Jogaink

TGYÁS

A terhességi gyermekágyi segély (TGYÁS) igénylése

 

A gyermekvállalással természetes módon együtt jár, hogy átmeneti időre az édesanya nem tudja a munkáját ellátni, ezért gondoskodnia kell kieső jövedelmének pótlásáról. Ennek érdekében az egészségbiztosítás a gyermek születése esetén, a jogosultsági feltételekkel rendelkező édesanyát terhességi gyermekágyi segélyben (TGYÁS) részesíti, ami elnevezése ellenére biztosítási jogviszonyhoz kötött, egészségbiztosítási, pénzbeli ellátás. A terhességi gyermekágyi segély a 24 hét szülési szabadság időtartamára jár, mértéke az igénylő jövedelme napi átlagának 70%-a.
A terhes, illetve szülő nőt 24 hét szülési szabadság illeti meg, amelyet – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy abból legfeljebb négy hét a szülés várható időpontja elé essen. A szülési szabadság legkésőbb a szülés napjával kezdődik, ezért a terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultság kezdő napja, a szülés várható időpontját megelőző négy hét bármelyike lehet, de legkésőbb a szülés napja.
A terhességi-gyermekágyi segély iránti igényt a munkáltatónál kell bejelenteni, a biztosítás fennállása alatt és annak megszűnését követően is.
Ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnt, a kérelmet a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél kell benyújtani. Egyéni vállalkozó a székhelye, telephelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél írásban nyújthatja be a kérelmét, a megfelelő nyomtatványon. A nyomtatványok, valamint a kitöltésükhöz szükséges útmutatók a www.oep.hu oldalán elérhetők és letölthetők.


cikk forrás: http://www.miluklub.hu/anyasagi-tamogatas-tgyas-csaladi-potlek-igenylese-a-szules-utan/

 

2015. augusztus 06.
 
 
 
Címkék:  

tgyás

jogaink

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X