttek mintegy 5 százaléka kulcscsonttöréssel kerül át az újszülött osztályra, az a leggyakoribb szülési sérülés. Frigyes Júlia harmadrendű vádlott felszólalásában - ahogy a védelem korábban többször is - azon véleményének adott hangot, hogy az elsőfokú tárgyalás szakértői elfogultak voltak.

Ezt követően a másodfokon eljáró bírók mintegy két órán keresztül zárt ajtók mögött tanácskoztak. Közben a Fővárosi Ítélőtábla épülete előtt elkezdtek gyülekezni Geréb Ágnes szimpatizánsai. Közülük többen az épületbe is bementek, az ítélőtábla portájánál sorban álltak azért, hogy megöleljék és néhány szót váltsanak az ítéletre várakozó Geréb Ágnessel.

Czine Ágnes bírónő az ítélet felolvasását követően kiemelte: a jelenlegi ügy nem az otthonszülésről szól. Hozzátette: bár az perben tárgyalt esetek idején Magyarországon nem volt engedélyezett az otthonszülés, a kérdés az, hogy a vádlottak követtek-e el foglalkozási szabályszegést.

Az egyik konkrét eset kapcsán - melyben a gyermek holtan jött világra - a bírónő azt mondta: Geréb Ágnes foglalkozási szabályszegés követett el azzal, hogy oxitocin injekciót adott be, amikor nem lett volna szabad, a szülő nőt nem juttatta el időben kórházba, a vállelakadás során alkalmazott módszereket pedig nem megfelelően alkalmazta. Utóbbi kapcsán viszont a bírónő azt mondta: a magzat kulcscsontjának eltörése az adott körülmények között indokoltnak nevezhető, így azzal Geréb Ágnes nem követett el szabályszegést.

A bírónő azt mondta: a másodfokú bíróság megvizsgálta van-e a végrehajtandó szabadságvesztést kiszabó, elsőfokú ítélet enyhítése mellett szóló, méltányolható ok. A másodfokú bíróság azt állapította meg: ilyen méltányolható ok nincs.

Sőt, az elsőrendű vádlottat hasonló bűncselekmény miatt 2007-ben mellékbüntetésként már 3 évre eltiltották foglalkozásától. Ezenfelül jelenleg is büntetőeljárás hatálya alatt áll; ennek kapcsán viszont a bírónő megjegyezte: a jogerős ítéletig az ártatlanság vélelme megilleti Geréb Ágnest. Méltányolható okot tehát nem találtak, sőt a gondatlanság súlyosabb okát állapították meg, miszerint Geréb Ágnes sorozatosan, többszörös, tudatos foglalkozási szabályszegést követett el éveken keresztül - mondta a bírónő, hozzátéve: ezért a társadalom védelme érdekében a lehető leghosszabb, vagyis 10 évre eltiltották foglalkozásától.

A tárgyalást követően Geréb Ágnes a sajtónak nem nyilatkozott, csak gyermekeivel beszélt. Az épület előtt Geréb Ágnes szimpatizánsai az ítélethirdetést követően megkezdték előre bejelentett demonstrációjukat. A szülésznő azonban itt sem szólalt fel, csak néhány emberrel beszélt, majd pár perccel később távozott a helyszínről.

Babanet / MTI , 2012. február 13.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(9 hozzászólás) 

2012 02 16. 14:26
Small972,nagyon nagy különbség,hogy azért veszítünk el egy babát vagy mamát, mert minden próbálkozás,szaktudás,jól felszerelt kórházi körülmények ellenére nem tudnak segíteni a szakemberek,vagy azért,mert a szülés helyszínén vészhelyzet esetére nem áll rendelkezésre a megfelelő infrastruktúra.Ráadásul Gerébnél még szakmai hiányosságok is mutatkoztak,ld.tévesen alkalmazott műfogás,rosszkor adott oxitocin...Egyébként én hallottam elvesztett műhibaperekről,nem is egyről.
→ válasz erre
2012 02 16. 15:17
Sajnos orvosoknál is előfordulnak szakmai hiányosságok. És nem az otthonszülést kellene eleve elvetni, hanem biztosítani hozzá a megfelelő hátteret. Ami valószínűleg mostanában nem is fog megvalósulni, hiszen ennek az egészségügynek ez nem érdeke... Szívesen szülnék otthon (nem kényelemből), ha tudnám azt, hogy ha kell, akkor perceken belül ott a mentő a megfelelő személyzettel. De ma még ilyenről álmodni sem merek, így jobb híján marad a kórház, felesleges kockázatot nem vállalok. Egyébiránt családban történt olyan súlyos műhiba, hogy a baba fejét megrántották szülés közben, emiatt sérült lett. Amúgy tündéri, értelmes kislány (volt). Egy megfelelő, ilyen sérültekre szakosodott intézetbe került 2 és fél évesen, fejlesztés céljából. No itt történt a második, immár végzetes hiba. Oly nagyon figyeltek rá, hogy belehalt a lázba. Csak 3 éves volt.
Szóval ennyit a szakemberekről. Természetesen nem általánosítok, mivel mindenhol vannak kiváló szakik, meg igen rosszak is. Az az élet minden területén így van. A nővérem sajnos belenyúlt a lecsóba.
→ válasz erre
2012 02 16. 21:12
Kedves small972! Illetve Jamina! Ha végig olvastad amit írtam ott is szerepel, ha állna a ház/lakás előtt mentő, stb. Tehát végül is egyetértünk abban hogy most a mai Magyarországon nem szerencsés,bár nem igazán ez a szó illik ide, otthon szülni. A kényelmet amit írtam, pedig úgy értettem, hogy normális ágy, higiénikus fürdőszoba, a család melletted, nem feltétlenül azt hogy nincs kedve kórházba menni, arról nem is beszélve hogy megalázzák sokszor az embert a kórházban. Ennek ellenére azt mondom hogy igenis kórházba kell menni szülni mert bár abban igazad van hogy ott is lehet gond nem is kicsi, de mégis hamarabb kerülhet szakszerű kézbe, ill. a sok műszer is ott van, magyarul nagyobb esélye van a babának és a mamának is. Ebben teljesen egyetértünk úgy látom mmzsóval. Szóval nem kell egyből beskatulyázni az embert és lehurrogni végig kell figyelmesen olvasni mit írt és miért írhatta a másik mielőtt lehurrogja.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (9) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó