Nevelés erõszak nélkül

Nevelés - erõszak nélkül
2002.11.06

A közelmúltban világhír lett egy gyermekét bántalmazó amerikai nõ esete, amelynek a mi fogalmaink szerint hihetetlenül kemény következményei lettek az anya számára. Itthon is az utóbbi hetek egyik gyakran vitatott témája a családon belüli erõszak, ami ismét felerõsítheti a vitát: lehet-e a verés a nevelés eszköze. Miközben az "igen" nyilvánosan egyre kevésbé vállalható vélemény, a társadalom jelentõs többsége elfogadhatónak tartja, és feltehetõen alkalmazza is ezt a büntetési formát. Létezik azonban egy másik elvárás a mindig türelmes anyáról, akinek az eszköztárából hiányzik az agresszió minden fajtája (verés, rángatás, "hideg zuhany", sarokba állítás, kiabálás, fenyegetés, ijesztgetés, stb.) Ennek az elvárásnak nagyon nehéz megfelelni, ami a tehetetlenség érzetét és bûntudatot kelthet a szülõben.

Nevelés - verés nélkül
Lehet-e büntetés nélkül nevelni? A gyermeknevelésben a kérdés szinte klasszikusnak számit. Nem lehet - hangzik a válasz. A gyermek ugyanis nem születik azzal a képességgel, hogy meg tudja különböztetni a jót és a rosszat, a lehetségest meg a nem lehetségest. Célszerûnek látszik azonban a büntetés fogalmának átértékelése. Ezen inkább egyfajta okos korlátozást kell értékelnünk, amely éppen a gyermek érdekében történik.

Verés
Talán minden családban elcsattan egy-egy tasli. Van olyan hely, ahol a "dádázás" viszonylag gyakran alkalmazott nevelési eszköz. Ám akad olyan is, ahol minden családtagnak – még a legkisebbnek is – folyamatosan tartania kell attól, hogy úgy istenigazából megverik.

Dr. Kazai Anita: Agresszió a családban
Ma még Magyarországon széles körben elfogadott "nevelési eszköz" a gyerek verése. A TÁRKI felmérése szerint a 8 osztálynál kevesebbet végzettek 90 százaléka, az egyetemet végzettek 67 százaléka tartja a pofozást szülõi jognak. A katolikusok és a magukat az egyház tanítása szerint vallásosnak tartók az átlagnál magasabb arányban vélik úgy, hogy a verés eszköz a gyermek engedelmességre nevelésében.

12 dolog, amivel el tudja kerülni, hogy a gyerekén vezesse le dühét

http://www.kkapcsolat.hu/el_konyv/legalabb/diakjog1.htm#Bántalmazás
Senkinek nincsen joga megütni egy gyereket pusztán abból eredõen, hogy a gyerek életéveinek száma nem érte el a tizennyolcat. A testi épség és a becsület jogi védelme - függetlenül az életkortól! - megillet minden személyt. A gyerek bántalmazásának jogi kérdései tehát ott kezdõdnek, ahol a felnõttek bántalmazásának jogi kérdései befejezõdnek. A gyerekeket megilleti mindaz a jogi védelem, amely a felnõtteket, sõt még speciálisan más is, hiszen a gyermek - éppen életkori sajátosságai miatt - különös védelemre és elbánásra szorul. Ez nemhogy tágítaná a gyerek bántalmazási lehetõségeinek körét, hanem speciális szabályozással szûkíti is azt. (Például egy munkahelyen történõ pofozkodás nem feltétlenül jelenti a munkaköri kötelezettség súlyos megszegését, míg egy pedagógus esetében a gyerek bántalmazása konkrét szakmai jogszabályt sért, s ezért súlyos fegyelmi vétség.)

A legvédtelenebb: az ember gyereke
Mit értek az egészségügyiek bántalmazásán? Igen profán dolgokat, amikkel nap mint nap lehet találkozni. Sok orvos úgy viselkedik, mintha a gyerek nem érezne fájdalmat. Például vérvételkor lefogják, ahelyett, hogy a szülõ ölébe adnák, vagy sebészeti kötözést látnak el fájdalomcsillapítás nélkül.

Megrázott csecsemõ szindróma

Miért kapott a fenekére Hide-Kun, avagy gyermeknevelés Japánban
Láttam másfél éves gyereket 1 óra leforgása alatt csokifagylaltot kenni a világoskék szõnyegre, gyönyörû teáscsészét ripityára törni, 10 db zsírkrétát apróra morzsolni, beledolgozni a ruhájába, és a maradékot a szájába tömni. A mamája ezalatt hol a törlõrongyot hordta, hol a porszívót, közben mellesleg meg is szoptatta a gyereket, és egyetlen egyszer sem emelte fel a hangját.

A testi fenyíték témája a 19. századi magyar neveléstankönyvekben

Fûzfavesszõ, mint nevelési módszer

Ajánlott témák e társalgóból
Segítség! Nem ismerek magamra!
Gyerekfenekelés

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?