Fogamzásgátló tabletta férfiaknak
Fogamzásgátló tabletta férfiaknak (2000.08.11)

Öt éven belül piacra dobhatják a férfiaknak készült fogamzásgátló tablettát. Eddig 60 férfin próbálták ki Skóciában és a kínai Sanghajban. A férfi antibébi tabletta hatása százszázalékosnak ígérkezik.
Az edinboroughi egyetem tudósai szerint a tablettának nincsenek mellékhatásai. A klinikai tesztek ugyanis azt bizonyították, hogy nullára csökkent a spermák száma, azoknál a férfiaknál, akik beszedték a tablettát - állítja Richard Anderson, az orvoscsoport tagja. A tabletta csak átmenetileg akadályozza a sperma termelõdését, amely a tesztoszteron nevû férfi nemi hormon, és a desogestrel nevû, a nõi fogamzásgátló tablettákban is használt szintetikus úton elõállított szteroidból tevõdik össze. A tudósok szerint nem kell attól tartani, hogy a férfi fogamzásgátló tabletta végleg felváltja a nõi pirulákat, a nõk tablettaszedése ugyanis továbbra is a fogamzásgátlás alapvetõ módszere marad.
A férfi fogamzásgátló tablettát azért nehezebb kifejleszteni, mint a nõknek valót, mert a férfi átlagosan percenként ezer spermát termel, míg a nõknél ciklusonként csak egy petesejt szabadul fel. A Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat már üdvözölte az új tablettát, más lehetõséget teremtve ezzel a pároknak. A szolgálat szóvivõje viszont hozzátette: nem igen valószínû, hogy a férfitabletta ugyanolyan forradalmi változást hoz, mint a nõi fogamzásgátlók hoztak a hatvanas években. Már megszoktuk a gondolatot, hogy rendszeresen fogamzásgátlókkal élünk és azt is, hogy azok 100 százalékban hatásosak.
George Rae a brit orvosszövetség képviselõje kijelentette: a férfi fogamzásgátló tabletták fõként akkor juthatnak fõszerephez, ha a nõ nem szedheti magas vérnyomása vagy más mellékhatások miatt.
Teljes körben a Washingtonban szeptemberben sorra kerülõ szülész- nõgyógyász világkongresszuson hozzák nyilvánosságra, a dániai székhelyû Organon és az Akzo Nobel gyógyszergyár együttmûködésével végzett vizsgálat eredményeit.

 

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?