#baba#anya

Milyen ellátások, támogatások illetnek meg, ha tartósan beteg, vagy fogyatékkal élő gyermeket nevelsz?

Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy beteg gyermek esetén milyen fontosabb ellátások, támogatások járhatnak, illetve milyen speciális munkaügyi szabályok érvényesülnek.

 

A gyermekgondozást segítő ellátás -GYES- melynek az összege bruttó 28.500 Ft, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig jár. Az ellátás folyósítása alatt a munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár a munkahelyén a gyermek 10. életévéig.

Gyermekek után járó pótszabadság

A munkavállalónak a tizenhat évesnél fiatalabb

  • egy gyermeke után kettő,
  • két gyermeke után négy,
  • kettőnél több gyermeke után összesen hét munkanap pótszabadság jár.

A pótszabadság fogyatékos gyermekenként két munkanappal nő. Fogyatékos gyermeknek minősül az a gyermek, akire tekintettel magasabb összegű családi pótlék került megállapításra.

A 12 évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása miatti keresőképtelenség esetén gyermekápolási táppénz járhat a biztosított szülőnek.

Az 1 és 12 év közötti gyermekek esetében, ha a biztosított szülő a gyermek életkorához kötött, jogszabályban meghatározott gyermekápolási táppénzre való jogosultságát kimerítette, vagy, ha a biztosított szülő a 12 és 18 év közti életkorú beteg gyermekét otthon ápolja, vagy ha a gyermeket kórházban kezelik, a kórházi kezelése időtartamára (amennyiben a szülő a gyermeke mellett tartózkodik a kórházban) a biztosított szülő részére kérelemre méltányosságból megállapítható a gyermekápolási táppénz.

A családi pótlék összege tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft, tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25.900 Ft havonta.

Családi adó- és járulékkedvezmény igénylése esetén a gyermekek számától függ, hogy mennyi kedvezményre jogosult a szülő. Egy gyermek esetén 66 670 forint, két gyermek esetén 2×133 330 forint, vagyis 266 660 forint, három vagy több gyermek esetében gyermekenként 220 000 forint adóalap-csökkentő kedvezmény vehető igénybe. Ez egy gyermek esetén havi 10 ezer Ft, két gyermek esetén havi 40 ezer Ft, három gyermek esetén pedig havi 99 ezer Ft plusz jelent a családoknak. 2023-tól a tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos személynek minősülő kedvezményezett eltartott után a családi kedvezmény havonta 66 670 forinttal magasabb összegben vehető igénybe, ami havi plusz 10 ezer Ft-ot jelent.

Gyermekek otthongondozási díja

A gyermekek otthongondozási díjára jogosult az a szülő, aki önellátásra képtelen súlyosan fogyatékos vagy tartósan beteg gyermek- vagy felnőttkorú gyermekéről gondoskodik.

Összege 2024-től bruttó 266.800 Ft, melyből 10% nyugdíjjárulék kerül levonásra. Az ellátás mellett a szülő otthonán kívüli keresőtevékenységet legfeljebb napi 4 órában végezhet.

Ápolási díj

Ápolási díjra jogosult a hozzátartozó, ha állandó és tartós ápolásra, gondozásra szoruló súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg 18 év alatti személy otthoni gondozását, ápolását végzi, és az ápolt személyre tekintettel a gyermekek otthongondozási díjára való jogosultsága neki vagy hozzátartozójának nem áll fenn.

Az ápolási díj alapösszege 2024-ben havi bruttó 48.405 Ft, az emelt összegű ápolási díj 72.608 Ft, a kiemelt ápolási díj összege pedig 87.129 Ft, melyekből 10 % nyugdíjjárulék levonásra kerül. Az ellátás mellett a szülő otthonán kívüli keresőtevékenységet legfeljebb napi 4 órában végezhet.

Közgyógyellátás

A közgyógyellátás a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és az orvosi rehabilitáció céljából tb támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások beteg által fizetendő térítési díjához nyújt hozzájárulást. A közgyógyellátást a járási hivatalnál lehet kérelmezni, a közgyógyellátásra való jogosultság igazolására a közgyógyellátási igazolvány szolgál.

Gépjárműadó kedvezménye

Évente 13 000 Ft-ig adómentes a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő gyermeket rendszeresen szállító, vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó 100 kilowatt teljesítményt meg nem haladó személygépkocsija után.

Utazási költségtérítési támogatás

Ha a gyermek egészségügyi szolgáltatást vesz igénybe, részére és a kísérője számára a felmerült utazási költségekhez támogatás kérhető.

A támogatás pl. az alábbi esetekben vehető igénybe: járóbeteg-szakellátás, fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás, gyógyászati segédeszköz próbája, szűrővizsgálat igénybevétele, gyógyászati ellátás esetén.

Utazási kedvezmények

Helyközi közlekedésben 90 %-os, míg helyi közlekedésben 100 %-os bérlet/jegy támogatásra jogosult a gyermek és a kísérője, amennyiben a gyermek után magasabb összegű családi pótlékban részesül a szülő. A Magyar Államkincstár jogosult az utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványt kiállítani.

A szerzőről: Bokodi Zsófia, társadalombiztosítási és bérügyi szakelőadó, közgazdász. Teljes körű bérszámfejtéssel, valamint munkaügyi és társadalombiztosítási feladatok ellátásával, tanácsadással foglalkozik. Kövesd a Facebookon, vagy keresd e-mail elérhetőségén, ha további információra van szükséged.

Bokodi Zsófia, 2024. január 04.

Forrás: Nyitókép: GettyImages.com

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?