Terhesnapló 2. - Álmossággal vegyes émelygés

A nyolcadik hét nagyon lassan telt el – nem is csoda, hiszen három nappal meghosszabbodott az én számításaim és az orvosom módszere közötti különbségből adódóan, így ez egy tíznapos hét lett. Valamiért úgy szerettem volna már nyolchetes lenni, sürgettem az időt... Persze gondolom, az első hetekben mindenki így van - mindenki a 12. hetet várja, az egy nagy mérföldkő és egy nagy kő lehull a kismamák szívéről.

Ezen a héten az álmossággal vegyes émelygés és alacsony energiaszint volt a jellemző. Alig vártam haza esténként a páromat, mert az álmosság menetrendszerűen 4-5 óra körül jött rám, amikor mindkét gyerek éber, és a legkisebb esélyem sincs aludni. Persze ő is csak ritkán jött haza ilyen korán, és ha hazajött, akkor is volt még dolga a ház körül, de azért egyszer-egyszer kaptam egy kis pihenőt a gyerekek vacsoráztatása, fürdetése előtt. Igyekeztem korán lefeküdni, vagy ha belekezdtünk egy filmnézésbe, előfordult, hogy elaludtam a vége előtt.

A kertemet sajnos eléggé hanyagolom, majdnem mindent elvetettem vagy kiültettem már, amit akartam, de nincs energiám felette görnyedni és gyomlálni, a Kicsitől pedig leginkább csak hajnalban lehetne – na ez az, amire jelenleg képtelen vagyok. Inkább tovább aludnék reggel, ami csak akkor lehetséges, ha a Nagy valamiért nem megy iskolába, de akkor is csak olyan fél nyolcig, hiszen a Kicsi ébreszt. Persze így is jobb, mint hétköznapokon, amikor hatkor csörög az óra az ágyam mellett.

Hogy álltam az evéssel ezen a héten? Nem sok változott a múlt hét óta. Émelygés, hányinger - felfedeztem a gyömbért, aminek az áldásos hatásáról már sokszor olvastam, de egyik terhességem alatt sem próbáltam. Most eljött az ideje, és tényleg bevált!

A kívánósság a szokásos: az egyik pillanatban semmit sem ennék, aztán valami beugrik, és hirtelen muszáj azt ennem. Szerencsére ez legtöbbször zöldség vagy gyümölcs. Még nem híztam semennyit, de a pocakom meglepően nő. Tudom, hogy ez még nem lehet csak a méhem nyolchetesen, és pár kiló súlyfeleslegem is van, de számomra meglepően kismamás lett az alakom, talán tudattalanul úgy is járok, úgy is tartom magam.

Mindenesetre anyukám már a nagypapám temetésének napján, hathetesen azt mondta, hogy látszik rajtam, kicsivel később pedig még egy ismerősöm kiszúrta. Érdekes. Persze a párom szerint két hónapja is pontosan ugyanúgy néztem ki.

Koraterhességi tünetek
Számtalan apróság utalhat arra, hogy valaki beköltözött a méhedbe. Hogy mik ezek, azt megtudhatod összefoglaló cikkünkből. Bővebben...

Szedek vitamint is, módjával, mert van egy kellemetlen mellékhatása: a székrekedés. És én amúgy, babavárás és vitamin nélkül is ilyen típus vagyok, ilyenkor pedig még erősödik a dolog, ezért egy saját menetrend szerint szedem: amikor éppen jól működöm, beveszek egyet, és a következőt akkor, ha éppen nem tapasztaltam ezt a mellékhatást.

A fiúk még nem tapasztalnak sokat az új babából. A Nagy néha nyafog, hogy én miért ehetek olyasmit, amit ő nem, vagy épp fordítva, miért kell megennie valamit, amit nekem nem. Én meg egyszerűen rávágom, hogy terhes vagyok, nekem szabad. Ő ebben már tapasztalt, már a Kicsi várásakor is elég nagy volt, aztán pedig az apukájánál is született egy húga.

A Kicsi pedig aranyos, próbáltam neki tanítani, mutatni, hogy hol a pici baba, amire ő ügyesen mutatja... a saját pocakját. Azt aztán már döntse el, aki tudja, hogy vajon ilyenkor saját magára gondol, hogy ő a pici baba, vagy hogy a pocakjában van egy? Ki tudja. Majd később fogja fel közelebbről, gondolom, ahogy nő és mozogni kezd a pocak, illetve ahogy a Kicsi gondolkodása, beszéde is fejlődik majd.

Lassan 21 hónapos lesz, és Pöttytől függetlenül rendületlenül szopik, nem látok semmi változást a lelkesedésében, a tej mennyiségében vagy ízében, ami eltántorítaná. Utánanéztem, elméletileg a negyedik hónapban csökken majd a tejmennyiség. Most háromszor szopik a Kicsi, reggel, este és a délutáni alváshoz, illetve ha éjszaka felébred – ez most körülbelül minden második éjjel fordul elő, és minden másodikat átalussza.

A hosszúra nyúlt nyolcadik hetet végül egy hosszú hétvégén töltöttem be, amit egy bakonyi zsákfaluban, egy szép, régi parasztházban töltöttünk a párommal és a Kicsivel. A párom a születésnapjára kapta tőlem a hétvégét, és valójában romantikus páros hétvégének indult volna, ha nem gondoljuk úgy, hogy a Kicsi még kicsi ahhoz, hogy ennyi időre magára hagyjuk. Így aztán vele együtt mentünk, amiből az következett, hogy aludni ugyan nem sikerült többet, de mégis jólesett és pihentető volt a kimozdulás.

Kirándultunk gyalog és autóval, dombot másztunk, várat néztünk, finom házi reggelit kaptunk, és egyszer étteremben is vacsoráztunk. Érdekes volt megfigyelni, hogy ha más a környezet és sok a program, talán kevésbé figyelek magamra, és kevesebbet is émelygek, jobban érzem magam.

A házi reggeliket jó étvággyal végigettem, és az étteremben magam számára is meglepő módon elfogyasztottam egy teljes menüt: húst, köretet, desszertet – pedig itthon szinte nem is eszem húst. Azért nem hazudtoltam meg magam, és az áfonyás, erdei gyümölcsös pulykaszelethez vegyes salátát ettem – azért ez nagyon kismamás.

Szombat reggel aztán boldogan feküdtem az ágyban, a hasamra tettem a kezemet és örvendeztem – most már minden számítás szerint nyolchetesek vagyunk!

Éva

Éva , 2011. június 03.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2011 06 06. 14:55
Szia. Gratulálok a babához. Én most vagyok félidős terhes, de ahogy olvastam az soraid,mintha magamat olcűvastam volna. Émelygés,hányinger stb. de a 12. hét után elmúlt. Fura,mert az 1 terhességem ideje alatt nem volt ilyen. Amúgy nekem is rossz volt az elején szedni a terhes vitamint, mivel hacsak ránéztem már rohannom kellett a WC-re rókázni, de mostmár úgy csinálom,hogy este veszem be, és először csak egy felet, rá fél-1 órára a másik felet,és sokkal jobb így. Talán neked is segítene, próbáld ki :)
→ válasz erre
2011 06 06. 15:38
Szia Rena, köszi a tippet! Lehet, hogy megpróbálom, bár nekem (talán) nem ez okozza az émelygést, hányingert, hanem csak a székrekedést, nem tudom, azt fél tabletta is okozna-e, de kipróbálom!
→ válasz erre
2011 06 10. 18:20
Nekem az első terhességemnél nem voltak ilyen tüneteim, talán csak gyakori mellékhelyiség látogatás az elsjén, most viszont minden tünetet produkálok, amit a cikkíró is:DTerhes vitamint előzőnél mást szedtem, most magyar terméket javasolt a doki és ma vettem be az elsőt, még semmi hatást nem érzek..
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó