Anyu Tűsarkúban - 35. hét - Várandósnapló Zalánki Fruzsival

Magyarországra való visszatérésem után sűrűek voltak a napjaim, hiszen megint volt lehetőségem kismama fotózásra menni, ami nagyon jól sikerült. Összesen másfél óráig dolgoztunk a napfényes stúdióban, ami teljesen bírható volt számomra ennyire a végefele is. 

Sziasztok, Zalánki Fruzsina vagyok. Korábban divatmodellként jártam a világot, majd a Miss Balaton szépségversenyen próbáltam ki magam 2018-ban, ezzel nagyjából egy időben megismerkedtem Zalánki Gergő vízilabdázóval, aki azóta már a férjem. Azóta az életem fenekestül felfordult, hiszen nem elég, hogy a munkája miatt pár hónapja Olaszországba költöztünk csak ketten távol mindenkitől, de az első közös kisbabánkat várom. Őszintén mondom, hogy imádom az életem, azonban ennek ellenére is akadnak nehézségek bőven. Ezekről és a boldog pillanatokról egyaránt szívesen írok Nektek itt, a Babanet honlapján.

Sűrűsödnek az események

Ezt követően magzati szívultrahangon voltam, ami ugyan nem kötelező de ajánlott vizsgálat. Tőlem az orvosom kérte, hogy menjek el, szerencsére nem volt semmi konkrét oka, azzal indokolta, hogy jobb biztosra menni és meggyőződni affelől, hogy minden rendben van. Védőnőnél is jártam, akivel átbeszéltük a főbb kérdésköröket, amik érintik az elkövetkezendő időszakot.

Megnyugtató volt, hogy a legtöbb dolgot, amire kitértünk már tudtam, ugyanis mostanában nagyon sokat olvastam a szülésről és magáról az újszülött ellátásáról. Várandósgondozáson is jártam, ahol tulajdonképpen ugyanaz történt, mint mindig, de a lényeg, hogy mindent továbbra is rendben találtak. Úgy érzem, hogy a ténytől, hogy már egyre fogyatkozik a terhességem napjainak száma, komoly lendületet kaptam és számos listát írtam (mi kerüljön a kórházi táskába, baba betegség esetére milyen eszközöket, gyógyszereket kell beszerezni…) és az ehhez kapcsoló információk kutatása közben belefutottam az őssejtmegőrzés kérdésébe.

Természetesen már mi is hallottunk erről korábban és nem volt kérdés számunkra, hogy élni szeretnénk ezzel a lehetőséggel, de hiányos volt a tudásom ezzel kapcsolatban. Úgy tudnám megfogalmazni, hogy az őssejtek tulajdonképpen olyan „csodasejtek”, melyek képesek szervezetünk bármilyen sejttípusává alakulni, éppen ezért használhatóak sérült sejtek pótlására, helyettesítésére. Az őssejttranszplantációról biztosan hallottatok már, ez jelenleg több mint 80 féle betegség gyógyításánál része az alkalmazott orvosi eljárásoknak. A mi családunkban előfordult már olyan betegség, aminek gyógyításában jelentős szerepet játszhatott volna, ha ez a megoldás elérhető akkor számunkra, így amikor megtudtam, hogy az őssejtek legjobb forrása a köldökzsinórvér és a köldökzsinór szövet egyetlen percig sem volt kérdés számunkra Gergővel, hogy belevágunk. A Bérc utcai klinikán, ahova vizsgálatokra járok készséggel segítettek és válaszoltak az összes felmerülő kérdésemre ezzel kapcsolatban. Reméljük, hogy soha nem lesz szükség rá, de ha bekövetkezne a baj, a gyermekünk vagy akár testvérei számára elérhető lesz ez a gyógymód is.

Ezért is kulcsfontosságúak számomra a listák, mert ahogy ismerem magunkat képesek lennénk az őssejtes doboz nélkül szülni menni, főleg ha elképzelem micsoda fejetlenség és izgalom lesz abban a pillanatban. 

Zalánki Fruzsi , 2022. február 09.
 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?