Schein Gábor – Rofusz Kinga: Irijám és Jonibe

Irijám és Jonibe

Igényes verses mesébõl nem sokat találni a könyvesboltok polcain, ám az Irijám és Jonibe pontosan ez a fajta. Olyannyira, hogy a halkirálynõ és a madárkirály szerelmi történetét olvasva fel is merült bennem: vajon mennyire ajánlható ez gyereknek?

De mégiscsak ajánlom, már csak annak okán is, hogy a könyv az Év Gyermekkönyve díjazottja lett idén. Schein Gábor minõségi, mélységesen stilizált költeményében számtalan szimbólumot rejtett el, amit a gyerekek legalább úgy értenek, mint mi. Sõt, talán elõbb is átlátják, mint a szülõk.

Irijám és Jonibe két ellentétes elem ura, mégis találkoznak és egymásba szeretnek. Közösen utódjuk is lesz, ám kapcsolatuk pontosan különbségeik miatt nem lehet teljes mértékben zökkenõmentes és sima. Formálódnak õk is, és a mesét olvasó-hallgató is.

Rofusz Kinga csodás illusztrációi méltó kísérõi – talán nem is megfelelõ ez a szó – az irodalmi igényû szövegnek –, kifinomultak, káprázatos színekben pompáznak, és kicsit sem lekicsinylõek a gyerekekkel szemben. Olyan komolyan veszik a kis olvasókat is, mint a felnõtteket.

Ha szeretünk fejtegetni, szavak és sorok közötti jelentéseket keresni, miközben nem szeretnénk engedni a minõségbõl, és kíváncsiak vagyunk arra, vajon az ellentétek vonzása vezethet-e jó végkifejlethez, akkor az Irijám és Jonibe tökéletes karácsonyi ajándék lehet.

(Csodaceruza, 2010)

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó