Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)

Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)

Egy ötéves ovis 6 db üveggolyója az ágy alá gurul. Ki gondolná, hogy kalandból kalandba keveredik, míg megtalálja őket?

Az alaptörténet tényleg ennyi, de a helyzet leírható így is: Jakab egy kisfiú, akinek kedvenc teherautóját Klárikának híjvják. Egy szép napon épp ezzel játszik, 6 üveggolyó kerül az utóba, a játék hevében a teherautó megbillen, a golyók az ágy alá gurulnak, ahol a rémisztő Hómama, a Szőrizéke és Nyálgyula lakik. Jakab retteg tőlük, de összeszedi minden bátorságát és...

Dániel András a  Kicsinéni és kicsibácsi c. első könyvével lopta magát rengeteg gyermek és felnőtt szívébe - egyedi hang, egyedi történetek és sajátságos figurák, kívül-belül egyaránt. A történetei időtállóak, legtöbbször az abszurd helyzeteken keresztül talál bele nagyszerűen mindennek a közepébe, legmélyére és mindezt a megfelelő mennyiségű, sajátos humorral tálalja, kicsik és nagyon tényleg együtt tudnak vihogni és kicsit el is gondolkodni a meséin.
 
Jakab történet többrétegű, vannak itt kérem klasszikus, fontos mondanivalók (a bátorság erény pl.) ugyanakkor hihetetlen érzékletesen vezeti bele a kisgyermekkori problémakörökbe is a gyereket és a  felnőttet is: a gyermek megnyugodhat, hogy olyasmivel foglalkozunk, ami mélyen érinti őt (pl. szörnyek az ágy alatt), a felnőttet pedig várhatóan pillanatok alatt visszarepíti saját gyermekkori vélt vagy valós félelmeihez  innen tán nekik (azaz nekünk) is könnyebb megérteni, hogy este és egyáltalán, a sötétben van mitől félni. No meg mennyi fura dolog van a világban.
 
A felnőttek sem fognak unatkozni, a zseniális szövegen túl a képek is nagyon szórakoztatóak, az óriásplakáton egy Rorschach-teszt látható és a kérdés természetesen az, hogy Önök szerint mit ábrázol?; egy mackó medvés borítójú Tandori-kötetet olvas, egy furcsa lény Primust hallgat... 
 
A könyv igen gazdagon illusztrált böngészőnek is tökéletes, kapcsolódó feladatokkal, ha még nincs 5 éves a gyermek, ha mást nem is, a képeket egész biztosan hosszasan lehet nézegetni, másrészt minden kis történethez (ami általában egy oldalpár) kapcsolódik egy feladat: Jakab-klónok eltéréseinek megfigyelése, labirintusból kijutás, számolás, ilyesmik.
 
Dániel András ír, illusztrál, tördel egyszerre, mindezt teljesen egyedi hangon, stílusban, igazi one man show az övé. Mese a javából, gyerekeknek és kicsit gyermeklelkű felnőtteknek egyaránt.
 
 
Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?)
Pozsonyi Pagony Kft., 2014
3790 Ft
 
Pagony oldalán bele is lapozni.

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó