Rendelet az otthonszülésről Szülésznővel szabad otthon szülni

Rendeletet alkotott a kormány az otthonszülés szabályairól. Nagy Anna, kormányszóvivő elmondta: a jogszabály mindaddig megengedi a szülés helyszínével kapcsolatos választást a várandós kismamáknak, amíg az nem veszélyezteti a gyermek életét. A kormányrendelet április 1-jén lép hatályba, és a május 1-je utáni szülésekre vonatkozik. A szabályozás szerint a szülés levezetőjének működési engedéllyel kell rendelkeznie, amelyet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ad majd ki.

Rögzítik azt is, hogy azoknak, akik részt vesznek e szülészeti ellátásokban, milyen képzettséggel kell rendelkezniük, mi a feladatuk, a felelősségük, milyen hatáskörük és milyen dokumentációs kötelezettségük van - adta hírül az MTI. Ha a kismama úgy dönt, nem szeretne kórházban szülni, akkor terhessége 36. hetéig meg kell választania, hogy milyen egészségügyi szolgáltatónál és milyen felelős személlyel fogja a szülést lebonyolítani.

Az említett felelős személynek vagy munkaviszonyban, vagy szerződéses viszonyban kell állnia egy egészségügyi szolgáltatóval; vagy szülész-nőgyógyász szakorvosnak kell lennie; vagy pedig felsőfokú képzettségű szülésznőnek. Emellett kell lennie legalább kétéves szülőszobai gyakorlatának, és szükséges, hogy korábban legalább ötven szülésnél igazoltan közreműködjön.

A kismamának nyilatkoznia kell arról is, hogy tudomásul veszi: ha a szülést levezető felelős személy és/vagy a gyermekgyógyász úgy dönt, hogy őt vagy a babát kórházba kell szállítani, akkor ezt elfogadja. Ebben az esetben a magzat egészséges élethez való joga megelőzi az édesanya önrendelkezési jogát.

A jogszabály részletezi a szükséges tárgyi és higiénés feltételeket is. Kimondja továbbá, hogy az otthonszülést nem támogatja a társadalombiztosítás, de ha közben kórházba kell szállítani az édesanyát vagy az újszülöttet, azt igen. Egy kórháznak egyébként legfeljebb húsz percen belül elérhetőnek kell lennie a helyszínről.

Nagy Anna emlékeztetett: eddig semmilyen egyértelmű szabályozás nem volt a kérdés rendezésére, s ennek a rendezetlenségnek több gyermek és édesanya is áldozatává vált. Az édesanyának alkotmányos joga eldönteni, hogy hol szeretné világra hozni a gyermekét, ha ezzel nem veszélyezteti gyermeke vagy önmaga életét; a kormány ezt tiszteletben kívánja tartani, így az állam kivonul onnan, ahol úgy érzi, hogy "nincs keresnivalója" - mondta.

2011. március 03.
 
 
 
Címkék:  

szülés

otthonszülés

Babanet hozzászólások  
(36 hozzászólás) 

2011 03 19. 08:12
valami legalább elindult ez ügyben!mindenkinek joga van eldönteni,hogy hogyan és hol szeretne szülni!
→ válasz erre
2011 05 02. 23:04
Szervusztok!

Én majdnem itthon szültem. első szülés ellenére viharos volt és annyira féltem, hogy a kórházban nem segíteni fognak, hanem "vezetni", hogy szívem szerint sehova se mentntem volna itthonról. Perzse elindultunk és a babát is sikerült meggyőznöm, hogy bírja ki a kórházig. A félelmeim viszont beigazolódtak.
Én szívesen szülnék otthon/itthon, ha közelben lévő sűrgössgéi kórház olyan lenne, ahova szívesen befeküdnék baj esetén - de nem ilyen. Ezért válaszottam, hogy 45!!! percig autókáztunk egy olyan kórházba, ahol egy kicsit jobban tolerálják az "alternatív" hozzáállást. 30 perc volt a szülőszobai részből a szülés. A többi uszkve 2 óra a felesleges beavatkozásokra kellett... amikre semmi szükség nem lett volna, ha hagyják anyát és lányát békében szülni-születni...
Jó, hogy van szabályozás. Még jobb lenne, ha a szülészetek lennének csábítóbbak, azok számára, akik hiszenk abban, hogy a természet megáldotta őket a szülés-születés művészetével.
A felkészült nő és az erre felkészült szülészet a TB-nek is olcsóbb lenne!!

Derűs napot!
→ válasz erre
2011 05 04. 16:18
Szerintem kell bátorság az otthon szüléshez. Én kétszer szültem. Először császárral, elfolyt a víz és nem volt fájásom, így vágni kellett. Még csak remény sem volt, hogy természetes úton szüljek. :( Másodszorra részem lehetett a hüvelyi úton szülésben, de ha ezt otthon tettem volna, akkor most már nem élvezhetném két csodálatos lánykám és drága férjem társaságát. Merthogy komplikációként a második szülésem során a császáros heg szétvált a méhemen és csak a gondos orvosi kezelésnek köszönhető, hogy a méhem is megmaradt és én is rendben vagyok. Hálás köszönet orvosomnak és a szülésznőmnek, akik nagyon sokat tettek értem. Így én megmondom őszintén, még ha sokan nem is értenek velem egyet, nem tartom jó ötletnek az otthon szülést.
→ válasz erre
Összes hozzászólás (36) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XTrefl