Karácsony Tippek a nyugodt a karácsonyhoz

Tippek a nyugodt a karácsonyhoz

A szeretet ünnepén is viszonylag könnyű reménytelen vitákba gabalyodni, úgy viselkedni, ahogy egyébként talán nem is szokott a család: mindenen összekapni, értelmetlenül. A jelenségnek van oka és készülni is lehet rá, hogy lehetőleg ne történjék meg.

Tervezni jó! Ez érvényes az ajándéklista összerakásától a 24-i csilingelő csengő biztos beszerzéséig (és beletartozik a szaloncukrok kampójához a felelős kiválasztása is). Mert bizony ilyen apróságokon kezdődik gyakran az összefeszülés: mindenki azt hiszi, hogy a másik beszerezte/megcsinálta/megoldotta. 

Ha korábban időhiány miatt akadtak meg a dolgok, idén nem árt segítséget kérni vagy szabadságot kivenni (ha van rá lehetőség): minden könnyebb, gyorsabban megy, ha néhány órán át csak a felnőttek tesznek-vesznek otthon. Akár ismétlődő szertartás is lehet, hogy a 23-a délutánját, a 24-e délelőttjét a nagyinál/ismerősnél valamilyen programon töltik a gyerekek.

Érdemes a kipróbált, bevált recepteket használni, mert bár állati vicces tud lenni egy bizonyos ponton túl a szénné égett hús, de a karácsonykor éhes, szomorú család nem biztos, hogy ennél a pontnál is a humorérzékénél lesz. Ha már kaja, mindenképp kérdezzük meg a kicsiket is, mik az óhajok, mert az is nagyon szomorú, ha pont ők nem kérnek a főmenüből és csak rénszarvas formájú vajaskenyeret majszolnak.

Hagyományokra szükség van, a kicsik és a nagyok is töltődnek, biztonságérzetet ad, ha tudjuk, tudják legalább nagyjából, mi következik. Ha nincsenek még, találjunk ki néhányat és próbáljuk évente ismételni: akár közös fotó ugyanabban a pózban (és rettenetes pulcsiban), mindig ugyanaz a közös játék (Activity, Ki nevet a végén, legoépítés stb.), egy film megnézése, lényeg, hogy jól érezze magát tőle mindenki.

Ti hogy készültök tudatosan, vannak bevált praktikák a hisztéria elkerülésére?

Kovács Andrea , 2014. december 08.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(1 hozzászólás) 

2014 12 12. 12:01
Nálunk hagyományos mézesbáb meg sütisütés van, a gyerkőcök saját alakra nyirbálják a mézesbábokat. Szokott lenni angyalka, csillag, emberke, autó, zsiráf, egyszarvú.. :D
Meg rajzolunk. Anya sütit készít a konyhapultnál, a csöppek ülnek az asztalnál és rajzolják milyen lesz a karácsonyunk :) De biztos nem csak mi, itt pont erre építenek játékot: http://glurl.co/kepesjatek
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
XMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó