Szél Dávid: Apapara

Apapara

Apáktól, apaságról keveset lehet olvasni, üdítő újdonság Szél Dávid apakönyve. 

"Szél Dávid családi és párkapcsolati problémákkal foglalkozó szakpszichológus. És iskolapszichológus. De mindenekelőtt apa." - olvashatjuk a kiadó oldalán. A könyv a szerző humora miatt (is) végtelenül szórakoztató, az pedig már a hab a tortán, hogy az önirónia, a szarkazmus és a cinizmus sem áll messze tőle - ezek néha minden szülő tarsolyában jól jöhetnek, átvészelendő a nehezebb, néha reménytelennek is tűnő időszakokat (és valljuk be, ebből azért akad). Kifejezetten szórakoztató a jól ismert problémaköröket kissé karikírozott történetekbe ágyazva olvasni, aztán csak bólogatni, hogy bizony a fázisok mindenhol hasonlóak, legyen szó altatási problémakörökről, a szobatisztaságról vagy a sokkoló váltásról a bölcsődéről az óvodára.
 
Leginkább olvasmányos történetek követik egymást, ugyanakkor előkerülnek szakmai szemszögek és nagy nevek mint LacanDerrida és PiagetBruno Bettelheim és műveik, a sokat vitatott Suttogó Tracy Hoggtól, ezzel együtt pszichológiai szakkifejezések is, röpködnek a terminus technikusok - ezek egy része részletesen kifejtésre kerül (pl. a reframing, ami a leírás alapján olykor minden családban hasznos lehet). A nehezebb témák boncolgatása közben laza korlenyomat is körvonalazódik olvasás közben: szóba kerül a Piaf (minden buli utáni utolsó végpont Budapesten - a szerk.), néhány oldalanként biztos megjelenik egy-egy kulturális utalás a Greenday dalszövegeitől kezdve Nick Hornby Egy fiúról c. könyvéig, de "felcsendül" Leonard Cohen, a Beatles, a Quimby és még sokan mások.
 
Deklaráltan emancipált társ és apa, nyelvében él a nemzet jeligére felmerül az a nagyon fontos szóhasználati problémakör, hogy szerinte a másik szülő, nevezetesen az apa  nem segít, hanem részt vesz a dolgokban - már önmagában ez is képes lehetne kicsit átbillenteni a nálunk hagyományos nemi leosztásokat, amik a hosszú évek alatt ismert-ismeretlen okok miatt beégtek (és hát ki tudja mi változtathatja majd meg), mindenesetre első, fontos lépésnek üdvözlendő.
 
Szél Dávid könyvén keresztül kicsit közelebb kerülünk ahhoz a tényhez, hogy az apákhoz kevesebben, kevesebbet szólnak (legalábbis hazánkban) és őket is ritkábban lehet hallani, olvasni. Elég érzékenyen tudja érinteni az embert (pl. az anyát) egy apa gondolatain és tépelődésein keresztül látni és átérezni, hogy valamivel jobban magukra vannak hagyva az apaságban mint az anyák az anyaságban. A téma sokszor előkerül: akár a klasszikus magyar családi modell rögvalóján keresztül (anya évekig otthon, apa többnyire sokat dolgozik, ergo alig látja a családot és egyszerűen a fizikai ott nem levés miatt lemarad, kimarad), akár az egészségügyi ellátás kőbe vésett rendszerén keresztül, ahol a védőnő, gyerekorvos, az ügyeletes orvos is az anyával szeretne beszélni, csak ő maradhat bent stb. (persze tisztelet a kivételnek), akár a külföldi, szélsőséges példák boncolgatása kapcsán. Jó végre arról is hallani, hogy az apáknak miért nem könnyű,  teljesen máshogy nem könnyű, mint az anyáknak - persze nem azt jó hallani, hogy nem könnyű, hanem hogy végre a másik oldalt is megismerhetjük.
 

Azon felül, hogy végre apakönyvet olvashatunk, sok értékkel bír a könyv, az elejétől a végéig áthatja egy olyan gondolkodásmód, ami segíthet a gyereknevelésben: egyrészt az informálódás, a szakkönyvek olvasása a praktikum miatt is fontos, de azért is, hogy vitatkozzunk velünk és megtaláljuk saját magunkat az apaságban, véleményünket, lehetőségeinket a gyereknevelésben és valahogy a családi egység keresésével, közös építésével hozzuk létre a saját családi életünket úgy, hogy az mindenkinek elég jó legyen. Kétkedni, bizonytalankodni, tépelődni, aggódni, rettegni nagy eséllyel mindenki fog, a tudatosság, a gondolkodás, a próbálkozás remélhetőleg előre visz, buktatók vannak, tanulságokat levonni, együtt röhögni magunkon is fontos, az önismeret jól jön, gyermekünk megismerése és létezni hagyása, terelgetése pedig maga a csoda.

 
Leendő apáknak, anyáknak, gyakorló szülőknek, nagyszülőknek és a szülőség iránt érdeklődőknek is fontos könyv. A blog egyébként itt elérhető.
 
A könyv azzal zárul, hogy megszületik a kishúg, remélhetőleg hamarosan érkezik a folytatás is, immár a többgyerekes lét szerteágazó kalandjaival és izgalmaival egyetemben. 
 
Európa Kiadó, 2015
3290 FT
 
 
Kovács Andrea
X
EZT MÁR OLVASTAD?