Megtalálták az elhízás génjét

2008 07 16

PCSK1 gén és változatai növelik az elhízás kockázatát – állapították meg brit és francia kutatók. A PCSK1 gén egyik ritkán elõforduló mutációja pedig önmagában is jelentõs súlytöbbletet okoz, ahogy azt már korábbi vizsgálatokkal bizonyították. A jelenlegi kutatás során arra keresték a választ, hogy a PCSK1 gén más genetikai tényezõkkel együtt képes-e gyakoribb, összetettebb elhízási formákat létrehozni.

 
A PCSK1 gén felelõs egy enzim, a prokonvertáz-1 termeléséért. Ez az enzim kiemelkedõ szerepet játszik abban a folyamatban, mely alatt az étvágyat és az energiafelhasználást szabályozó hormonok inaktív állapotból aktívvá válnak. Például a szénhidrát-anyagcserét szabályozó inzulin és glükagon hormonok, vagy az agyat a jóllakottságról tájékoztató hormon esetében.
 
A vizsgált csoportokban a résztvevõk közel 25%-ánál a kutatók az aktívabb enzimformát mutatták ki, de reményeik szerint egy éven belül még tucatnyi gént tudnak majd beazonosítani. Ahogy a múlt hónapban is megjelent egy tanulmány a Nature oldalain az MC4R, étvágyat és energialeadást szabályozó hormonról is.
 
Az elhízás és annak következményes betegségei az elmúlt évtizedekben már-már járványszerû méreteket öltöttek a fejlett országokban. Ebben szerepet játszik az ülõ életmód, a zsíros és cukros ételek fogyasztása is, de a legújabb kutatások szerint genetikai tényezõkkel is számolnunk kell.
 
Szilágyi Diána
 
Forrás: AFP

 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?