Jogaink

Hogyan tudok szülési szabadságra menni és milyen segélyek járnak? – 1. rész

TGYÁS, CSED, GYES, GYED – ismerősen hangzó betűszavak, de vajon tudjuk pontosan, mit is jelentenek, mire vagyunk jogosultak és milyen kötelezettségek terhelik a munkáltatót? Először annak jártunk utána, mikor és hogyan tudjuk kivenni a szülési szabadságot, és milyen segély jár ez időtartamra.

Szülési szabadság

A törvény szerint minden anya jogosult 24 hét szülési szabadságra, amiből 2 hetet köteles vagy igénybe venni, de úgy is beoszthatod, hogy maximum 4 hét a szülés elé essen. A szülési szabadságra jogosult vagy, tehát nem külön igénylendő, hanem jár Neked! Ám, ha a munkáltató mégis ragaszkodik hozzá, nyilatkozd le írásban pár mondatban, mikortól szeretnéd megkezdeni (a szülés várható időpontja, vagy a fentebb említett korlátozással, valamivel előbbi).

 Fontos megjegyezni, hogy örökbe fogadás jövedeesetén is jár ez a szabadság, illetve az sem elhanyagolható tényező, hogy ez az időtartam is beleszámít majd a munkában töltött szolgálati időbe; a nyugdíj megállapításakor.

Az új jövevény megérkezésekor azonban nem csak arra érdemes odafigyelni, hogy milyen jogcímen és mennyi szabadsággal tudunk kalkulálni, hanem bizony arra is, hogy milyen összegek illetnek meg minket, friss anyukaként. Még ha csak most ismerkedtek a szülőséggel (első gyermekedet várod), akkor sem kell bemutatnom, milyen kiadásokkal jár egy babaszoba előkészítése, a tápszerek, a pelenka, nem beszélve az édes kis holmikról! Tehát minden fillér jól jön! Nehogy azért essetek el valamilyen összegtől – legyen szó akár csak pár ezer forintról is-, mert nem voltál kellően tájékozott.

TGYÁS

A szülési szabadság alatt a terhességi gyermek-gondozási segély jár (maximum 168 napig), minden (legalább a szülést megelőző 180 napban) biztosított anyának, mely:

  • havi rendszerességű;
  • az egészségbiztosítási pénztár vagy a társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetében; a kifizetőhely folyósítja bérfizetési napon, vagy a következő hónap 10-éig;
  • jövedelemarányos (a jövedelem napi átagának 70%-a), melyből szja kerül levonásra;
  • szóban vagy írásban igénylendő a munkáltatónál (vagy az illetékes egészségpénztárnál – egyéni vállalkozó vagy a munkáltató megszűnése esetén) és csatolandó
    • a szülést igazoló kórházi jelentés és a születési anyakönyvi kivonat;
    • örökbe fogadás esetén gyámsági nyilatkozat és az örökbe fogadási szándékról szóló nyilatkozat.

Következő cikkünkben a csecsemőgondozási díjjal, a gyermekgondozási díjjal és a terhességi gyermekgondozási segély fogalmával ismertetjük meg a kedves Olvasót.

Plézer Panna , 2016. október 29.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(2 hozzászólás) 

2016 10 31. 15:49
A TGYÁS elnevezése 2015. január 1-től CSED-re (csecsemőgondozási díj) változott. A TGYÁS nem létező ellátási forma.
→ válasz erre
2016 11 01. 18:21
Irtó nagy pontatlanságok vannak a cikkben!!! Javaslom a Babanetnek csak olyan cikkhez adni a nevet, felületet, amelyet szakember is átnézett. De még jobb a szülőknek hiteles forrásból tájékozódni!
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó