A koraszülés hatással lehet az IQ-ra

A kutatók szerint már az is nagymértékben befolyásolhatja egy gyerek IQ szintjét, ha csupán néhány héttel születik korábban a vártnál, ráadásul figyelemzavart is okozhat a koraszülés.

Ha a baba ugyanis a 34-36. hét között születik, kétszeresére nő az esélye annak, hogy az intelligenciahányadosa 85 alatti lesz.

Egy vizsgálat során olyan kisbabákat hasonlítottak össze, akik a 40. héten, illetve akik a 34-36. hét között születtek, vagyis késői koraszülöttek voltak. Kiderült, hogy ezek a gyerekek kétszer nagyobb eséllyel szenvednek majd valamilyen figyelemhiányos problémától, illetve ugyanennyivel nő a kockázata annak is, hogy az IQ szintjük túl alacsony (85 alatti) lesz 6 éves korukra - írja a Pediatrics.

Egyértelmű, hogy a késői koraszülött gyerekek egy csoportjának jelentősen megnő az esélye arra, hogy valamilyen fejlődési probléma alakuljon ki náluk 6 éves korukig - mondta Nicole Talge. Tény, hogy nem minden kicsinek lesznek ilyen problémái, de az sem tagadható, hogy jóval nagyobb lesz a kockázata - tette hozzá.

A rendellenességek között felsorolták az interakció problémákat, a figyelemzavart és az alacsony intelligencia szintet – írja az Orientpress. A magyarázat erre a jelenségre az, hogy a 34-36. hét között az agy még nem elég fejlett, ezért nem elég felkészült azokra a magasabb rendű folyamatokra, amelyeket a születés után kezelnie kell.

2010. november 25.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(3 hozzászólás) 

2011 11 12. 13:28
Ezzel nem értek egyet... Fiam 36. hétre született, semmi baja nincs értelmileg. Sőt nagyon okos, ügyes gyerek. A reflexe is nagyon jó. Csak egyszer kell neki megmutatni valamit és máris utánozza az embert. És ez így van kicsi kora óta.
→ válasz erre
2011 11 12. 14:49
Cherryke! Igazad van, az én nagyobbik fiam 33 hétre született, teljesen egészséges, okos, az ovis csoportjában az óvónénik szerint is kiemelkedő az IQ-ja. Remélem iskolás korában is így lesz. A születésekor mért Apgarja 7-es, majd az öt perces 9-es volt.
Alig múlt két éves, amikor az apukám meghalt, de a mai napig olyan dolgokra emlékszik, hogy én is csodálkozom. Az tény, hogy nagyon izgága, mindig siet, nem túl jó evő, bár ez kezd javulni és tele van akarattal,amit szinte mindig megpróbál érvényesíteni. A múltkor megkérdeztem tőle, hogy "Talán még a toronyórát lánccal is megvegyem?" Erre ő, "Nem anya, a lánc nem kell." Na erre már én sem tudtam mit mondani.
→ válasz erre
2011 11 12. 17:03
:) aranyos. A fiam apgarja 9/10 volt. Remélem az enyém is ilyan okos marad :) Azt mondják idős szülőknek okos a gyerekük. Én 42 voltam az idén, a fiam 13 hós :)
→ válasz erre
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Babázz lazán! - TeakiadóKamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó
Nem születtél anyának! - Teakiadó