Gévai Csilla - Baranyai (b) András: Amíg utazunk

Amíg utazunk

A fővárosban és más városokban lakóknak is nagyszerű mesekönyv, főleg, ha járgányokért egy kicsit is rajong a gyermek.

Adott egy 4 fős család, a város egy impozáns helyén laknak, külföldi vendég érkezik, aki ráadásul igazán egzotikus idegen: egy eszkimó-kisfiú, akinek neve Nanuk. A vendégeskedése során bemutatják neki a várost, a helyi szokásokat, a kedvenc helyeket, mindezt kellemes nyári napokon teszik - a történet nagyjából hétköznapi, érthető, átérezhető. A nagyon is valós történetbe oltott Budapest-könyv kifejezetten szerethető, nagyon könnyű saját kis családunkra ismerni benne, hiszen többnyire utazunk a városban, vannak bevett útvonalaink, amik hozzánk nőnek; idővel kialakul, melyek a kedvenc helyeink és a szülők munkahelyére bemenni mindig varázslatos dolog, az egészen kicsik pedig többnyire imádják a bkv-zást.

Az a hab a tortán, hogy a képregény-szerű illusztrációk időnként infógrafikaként működnek és tonnányi információval szolgálnak az erre fogékony gyerekek számára: melyik metró mikor és hogy készült, milyen mélyen van, hol volt az első mozgólépcső és merre jár a legszuperebb troli (igen, arról van szó, amelyik az Állatkert (egykori Vidámpark) s a most épp bezárt Közlekedési Múzeum–tengelyen közlekedik.

Útikalauzként is használható, hiszen az adott útvonalakat végigjárni jó szórakozás, szünidőben remek kis programokként is szolgálhatnak az időtöltések: láblógatás a Duna-parton, ücsörgés a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, felszaladni(!) a Gellérthegy tetején álló Szabadság-szoborhoz. 4 és 8 éves gyerekeim pukkadozásig tudnak nevetni a szerző fanyar humorán, tényleg bájosan ragadja meg a gyerekek sajátos szemszögét és egyúttal tart görbe tükröt nekünk felnőtteknek azokról a bizonyos felnőtt szokásokról, amik a kicsik számára sokszor érthetetlenek. Alapdarab az urbánus lét kedvelőinek. Külön köszönet Baranyai (b) András elképesztően kifejező, képi humorban igazán gazdag grafikáiért. A kötet egy sorozat első része, megjelent már az Amíg zötyögünk és az Amíg repülünk is, sőt,foglalkoztató is kapható a könyvhöz, nemrég pedig elkészült a kapcsolódó társasjáték is.

 

A BABANET AJÁNLJA:

 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XGyerünk, anyukám! - Teakiadó