halapenz.hu

www.halapenz.hu
2004.01.07

A www.halapenz.hu site kapcsán újabb a szülészeteket, tágabban az egészségügyet érintõ vita bontakozott ki. 

Ezek a viták érzelmektõl túlfûtöttek, és ennek oka korántsem csak a magyar egészségügy állapota.  Szó szerint az életünkrõl és halálunkról van szó. 

 A gyógyítás folyamatában mindig lesznek tragédiák. Az ember pedig, az európai ember különösen okot, magyarázatot keres. Talán könnyebb elviselni egy tragédiát, ha valakit lehet hibáztatni érte, ha valakire rá lehet zúdítani az elkeseredést és fájdalmat. Az egyik kézenfekvõ ok az orvos. (A másik: saját magunk. Sok levelet olvastam már, amelyben az anya a saját felelõsségét kutatja vetélésért, koraszülésért, stb.).

Minden bizonnyal az orvosi munka során is lehet tévedni, hibázni, még az emberileg- szakmailag legkiválóbb orvosnak is. De meg lehet-e bocsátani egy olyan hibát, ami súlyos egészségkárosodással vagy halállal jár? Ugyanakkor az ezekért való felelõsséget felvállalni is nagyon nehéz. Emberileg érthetõ, ha egy ilyen helyzetben az orvos hárítani próbálja a felelõsséget.

A beteg - orvos viszony természetébõl adódóan egyenlõtlen, betegnek lenni kiszolgáltatott helyzetet jelent, még a legkiválóbb egészségügyi rendszerben is. A magyar egészségügyi rendszernek megvannak a maga súlyos problémái, és minden bizonnyal dolgoznak emberileg-szakmailag erõsen kifogásolható orvosok is benne. Rengeteg sérelem halmozódott fel az emberekben, amelynek hosszú idõn keresztül nyilvánosan nem lehetett hangot adni.

Az utóbbi években valóban bekövetkezett a „nyilvánosság gátszakadás”. Bár az EU országok többségében nincs a magyarhoz hasonló betegjogi képviselõi rendszer, viszont mûködik a fogyasztóvédelem az egészségügyi szolgáltatások területén is, ami Magyarországon nem igazán jellemzõ. A hiányzó fogyasztóvédelmet idõnként civil kezdeményezések próbálják jól-rosszul pótolni.

Talán ezért is rengeteg, az egészségüggyel kapcsolatos vitatható színvonalú könyv jelenik meg, az egészségügy problémái, sok esetben személyes tragédiák kapcsán fontos média témává lettek. És persze az Internet, azzal a sajátossággal, hogy miközben úgy tûnhet, mintha egy topikban egy baráti társaság beszélgetne – korábban a babanet egyik látogatója a játszótéri kismama klubhoz hasonlította a babanetet, ahol szintén megtárgyalják a kismamák a szülést, orvost, tarifát, - a fórumon leírt információk a legnagyobb nyilvánosság számára elérhetõk.
És az Internet az, ahol a legkönnyebben – és legkevésbé hitelesen- lehet  elhelyezni engedély nélkül, adott esetben becsületsértõ, a megnevezett szakmai és emberi hitelét rontó írásokat, hozzászólásokat, és ezt az érintettek azt gondolom joggal sérelmezik és tiltakoznak miatta.
De, nem lebecsülve az egyéni sérelmeket, ezeken a fórumokon olyan jelenségekrõl esett szó nyíltan és egyértelmûen (legutóbb programozott-gyorsított szülés, kvázi magánpraxis a szülészeteken), amelyek vagy rejtve maradtak eddig az illetékesek szeme elõl, vagy nem tartották szükségesnek, hogy ezekrõl a kérdésekrõl nyilvános vita folyjék.


A jelenlegi helyzet nagyon zavaros, és az utóbbi évek változásai nem féltétlenül a tisztázás irányába mutattak.  A szabad bábaválasztás például, amelyet általában a betegjogok kiteljesedéseként szokás értékelni, megduplázta a „kvázi- magánpraxis” kérdéseit: jogviszony rendezése, ki a felelõs probléma esetén, lehet-e magánpraxist folytatni munkaidõben vagy a munkába állás elõtti éjszaka stb. (nem beszélve arról, hogy még kiszolgáltatottabbá teheti azokat, akik nem tudnak vagy nem akarnak magánszolgáltatást vásárolni.)

Jó lenne, ha a most kirobbant vitának kettõs hozadéka lenne: 

1. javulna az állampolgárok személyiségi jogokkal kapcsolatos jogtudata 
2.
a szülészeti ellátás problémáiról nyilvános vita és párbeszéd kezdõdhetne, amely elvezetne az orvosszakmai, jogállami és a társadalmi igazságosság kívánalmait is figyelembe vevõ megoldásokhoz.

Végül:  várom az adatvédelmi biztos állásfoglalását. Mint szerkesztõ tiszteletben tartom véleményét és munkámban igazodni próbálok az ajánlásaihoz. Ezt kérem a babanet minden kedves látogatójától is.

Incze Gabriella
 


Vélemények

Baranyában is háborognak a nõgyógyászok
www.halapenz.hu - Mihályi Péter közgazdász írása
Halapenz.hu
Jogellenes volt a hálapénz.hu
Andrassew Iván Naplójából
Anélkül, hogy befolyásolni szeretném a vizsgálatot, meg kell jegyeznem, hogy az oldal megjelenése az internet fejlõdésének várható irányát mutatja, és bármilyen beavatkozás kínos következményekkel járhat. Például azzal, hogy az adatvédelmi biztos tiszteletre méltó intézménye komolytalanná lesz, hiszen nem tudja az akaratát érvényesíttetni. Mert az efféle adatok egy tiltó határozat után is meg fognak jelenni az interneten, csak legföljebb egy brazil vagy egy mozambiki, esetleg egy kazah szerveren, hiszen az internet alapvetõ tulajdonsága, hogy az adatközlés betilthatatlan.
Kismamák összeesküvése
A dicséretnek se örültek az orvosok
Nethála
Megszólal a hálapénz.hu létrehozója
A hálapénz megengedett, a fix tarifa nem
Szociális hála
93,4 százalék
A laikusok belemennek a csõbe. Aki beleolvas a témáról szóló fórumokba, az önbeteljesítõ jóslat sajátos változatával találkozhat. A média s az orvosok egyoldalú reakciója nyomán az emberek valóban hajlamosak az orvos- és hálapénz-ellenességre. És megfeledkeznek a másik oldalról. A hivatás iránti bizalomról, amit a Hálapénz.hu ékesen dokumentált, amíg békén hagyták. A felelõsségnek és a szaktudásnak arról a fokáról, amit az állami egészségügy, mint létezõ-szocialista zárvány, valóban képtelen honorálni.
Hálapénz és mûködõképesség

Ajánlott topikok a társalgóból: 

halapenz.hu helyett
Szülész-nõgyógyász felesége vagyok
Tudsz olyan jo szulesz -nogyogyasz orvost , aki nem csak a penztarcam utan érdeklõdik

 



 
X
EZT MÁR OLVASTAD?