Terrence Real: Házasság vagy szövetség? Modern játszmák egy õsrégi intézményben

Házasság vagy szövetség?

Mindig is kiborított az a jelenség, mikor házasságban élõ férfiak kicsit lekezelõ módon mesélnek a feleségükrõl, akinek otthon mindig igaza van, aki megmondja, mi hogyan történjen, aki mellett nehéz az élet a végtelenségig, de aki mellett lehet áldozatnak lenni és ezen az egészen jókat poénkodni. Ahogy az is mindig felidegesít, mikor a nõk – szintén némi felsõbbrendûséggel fûszerezve - úgy beszélnek párjukról, mintha az egy nagyra nõtt csecsemõ lenne, aki önálló tevékenységre, gondolkodásra, döntésre képtelen, aki álló nap csak melózik, majd tévézik, a gyerekeket meg maximum fényképen látja, és aki helyett mindig szegény nõnek kell megoldania minden problémát.

Hogy miért? Mert szerintem a fenti megnyilvánulások mögött kommunikáció hiány, és szépen, alattomban berögzült játszmák lapulnak, amelyet mindkét fél szívesen fenntart, mert így kényelmesebb, mintsem hogy napvilágra kotorjuk a problémát, és közösen dolgozzunk rajta. Akkor is, ha az lemondásokkal és fájdalmakkal jár.

Terrence Real könyve, amely a Hétköznapi Pszichológia sorozatban jelent meg, pontosan az ilyen és ehhez hasonló játszmákkal foglalkozik abban a kapcsolatban, amely szinte minden felnõtt ember életét meghatározza: a házasságban. De fogalmazhatnánk úgy is, hogy a párkapcsolatban. Márpedig ez a kapcsolat nemcsak a két felnõtt mindennapjaira van hatással, hanem a belõle született gyerekek jelenlegi és jövõbeni életére is.

A könyv több rejtett, tudatalatti vagy nagyon is tudatos játszmáról rántja le a leplet, mutatja meg az ezek hátterében rejlõ okokat. Amelyek lehetnek egészen véresen komolyak, de olykor hihetetlenül egyszerû, pitiáner dolgok is. Szerencsére, ha mindkét fél hajlandóságot érez rá, a játszmák nagy része felszámolható, a kapcsolat új alapokra lefektethetõ és olyanná alakítható, melyben minden fél kap örömet, boldogságot, megbecsülést és tiszteletet. A kötet még ahhoz is ad javaslatot, hogyan vágjunk bele, hogyan segítsünk magunkon és (házas)társunkon, közös erõvel.

Ajánlom mindenkinek, aki régóta él házasságban, – akár boldogtalan, akár boldog – kapcsolatban, és azoknak is, akik még csak nemrég kezdték el közös életüket. Megelõzésképpen. (Park Kiadó)

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kamaszmentő - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó