A védő anyatej

A védő anyatej

2003.08.12

A csecsemők 60 százalékát táplálják életük első négy hónapjában kizárólag anyatejjel, de az anyák 98 százaléka lenne képes szoptatni, ha lennének megfelelő gyakorlati ismeretei, és megkapná a szükséges segítséget.

Orvosi megfigyelések szerint az anyatej hatalmas előnyt nyújt az újszülöttnek, mert csökkenti a betegségek előfordulását: a fülfertőzés esélyét, az allergiát, a hányás és a hasmenés kockázatát. Norvég tudósok azt is kimutatták, hogy összefüggés van az anyatejes táplálás időtartama és a gyerekek szellemi fejlődése, képességei között. Minél tovább szopik egy csecsemő, a későbbiekben, élete folyamán, annál okosabb lesz.
Az anyatejes táplálással még a terhesség alatti dohányzásnak a csecsemő, illetve később a nagyobb gyerek szellemi fejlődésére kifejtett káros hatását is mérsékelni, egyes tudósok szerint ellensúlyozni lehet. A hollandiai Groningen Egyetemen 570 olyan kisiskolás teljesítményét vizsgálták meg, akiknek édesanyja bizonyítottan dohányzott a terhesség folyamán. A felmérésből kiderült, hogy csak a nem anyatejes (csecsemőként anyatejpótlókkal, cumisüvegből táplált) gyerekeknek rosszak az iskolai tesztjei.
Serkentik az agy fejlődését az anyatejben lévő összetevők - ez volt az orvosok következtetése. Mi több ezek az összetevők az anya terhesség alatti dohányzásának negatív következményei ellen is hatnak. Az orvosok ettől függetlenül ösztönzik a dohányos kismamákat, hogy terhességük alatt mondjanak le szenvedélyükről, vagy legalább kevesebbet dohányozzanak.
A babát legalább hat hónapos koráig csak anyatejjel táplálják, akár kizárólag azzal - ezt javasolják a gyermekorvosok a kismamáknak, a tudomány mai állása szerinti ismeretekre hivatkozva.
A csecsemők anyatejes táplálásának elterjesztését a kormány támogatja: a kismamák, ha nem tudják szoptatni gyermeküket, nyolc hónapig ingyen juthatnak anyatejhez.


 
Forrás: www.nol.hu
 

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?