Susannah Steel: Játékos babafejlesztés - 365 ötlet az első 12 hónapban

Játékos babafejlesztés - 365 ötlet az első 12 hónapban

Megszületik végre a gyermek, eleinte úgy tűnik, hogy főleg eszik, alszik és időnként próbál valamit jelezni, többnyire sírással. Az út hosszú és gyönyörű, ugyanakkor időnként bonyolult is, amíg megismerjük és megértjük egymást. Ez a könyv az első év minden napjára kínál valamilyen játékos, ugyanakkor izgalmas interakciót.

Az első babánál sokszor igen nehéz felmérni, mire is képes már a kicsi, hogyan lehetne játszani, vajon épp mi az, amit őt motiválja. Gördülékeny, könnyű, boldog napokat tanácstalansággal vegyes, fáradt napok követik időnként, sőt, néha egyik percről a másikra változik a helyzet.

 

Ez a könyv azért tud óriási segítség lenni, mert ha csak olykor-olykor kellene egy kis inspiráció, bármikor találunk valami újdonságot, ötletet, lehetőséget. A leírt tanácsokból, ötletekből sugárzik, hogy a szerző nemcsak kipróbálta ezeket, de jól ismeri a kicsik fejlődési fázisait s azzal is pontosan tisztában van, hogy a játékon keresztül óriási felfedezéseket tesznek a gyerekek s ha ebben parterek tudunk lenni minden egyes nap, már igazán sokat tettünk gyermekünk fejlődéséért.

 

Mindjárt a könyv elején találunk egy hozzávetőleges fejlődési fázisokat tartalmazó  táblázatot, természetesen nem szentírás, a szerző, Susannah Steel maga is kiemeli, hogy a babák fejlődési üteme valamelyest eltérő. Ha kérdésünk, bizonytalanságunk akad, mindenképp forduljunk a védőnőhöz, gyerekorvosunkhoz.

 

Pratikus a szerkezet, havi bontásban találunk rövid összefoglalót, kb. mire képes ezidőtájt a gyermek és mire van szüksége, majd rengeteg kapcsolódó, konkrét, egyszerű játékot is, kifejezetten gazdag illusztrációval. A könyv végén pedig egy elég hosszú szószedet is segít a keresés egyszerűsítésében.

Az pedig üdítő kivételnek számít, hogy nem csak anyákhoz szól (legalábbis nem mondat kezdődik így), hiszen ezeket a foglalatosságokat a gyermek bármelyik szülője, nagyszülője is könnyedén tudja játszani, kipróbálni.
 

Szép finomságokkal teli, praktikus, a hétköznapokban is óriási segítség ez a könyv, a teljesség igénye nélkül néhány ötlet: 3 hónapos korában készítsünk kézenyomatot (kb. ekkor már nem szorítja ökölbe a kezét a pici), készítsünk saját kezűleg zajkeltő eszközt pet palackból (éljen az újrahasznosítás!), mosás helyett olykor-olykor inkább játszunk a szennyeskosárral, szuper ötletek arra, hogy lehet otthon saját zenedélutánunk és így tovább. Remek ajándék kezdő szülőknek.Susannah Steel: Játékos babafejlesztés - 365 ötlet az első 12 hónapban
Centrál Könyvek - Centrál Médiacsoport Zrt., 2015
4300 Ft

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Mi bántja a gyerek lelkét? - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóBabázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó