Köhögés az elsõ életévben

2006 12 06

A köhögés védekezõ reflex, amellyel a szervezet eltávolítja a légutakból a váladékot vagy az idegen anyagokat. Mint az újszülött nagyon sok egyéb funkciója, a köhögési reflex sem tökéletesen érett a születés pillanatában, az érési folyamat csak a serdülõkorban fejezõdik be. Az újszülöttek és a fiatal csecsemõk még kevesebbet köhögnek.
Egy megfigyelés szerint egy „normál” gyerek, aki az elõzõ 4 hétben nem volt megfázva, egy nap alatt akár harmincnégyszer is köhöghet. Más vizsgálat még ennél is nagyobb gyakoriságot talált. Ezt a fajta köhögést a szakirodalom vártnak nevezi és természetesen semmiféle kezelés nem szükséges.

Kétféle köhögést lehet megkülönböztetni.
Száraz köhögés: megfázásra vagy allergiára jellemzõ. Segít megtisztítani a garatot vagy csökkenti a garat irritációját.
Nedves, hurutos köhögés: alsó légúti betegségek kísérõje, mellyel a szervezet a védekezésként termelt nyákot vagy a gennyet távolítja el.

Köhögés esetén mikor kell sürgõsen orvost hívni?
Ha a baba állandóan, folyamatosan köhög
Ha 4 hónaposnál fiatalabb
Ha a megszokottnál gyorsabban vagy nehezen légzik
Ha zihál
Ha a felköhögött váladékban vér található.

Akkor is konzultáljon az orvossal, ha a baba csupán megfázott, és csak otthoni kezelést (köptetõ vagy köhögéscsillapító szirupot, orrcseppet, stb.) igényel.

Mi okozhatja a köhögést?
Megfázás vagy egyéb vírusfertõzés
Több mint 100 féle vírus okozhat felsõ légúti hurutot. A fertõzés leggyakrabban október és március között fordul elõ, csecsemõkorban akár évente hatszor is. Általában 1-2 hét alatt gyógyul, de szövõdmények is elõfordulhatnak.
Tünetei: orrdugulás, nátha, köhögés
Teendõ: sok folyadék, a levegõ párásítása, (orvosi konzultáció után) köptetõ szirup, orrcsepp/orrspray, szükség esetén lázcsillapító szirup, és – ha a köhögés a baba éjszakai nyugalmát zavarja - köhögéscsillapító szirup éjszakára.
Ha a baba popsiban mért hõmérséklete 38oC vagy magasabb, lázcsillapításra van szükség. A lázcsillapítás módját elõzõleg orvossal kell megbeszélni. 4 hónaposnál fiatalabb babákhoz, bármilyen eredetû is a láz, azonnal orvost kell hívni. 

Krupp
Legjellemzõbb a mélyrõl jövõ, ugató köhögés. Oka a vírusfertõzés következtében kialakuló duzzanat a légcsõ nyálkahártyájában, ami akadályozza a normális légvételt, belégzési nehezítettséget okoz.
Tünetei: ugató köhögés, belégzési nehezítettség
Teendõ: orvost hívni. A kiérkezéséig meg kell próbálni megnyugtatni a babát. Lehetõleg párás levegõt kell biztosítani számára (levegõpárásító, fürdõszoba, párás éjszakai levegõ)
Tüdõgyulladás
Vírus vagy baktériumfertõzés okozza.
Tünetei: nedves köhögés, gennyes (sárgás, sárgászöldes) köpettel
Teendõ: orvost hívni

A kis légutak szûkületével járó állapotok (pl. hörgõcskegyulladás (bronhiolitisz), asztma)
Számtalan tényezõ okoz légúti szûkületet a fertõzéstõl kezdve a környezeti tényezõkig (pl. dohányfüst, por). 
Tünetei: ziháló, hangos légzés és köhögés, melyet nátha, könnyezés, láz, étvágytalanság kísérhet
Teendõ: orvost hívni. Emellett sok folyadékot kell adni, biztosítani kell az ágynyugalmat és a levegõt párásítani kell.

Szamárköhögés (pertusszisz)
Baktérium által kiváltott életveszélyes betegség. Jellemzõ, hogy a húzó köhögést nem kísérik a megfázásra jellemzõ tünetek. Régóta oltják ellene a gyermekeket. Ha mégis e betegségre van gyanú, azonnal orvost kell hívni. 

Idegen tárgy
Az idegen tárgy beszippantása a fulladás leggyakoribb oka. Elõször erre kell gondolni, ha a baba evés vagy játék közben hirtelen zihálni és köhögni kezd. 
Tünetei: állandó köhögés, zihálás. Mindig gondoljon arra, hogy idegen test kerülhetett a légcsõbe, ha a köhécselés, zihálás tartósan fennáll a megfázás egyéb tünete nélkül. A teljes légúti elzáródás tünete, ha a baba hirtelen elsápad vagy elkékül, semmilyen hangot nem hallat és nagyon nyugtalanná válik.
Teendõ: teljes légúti elzáródás esetén a babát fejre kell fordítani és a hátát meg kell ütögetni (a lapockák között), hogy az idegen tárgy elmozduljon. Mentõt kell hívni.
Ha nem teljes az elzáródás, segíteni kell, hogy kiköhögje. A fejét le kell hajtani vagy néhányszor gyengéden megütögetni a hátát. Ha nem sikerül felköhögnie az idegen testet, orvoshoz kell vinni.


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?