Peer Krisztina: Mi bántja a gyermek lelkét?

Mi bántja a gyermek lelkét?

A gyerek lelkét rengeteg dolog bánthatja, a szülő pedig néha elakad, megakad, tanácstalan, mert ilyet még nem látott, a másik gyereknél ilyen nem volt vagy máshogy volt. Peer Krisztina könyve több szempontól is határozottan a polcra való - aztán persze az a legjobb, ha sosem kell elővenni, de tegye fel a kezét az a szülő, aki még nem kért tanácsot hiszti, bepisilés, evészavarok, gyanús tünetek stb. esetén.

A könyv struktúrájában is kifejezetten szerencsés: egy-egy témát rövidebb szemelvényeken keresztül jár körbe relatív röviden, nagyon közérthetően, olykor más szakemberek véleményével is kiegészítve, leírásával, haladva a mindenkit érintő dolgokig, mint kórházba kerülés, válás, hiszti, anya és apa szerepe, kötődés stb.. A könyvbe mélyedés során érezhető a hosszú évek komoly tapasztalata is, ráadásul minden témában szülők is megszólalnak, amitől különösen láthatóvá, szinte tapasztalhatóvá válik egy-egy problémakör, a saját történetek, megoldások is árnyalják a képet.
 
A szülő sokszor bizonytalan a látható, érezhető tünetek tengerében, ez a kézikönyv óriási segítség lehet abban, hogy sikerüljön odáig eljutni, hogy vajon szükséges-e szakemberhez fordulni, minden egyes témánál hosszabb listát találunk rról, hogy mikor ajánlott segítséget kérni. És bizony sokszor, legyen az néhány szülői konzultáció, akár valamilyen típusú terápia, akár gyógyszerekkel kombinálva, mert az időben észlelt, diagnosztizált betegséget jó esélyekkel hatékonyan orvosolhatja a szakember/szakemberek köre, a szülő és a gyermek együtt.
 
A könyvet kissé sokkoló lehet egy szuszra elolvasni, ugyannakkor adott problémánál a megfelelő fejezeket gondosan olvasva máris közelebb juthatunk a probléma gyökeréhez és egyáltalán, a megértéshez, nemcsak a gyermek problémáinak megértéséhez, hanem ahhoz is, hogy mi magunk, a szülők mit tehetünk és mit ne tegyünk lehetőleg. A könyvben az is zseniális, hogy az ok-okozati összefüggések leírásai olyan jó magyarázatként szolgálnak, hogy ha kicsit tényleg koncentrál az ember, már nem is lesz annyira nehéz betartani, mert a probléma megértésével és szem előtt tartásával sokkal könnyebb higgadtan kezelni pl. egy hisztit. Ez a két mondat (is) aranyat ér:
 
"A hiszti tulajdonképpen egy ügyetlen próbálkozás  a gyermek érzelmeinek a kifejezésére. Azzal, ahogyan reagálunk rá, éppen arra tanítjuk, hogyan kell egy érzelmileg megterhelő helyzetben viselkedni."
 
Rengeteg praktikus tanácsot kapunk a hétköznapi, ám ettől még nagyon fontos és kezelendő problémák ügyében, az elég jó szülőség fogalmáról, a sokszor mumusként jelen lévő nemalvásról. Egy egész fejezet szól a nemi identitásról, annak kialakulásáról, felmerül olyan kérdés is, hogy mit tehetünk, ha a kisfiunk hercegnő jelmezre vágyik.
 
Hiperaktivitás, kommunikációs és tanulási zavarok, autizmus-spektrum, Asperger-szindróma, szelektív mutizmus, viselkedési zavar, szorongás - csupa olyan jelenség, amiről manapság rengeteg beszélünk, az összes létező kommunikációs csatornán dől ránk rengeteg információ, ennek a könyvnek az is javára írható, hogy érdemi információt szerezhetünk ezekről a zavarokról, jelenségekről és magáról a jelenlegi egészségügyi helyzetről, annak lehetőségeivel és útvesztőivel.
 
Erős mankó lehet ez a könyv a gyereknevelés nehezebb időszakaiban, az első fejezet címét érdemes mindig szem előtt tartani: "A rossz gyerek nem rossz gyerek."
 
 
Peer Krisztina: Mi bántja a gyerek lelkét? 150 kérdés gyermekkori pszichés megbetegedésekről
Tea Kiadó, 2015
3490 Ft
 
 
 
A SZERZŐRŐL

Peer Krisztina, klinikai gyermek szakpszichológus és két kisgyermek édesanyja. Szociálpedagógusként kezdte pályafutását, dolgozott gyermekjóléti szolgálatban családgondozóként, és általános iskolában hátrányos helyzetű fiatalokkal is. Évek óta a Babanet és Kölöknet portálok szakértője. Idén jelent meg első önálló könyve, Mi bántja a gyerek lelkét? címmel.

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó