A látás korai fejlõdése csecsemõknél

2006 05 14

Egy új brit kutatás rávilágított arra, hogy a négy hónapos csecsemõk is képesek csoportosítani a látott információkat. A felmérés szerint a picik már ilyen fiatal korban legalább háromféle szempont, a világosság, a forma és a tárgyak egymáshoz viszonyított távolsága szerint rendezik a látottakat - számol be az Origo.

Az eredmények azt sugallják, hogy a nagyon fiatal gyermekek sokkal jobban képesek elrendezni a látható világról szerzett tapasztalataikat, mint azt korábban a pszichológusok gondolták. A tanulmány hatással lehet egyes fejlõdési rendellenességek jobb megértésére is.

A londoni South Bank Egyetem kutatói egy olyan vizsgálat során jutottak ezekre a felismerésekre, amelynek során csecsemõk látását és figyelmük intenzitását tanulmányozták. A látható ingerekre fordított figyelem központi szerepet játszik a tárgyfelismerési képesség fejlõdése során, továbbá szükséges a memória, a mozgás, és más kulcsfontosságú készségek fejlõdéséhez is.

A kutatást vezetõ pszichológusoknak az volt az eredeti célkitûzése, hogy megvizsgálják: egyes csecsemõk miért csak rövid ideig néznek egy-egy tárgyat, ami után látási figyelmük gyorsan másra terelõdik, míg mások tovább kitartanak egyetlen tárgy megfigyelése mellett. Korábban úgy gondolták, hogy a csecsemõk besorolhatók a \"rövid ideig nézõ\" vagy a \"hosszú ideig nézõ\" kategóriákba, és ez egy-egy csecsemõ viszonylag állandó jellemzõje. Azt tartották, hogy a nézési idõtartam szerinti típusok jelzik az egyéni fejlõdési különbségeket, és utalnak a kognitív fejlõdés késõbbi lehetõségeire is.

A korábbiaktól eltérõ módon a kutatók - Dr Emily Farran és Dr Janice Brown - most egy fél év során többször is megvizsgálták egy-egy gyermeknél ezt a személyiségjegyet, és kiderült, hogy a fenti kategóriák nem stabilak. A vizsgálat lefolytatásának során az egyes csecsemõk gyakran változtatták látási figyelmük idõtartamát. Az új kutatás tehát rávilágított arra, hogy az ilyenfajta különbségek nem utalnak az agy fejlõdésére, és nem is jelzik elõre a késõbbi képességeket.

A teljes cikk >> klikk


 
Forrás: Origo.hu http://www.origoegeszseg.hu/cikk/0618/037896/a_latas_korai_1.php
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?