Peter Ballnik: Apák kézikönyve

Apák kézikönyve

Az apa-gyerek kapcsolat alapját a szeretet, a bizalom és a gyerekkel eltöltött idő adja, a jó alaphoz hozzátartoznak a biztos határok - valamint az is, hogy büszke legyen gyermekére és kimutassa ezt az érzést - ilyesmikre számíthatunk a kézikönyvben.

 
A minőségi idő fontosabb, a mennyiségi, amit közösen töltünk, sok szó esik az anya és apaszerep közötti különbségekről is és akad még néhány klasszikus jótanács, amit a legtöbb szülőknek szóló könyvben is szerepel. Ám ami utána következik, arról keveset, kevés helyen lehet olvasni.
 
Tényleg kézikönyvről van szó: rengeteg elméleti és gyakorlati tanáccsal, amiket átgondolva is rengeteget tehet az apa azért, hogy meglegyen a kapocs, a rendszeres közös időtöltés, amik összeadódva az érzelmi- és fizikai biztonságot, kiegyensúlyozott gyermekkor alapjait adhatják - arról már nem is beszélve, hogy ha csak a töredékét megpróbálja valaki végigjátszani, megépíteni, összerakni, végigjárni stb., akkor a gyermeke egy programokban gazdag gyerekkort élhet meg.
 
Egy rövid tesztet kitöltve kategorizálhatja is magát az apa, a legjobb benne, hogy ha már megvan, melyik típushoz tartozik az olvasó, akkor a típushoz kapcsolódó nehézségekhez is kap tanácsot, szintén fontos lehet. Az is elég jó megközelítésnek tűni, hogy a nevelés vs utánzás csatájában a szerző szerint az utóbbi nyer, a példamutatás a legfontosabb és innen vissza is kanyarodunk oda, hogy a közös időtöltés, a közös élmények fontosak, meghatározóak.
 
Kalandra fel!
 
Egy egész fejezet szól közös kalandokról: üvegvisszaváltástól autómosásig, túrázás és tűzrakás, rossz időre benti építős-kalandos közös szórakozás, apa munkahelyének meglátogatása, sport: bringázás, kempingezés, túrázás, a város felfedezése - ezer dolog, aminek egy része talán már megvan, evidens, talán a mi apánk is ugyanilyen programokat szervezett, mindenesetre a lista hosszú, akár több nyáron át is kitart. A kalandok után a sport fontossága, sportágankénti felsorolással, alkati és hatás-besorolással. S végül a közös megnyugvás, kikapcsoláshoz is nagyszerű tippek sorakoznak, közös légzéstől mandafestésig. 
 
Egyetlen tipp a könyvből: mit lehet mondani a gyermeknek, ha unatkozik? 
- Oké, fél óra múlva jövök, addig találd ki, mit szeretnél!
 
 
Apáknak, anyáknak egyaránt hasznos könyv.
 
Peter Ballnik: Apák kézikönyve
Móra Kiadó, 2012.
3990 Ft

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Nem születtél anyának! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó