Otthonszülés Szabályozatlan, de nem illegális

Igény van rá, és szélsőségesen megosztja a közvéleményt. Ellenzői az esetleges komplikációkkal érvelnek, támogatói szerint a szülés természetes folyamat, amely esetében a komplikációk nagy részét pont az orvosi beavatkozások okozzák. Egy érv azonban mindkét tábor fegyvertárában megtalálható: a biztonság. Ma hazánkban az otthonszülés nem illegális, de szabályozása sincs – pedig már két évtizede küzdenek érte.

Most ismét fellángoltak az indulatok: október elején Geréb Ágnest, aki itthon gyakorlatilag az otthonszülés arcának, élharcosának számít, előzetes letartóztatásba helyezték, miután segédkezett egy kórházon kívüli szülésnél, aminek következtében egy újszülött újraélesztésére volt szükség. Miközben Geréb Ágnes ellen bírósági eljárás folyik foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés és gondatlanságból elkövetett emberölés miatt.

Talán gyorsul a szabályozás

Az elmúlt hetek eseményei a politika részéről is reakciókat váltott ki. Szócska Miklós nyilatkozata szerint kormányzati szintű egyeztetések kezdődnek az otthonszülés szabályozásáról. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyért felelős államtitkára szerint a feltételek egyelőre nem adottak a biztonságos otthonszüléshez, hiszen komplikáció bárhol adódhat, a mentők viszont nem tudnak egyformán gyorsan, biztonságos időhatáron belül odaérni mindenhova. Szócska Miklós ugyanakkor hangsúlyozta, a szülésforma támogatóit is bevonják az egyeztetésekbe.

„Az anya joga eldönteni, hogy gyermekét hol akarja világra hozni, de arra fel kell hívnunk a figyelmet, hogy az otthonszülés biztonságos lebonyolításának szakmai, egészségügyi és tárgyi feltételei nem adottak ma Magyarországon. Az előző kormányzat kiemelt felelőssége, hogy ígérete ellenére az otthonszüléshez szükséges feltételek nem javultak az előző években. Mivel a mentőszolgálatot a működőképesség szélére sodorta a szocialista kormány, illetve a szülészeti ellátás körülményei romlottak, az otthonszülés kapcsán felmerülő esetleges szövődmények elhárítását ellátási nehézségek is akadályozhatják.” – áll a NEMFI közleményében.

A tárca Egészségügyért Felelős Államtitkársága állásfoglalásában továbbá azt kéri, hogy az otthonszülés mellett döntő nő tájékozódjon azokról a veszélyekről, amelyek a jelenlegi helyzetben az újszülött és az édesanya biztonságát veszélyeztetik. A kormány a tárca szerint érzékeli a helyzet súlyosságát és a terület szabályozatlanságát, ezért a NEFMI Egészségügyi Államtitkársága jelenleg is dolgozik az otthonszülés szakmai minimumfeltételeinek kialakításán és ezek jogszabályba foglalásán.

A védőnők tudomására jutott otthonszülések statisztikája 2004-2009

A védőnők tudomására jutott otthonszülések statisztikája 2004-2009 (Forrás: ÁNTSZ)


Forrás: ÁNTSZ

A Geréb-ügy

Az október eleji, kórházi kívüli szülés esete aktuálissá tette a mielőbbi szabályozást, amikor egy otthonszülés után Budapesten, a XII. kerület Alma utca egyik házában, a Geréb Ágnes által alapított Születésházban újra kellett éleszteni egy újszülöttet.

Geréb Ágnes szülés-nőgyógyász, pszichológus, szülésznő 1977-ben szerzett diplomát. Éveken át klinikai szülészként dolgozott a szegedi Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán. Első alkalommal 1989-ben segédkezett úgynevezett tervezett otthonszülésnél. Geréb Ágnes ellen az elmúlt években többször emeltek már vádat gondatlan veszélyeztetés miatt, 2007-ben pedig 3 évre eltiltották szülész-nőgyógyász hivatása gyakorlásától. Ezután bábaként, majd a megfelelő képesítés megszerzése után szülésznőként segédkezett a tervezett otthonszüléseknél.

Egy 2003 karácsonyán történt otthonszülés miatt maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták Geréb Ágnest és társait. Ezt a büntetőpert 2 éve kezdte el tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az esethez később még 2 újabb ügyet egyesítettek. Miután időközben felmerült, hogy az egyik eset a vádtól eltérően súlyosabban, gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősülhet, a pert a Fővárosi Bíróságra tették át, ahol 2010 nyarán indult újra tárgyalása.

Az első vádpont szerint Geréb 2003 karácsonyán ikerszülést vezetett egy lakásban, a második magzatnak gyenge volt a szívhangja, ezért az édesanyának oxitocin injekciót adtak. A percekkel később megszületett gyermek nem lélegzett, a mentők megérkezéséig oxigénhiányos állapotban volt, ami miatt a vád szerint maradandó agykárosodást szenvedett és hat hónappal később meg is halt. A másik esetben, 2007 szeptemberében a szülőcsatornába szorult be egy magzat, akit hiába próbálták világra hozni, meghalt. A harmadik eset 2007. október végén történt, ekkor a szülés közben komplikáció lépett fel – a méhlepény nem született meg - és a fiatalasszonyt súlyosan kivérzett állapotban szállították kórházba.

Az október elején történt eset után Geréb Ágnest előzetes letartóztatásba helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az indoklás szerint azért, mert az eddigi bizonyítékok alapján tevékenységet az eltiltás ellenére is folytatta, és a bíróság szerint megalapozottan feltehető, hogy szabadon hagyása esetén újabb hasonló bűncselekményeket követne el. A bíróság szerint az is feltételezhető, hogy a tanúk befolyásolásával és tárgyi bizonyítékok eltüntetésével nehezítené meg a bizonyítási eljárást.

Geréb Ágnes büntetőpere most a Fővárosi Bíróságon szakértők meghallgatásával folytatódott. A hat igazságügyi orvos szakértő véleménye számos részletkérdésben eltér egymástól, de abban valamennyien egyetértenek, hogy az otthonszülés szabályai Magyarországon nem egyértelműen rendezettek. Az Index információi szerint a bíróság Geréb Ágnest elmeorvosi szakvizsgálatnak készül alávetni, amelynek célja, hogy kiderítsék, a rendkívüli helyzetekben nem akadályozta-e a szülésznőt pszichésen gátló tényező abban, hogy szakmai tudásának legjavát nyújtsa.

A Babanet olvasóinak véleménye az otthonszülésről

Az októberi eset

Az október elején, a Születésházban lezajlott kórházon kívüli szülés után kiderült, az otthonszülő kismama vérzékenységben szenved. A Független Hírügynökség szerint a kismama vérképéből még a terhesség ideje alatt kiderült, hogy csökkent vérlemezke számmal rendelkezik. A vérzékenység egyik következménye a bő vérzés, amely életveszélyessé teheti a szülést. Meg nem erősített információk szerint a szülő nő laborleleteit látva korábban Geréb Ágnes is azt mondta neki, nem tanácsolja az otthonszülést, ám a terhes asszony ennek ellenére vállalta, hogy kórházon kívül hozza világra gyermekét.

Az otthonszülés hazánkban és a fejlett országokban

"...korábban a vajúdó nőt körülvevő szeretetteljes támogatás jellemezte, addig most már a kismamát az űrkorszakra jellemző technológia és technika veszi körül laboratóriumi környezetben. Jóllehet viszont míg a technológia egy krízishelyzet során életeket menthet, rutinszerű használata könnyen válhat zavaró tényezővé egy normál szülési folyamatban." A tanulmány bővebben itt található.

Más források azonban úgy számoltak be az esetről, hogy a kismama csupán tanácsadásra, vizsgálatra érkezett aznap a Születésházba, ahol váratlanul és spontán, idő előtt megindult a szülés – úgynevezett rohamos szülés következett be. Ez viszont az egészségügyi törvény szerint sürgős vészhelyzetnek minősül - és a szakorvosok is tartanak tőle, mivel általában komplikációkkal jár -, így az ott dolgozóknak kötelességük volt ellátásban részesíteni az anyát és a születendő gyermeket is.

Geréb ügyvédje szerint az intézményben dolgozók a szülés megindulásakor értesítették a Cerny Alapítvány koraszülött mentőjét – ezt az alapítvány is megerősítette -, közben pedig az apa az utcán leintett egy másik mentőt is. Ennek dolgozói beszóltak a központba, mivel felszerelésük nem volt megfelelő az anya és a gyerek ellátására.

Az újraélesztett gyermeket a Semmelweis Egyetem egyik gyermekklinikájára, anyját pedig a II. szülészeti klinikára szállították a mentők, ahonnan a nő azóta már saját felelősségére távozott. Az MTI úgy tudja, a baba vélhetően maradandó károsodásokat szenvedett.

Demonstrációk a szabályozásért

Az elmúlt két hétben több megmozdulás is történt az otthonszülést pártolók részéről, Geréb Ágnes férje és lánya nyílt levéllel fordult a nyilvánosság felé, majd az otthonszülést pártolók békés demonstrációt tartottak a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma előtt.

Legutóbb élőláncot alkotva próbáltak nyomást gyakorolni a támogatók az illetékesekre - az élőlánc a belvárosi Honvéd tértől egészen a Parlamentig ért. A résztvevők később az Országgyűlés épülete előtt gyűltek össze. A szervezők azt mondták, hogy segítséget kérni jöttek, mert 20 év hiábavaló szeretnék megteremteni az otthonszülés, a szabad szülés feltételeit.

Hogyan képzeli egy szülészorvos az otthonszülést?

"Hitem szerint ez az igen sokrétű és egyáltalán nem könnyen, de a gyakorlatban igenis betartható rendszer minimalizálja a magzati veszélyt, megteremti az otthonszülés szakmai-jogi hátterét, és talán meghozza a többség békéjét. Biztosan lesznek, aki szerint ezek a követelmények túl szigorúak, sőt olyan is lesz, aki azt állítja majd, hogy ennek a rendszernek a célja az otthonszülés betiltása jogi-szakmai eszközökkel, de lesznek olyanok is, akik szerint ez a rendszer túl liberális. Remélem kevesen. És végül ne felejtsék el. Ez az én magánvéleményem." Tovább...

2010. október 13.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó