A koraszülésről

A terhességet Magyarorszábon az orvosok hetekben számolják, az utolsó menstruáció első napjától kezdve. Aki 36 hetet eltöltött az anyaméhben, a terhesség 37. hetétől már érettnek számít, jóval kevésbé fenyegetik a koraszülöttekre jellemző betegségek, életfunkciói a megszületés után elég felkészültek a méhen kívüli élethez.

Azokat a babákat tekintjük tehát koraszülöttnek, akik a 37. terhességi hét előtt születnek. A koraszülöttek súlya általában 2500g alatt van, de a definicó szempontjából a születési súly nem mérvadó: lehet valaki időre született, de ha a súlya nem éri el az előírt 2500 grammot, azt méhen belül sorvadtnak nevezzük. Ennek ellenére a kis születési súly legtöbbször a koraszülötteket érinti.

Az 1000 gramm alatti súllyal születő babákat extrém kis születési súlyúnak (extremely low birth weight – ELBW) tekintjük. Az 1000 gramm - <1500 gramm súllyal született babákat igen kis születési súlyúnak (very low birth weight – VLBW) nevezzük. Az 1500 gramm - <2500 gramm súllyal született babákat pedig kis születési súlyúnak (low birth weight – LBW) nevezzük.

A koraszülöttség és az igen kis születési súly nagy jelentőségét az adja, hogy sajnos még a fejlett világban is ehhez kötődik a szülés körüli halálozás túlnyomó többsége, és a maradandó károsodások kétharmada is az ő körükből kerül ki. Ismerünk olyan eseteket - mert nagy sajtóvisszhangot kapnak -, amikor egy 24. héten világra jött koraszülött néhány hónapos kórházi kezelés után makkegészségesen távozott otthonába. Sajnos ez inkább kivételnek számít.

A 24–28. héten bekövetkező esetek jelentős részében a szakértelem, a gondosság és a kis betegre költött milliók, tíz­milliók sem segítenek, a koraszülött nem – vagy csak maradandó károsodásokkal – marad életben. Emiatt a 24. terhességi kor előtt világra jövő magzat esetén viszont sajnos vetélésről beszélünk, mert ez alatt a kor alatt extrém kicsi a világra jövő magzat túlélési esélye. A 32. és különösen a 34. hét után már egész más a helyzet: hála a korszerű terápiás eljárásoknak, az újszülött többnyire egészséges tagja lesz a családnak.

Statisztikák

Az újszülöttek kb. 8%-a jön koraszülöttként a világra, az összes szülés számához viszonyítva. A magas magyarországi arányok miatt a koraszülöttség népbetegségnek nevezhető. A magyar babák 8,5 százaléka 2500 grammnál kisebb súllyal, illetve a 37. hét előtt születik. Ez évente több mint nyolcezer csecsemőt jelent. Közülük mintegy 1500 újszülött egy kilónál könnyebb. A hazai arányok magasan meghaladják a nyugat-európai és a közép-európai régióra jellemző adatokat. A svéd újszülöttek 4,7 százaléka, a francia csecsemők 6 százaléka és az osztrák babák 5,5 százaléka koraszülött.

Minél korábban születik egy koraszülött, annál valószínűbb, hogy számos súlyos, akár életveszélyes szövődmény fog kialakulni. A szülés körüli halálozás 80 százaléka, és a maradandó károsodások 70 százaléka a koraszülött babák és az igen kis súllyal született csecsemők köréből kerül ki. A túlélés esélye a születési súllyal együtt növekszik. Az 500 gramm alatti csecsemők 10 százaléka marad életben. Az 500–750 grammos súllyal születettek majdnem fele, az ennél „nehezebb” magzatok 70 százaléka éli túl. Az újszülött kori halálozás leggyakoribb oka az igen nagyfokú éretlenség.

Az igen éretlen koraszülötteknél nagy a kockázata annak is, hogy később krónikus problémák jelentkezzenek, különösen olyanok, mint a megkésett fejlődés és tanulási zavarok, sőt a felnőttkori szív-érrendszeri és anyagcserezavarok - pl. cukorbetegség, zsír-anyagcsere zavar - előfordulási gyakorisága is nagyobb.

A koraszülöttség következményei

Vagyis mi okozza fenti statisztikákat? Önmagában a korai születés is veszélyekkel jár ezekre az újszülöttekre nézve, mivel egyrészt váratlan időben következik be, másrészt bár a baba kisebb, ami elvben könnyebb születést tenne lehetővé, mégis a szervek éretlensége miatt a koraszülöttek esendőbbek és sérülékenyebbek. Ennek foka annál nagyobb, minél korábban születik meg a baba.

 • Nagyobb a vérzékenységi hajlamuk, agyvérzésük alakulhat ki, amely a későbbiekben maradandó idegrendszeri károsodáshoz vezethet.
   
 • A tüdejük még nem kész az anyaméhen kívüli életre, nem termeli a surfactant nevű anyagot, mely nélkülözhetetlen a tüdő kitágult állapotához, és így a légzéshez.
   
 • Tápcsatornájuk éretlen, keringése gyengébb, ráadásul az idegrendszer éretlensége miatt mások a reflexeik, így a nyelési reflex hiánya igen súlyos problémákat (félrenyelés, táplálhatatlanság) okoz.
   
 • Bőrük sokkal vékonyabb, kevesebb zsírszövet van alatta.
   
 • A koraszülöttek szervezetének víztartalma relatíve magasabb, veséjük éretlenebb, mint az időre született újszülötteké, ezért mesterséges táplálásuknál ezt is figyelembe kell venni.
   
 • A koraszülöttek keringése gyakran tévesen megtartja méhen belüli rendjét, amely így nem alkalmazkodik kellő mértékben a külvilági élethez. Ez súlyos, de szerencsére többnyire megoldható problémát okoz.

Fentiek miatt a koraszülött babáknál gyakoriak a testhőmérséklettel, légzéssel és táplálással kapcsolatos problémák. A koraszülött osztályok célja, hogy segítsen a babáknak ennek a három fontos funkciónak a fenntartásában. A babák inkubátorba vagy melegített kiságyban való elhelyezésével fenntartható a megfelelő testhőmérséklet; a légzésük pedig egy lélegeztető készülékkel támogatható. Táplálásuk az orron vagy a szájon át a gyomorba vezetett vékony szondán keresztül, vagy az egyik vénába vezetett katéteren át történik, amíg nem képesek szájon át magukhoz venni a tejet.

A korán adott anyatej segít a koraszülött baba bélsejtjeinek érésében. A koraszülés miatt azonban sokszor az anya tejtermelése sem indul be kellő mértékben, pedig ez nagyon lényeges lenne. Kutatások kimutatták, hogy a koraszülött anyjának teje összetételében jelentősen különbözik a normális újszülöttétől, s jóval alkalmasabb a saját gyermek táplálására, mint a gyűjtött női tej, nem is beszélve a tápszerekről, habár már létezik speciális, koraszülöttek részére készült tápszer is.

A fentiekből jól látható, hogy milyen fontos népegészségügyi szempontból is a koraszülöttség problémájával foglalkozni, arról nem is beszélve, hogy a társadalomra rótt terhen kívül a koraszülöttek családjára milyen csapást jelenthet ez az állapot.

Babanet , 2011. november 09.
 
 
 

Babanet hozzászólások  
(19 hozzászólás) 

2011 11 15. 19:05
Én is küzdök a babámért a 16. héttől, és még csak 28. héten járok tehát még sok időm van a szülésig, de próbálok érte mindent megtenni.Engem nem sokkolnak a képek sokkal inkább együtt érzek a babák és sorstársaik szüleivel, hogy milyen mikor az ember gyomra görcsben ahányszor megcsörren a telefon vagy mennek látogatni és úgy otthagyni a babát nem tudják lesz-e holnap.Az első lányom 6 éves és egy évesen asztmás roham miatt oxigénhiányos lett azonnal az intenzív osztályra vitték hazafelé csörgött a telefon azt hittük mindennek vége, de szerencsére minden rendben van vele, de az a két nap nélküle amíg intenzíven volt borzasztó volt, és soha nem fogom elfelejteni.Tehát aki szerint sokkoló a kép gondoljon bele milyen érzés a szülőknek látni csövekkel tele azt a pici kis életet aki minden levegővételével a holnapért küzd.....
→ válasz erre
2011 11 23. 23:08
Nem konkrétan koraszülés,de számomra megdöbbentő.Az unokatestvérem tegnap szült császárral.Ma délután belázasodott a kisbaba,1 naposan.Intenzívre vitték,s az anyának azt mondták,hogy holnap reggel 8kor érdeklődjön a gyereke felől.Tiszta ideg lett,a jól megindult tej,mindjárt elment neki.Most kezdett észhez térni a műtét után.S persze ment ajtókat döngetni,mi az oka a kicsi lázasságának.mert lehet is nyugalomban várni reggelig.Ez nagyon kegyetlen hozzáállás a SOTE klinika részéről.
→ válasz erre
2011 12 22. 13:55
Viktoria!

Nagyon kívánom, hogy a végéig bent tudjon maradni a kisbabád! Tudom hogy sokszor nem az anyukán múlik, de a végsőkig küzdj, minden nap-hét számít!!!!!

Memara!
Fogalmad sincs a koraszülésről!!! Úgyhogy ha együttérzés nem nagyon van benned, akkor inkább ne kommentelj! "valaki belép, valaki nem" ez nem ilyen egyszerű...ha beléptél volna, nem írnád ezt ilyen könnyelműen!

Többieknek mind nagyon sok boldogságot és egészséget kívánok a gyerkőcökkel!

Tünci! akkor Neked meghalt a fiad??:((

Sajnos én is tudom milyen PIC-re járni. a 31. hétig semmi bajom nem volt. Jártam terhesgondozásra, stb...
Aztán egyik késő este egyszer csak elkezdett ömleni a magzatvizem...Azt az érzést senkinek nem kívánom! Nagyon nehéz volt az egész időszak, 1450-gr-al született meg a kisfiam. Az elején mindig amikor beléptem a PIC-re, és megcsapott az a fertőtlenítő szag, már egybeugrott a gyomrom. És napokig amikor közeledtem a kisbabám inkubátorához, mindig rám tört a sírhatnék. Most lesz 5 hónapos(korrigált 3), és eddig úgy néz ki minden rendben, egészséges. De nagyon rossz érzés hogy koraszülött lett, bánt hogy miért kellett ennek így történnie...
→ válasz erre
Összes hozzászólás (19) megtekintése »
Hozzászólás
Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?
X
Kölöknet Könyvfesztivál és vásár