Hónap témája

 

Akár 30 százalékkal csökkenhetnek egyes óvodák fűtési költségei

  •        A Trilak Festékgyártó Kft. jóvoltából országszerte 10 óvoda kapott speciális hőszigetelést, a tavaly meghirdetett pályázatra összesen 151 intézmény jelentkezett
  •        Az energiamegtakarítást célzó program során a Trilak Dryvit rendszerét alkalmazták, így egy-egy épület a D energiaosztályból akár az A+ energiaosztályba is átléphet

A csévharaszti óvodában 50 gyerek örülhet mostantól a megújult épületnek – az önkormányzati fenntartású intézmény is a Trilak által meghirdetett pályázat nyertesei közé tartozik, így kaphatott a hazai festékgyártás piacvezető vállalatától közel 2,5 millió forintnak megfelelő támogatást korszerűsítésre. A megújult, színesebb épület azonban nemcsak a gyerekeket teszi boldoggá, hanem legalább ennyire a felnőtteket is: az óvoda fűtési költségei ugyanis mintegy 30 százalékkal csökkenhetnek a speciális hőszigetelésnek köszönhetően.

A közel egy hónapon át tartó munkálatok során a Trilak Dryvit rendszerét alkalmazták, ami azt jelenti, hogy egy-egy épület a D energiaosztályból akár az A+ energiaosztályba is átléphet, olyan mértékű megtakarítás érhető el az intézmények energiafogyasztásban. Mindezt a Trilak energia-hatékonysági vizsgálattal és hőkamerás felvételekkel kívánja ellenőrizni.

„1972-ben lett óvoda a korábban kultúrháznak helyet adó épületből, azóta két fázisban már szükség volt a bővítésére, hiszen voltak olyan éveink is, amikor 100 gyermek járt hozzánk. A Trilak pályázta lehetőséget adott egy megújulásra, és az önkormányzat támogatásának köszönhetően a nyílászárók cseréjére is sor kerülhetett – mondta el az ünnepélyes átadón Váraljai Lászlóné, a Csicsergő Óvoda vezetője. – „És hogy mennyire fontos nekünk ez az átalakulás? A szülők mesélték, hogy a nyári szünetben több gyerek ragaszkodott hozzá, hogy jöjjenek el az óvoda felé és nézzék meg, mi történik épp. A szünet utáni első napon pedig kikerekedett szemmel érkeztek az ovisok, rácsodálkoztak az új színes falakra.”

Nem a csévharaszti óvoda az egyetlen intézmény, amely a Trilak Festékgyártó Kft. jóvoltából újulhatott meg: további 10 óvoda juthatott élhetőbb környezethez és alacsonyabb fűtési költségkehez. A tavaly meghirdetett pályázatra összesen 151 intézmény jelentkezett. A nyertesek kiválasztásánál az is szerepet játszott, hogy mekkora az egy gyermekre jutó költségvetés és fűtési költség, és mekkora a térség vásárlóereje. Így többek között Rozsály, Napkor, Lőrinci, Törtel és Mezőnyárád óvodásai is korszerűbb óvodaépülettel gazdagodhattak.

„A Magyarországon termelt energia közel felét arra használjuk, hogy épületeket üzemeltessünk, fűtsünk vele. Ha egy épület megfelelően hőszigetelt, akkor sokkal kisebb energiát igényel a fűtése, ezért az általunk biztosított beruházás nemcsak hosszútávon megtérülő, de környezetbarát döntés is. Az óvodák számára kiírt Dryvit pályázatunk a PPG cégcsoporton belül is példaértékűnek bizonyul, így jövőre akár nemzetközi támogatást is kaphatunk, hogy a helyi közösségeket segíthessük” – emelte ki Miavecz István, a Trilak Festékgyártók Kft. ügyvezetője.

A cég fontosnak tartotta, hogy a CSR projekt keretében olyan ügy mellé állhassanak, amelyben amellett, hogy szerepet kaphat saját technológiájuk és termékük, a fenntarthatósági szempontok megvalósulását, ezáltal a környezet megóvását is segíthetik egy helyi közösség támogatásával. A Trilak számára mindig is kiemelkedő jelentőségű volt a társadalmi felelősségvállalás: a cég évente 4000 liter festéket adományoz mintegy 100 közintézmény (óvodák, iskolák, hajléktalanszállók, nyugdíjas otthonok) felújítására, termékfelajánlásokkal és önkéntes munkával segíti a közterületek megszépítését. Az erzsébetvárosi tűzfal-rehabilitációs kezdeményezése pedig mára Budapest szerves részévé, igazi turista-attrakcióvá vált.

 

2015. október 14.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X